❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Routerboard miniROUTER (RB150)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
djdodo
Kontaktovat uživatele:

Routerboard miniROUTER (RB150)

Příspěvekod djdodo » 18 years ago

Vazeni, od vcera mame skladem miniaturni router s MT level 4

Obrázek

RB150
-5x ETH 10/100M
-prvni ETH je PoE 8-28V
-serial rs232
-level 4
-MIPS 175MHz
-nizka cena

Dalsi info: http://eshop.cznet.cz/product_info.php?products_id=264
0 x

Paja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Paja » 18 years ago

Ahoj, momentálně mám jako router PC, ale to dost žere. Tohle zařízení by mi bodlo jako sůl, ale nevím co od něj očekávat. PC je 166MHz, 40 MB Ram a 160MB HDD. Očekávám jen routování ze sítě do sítě, sem tam někoho kdo "zlobí" dočasně skrouhnout na rychlosti. Jinak nic. Konečný stav uživatel je asi 70. Myslíte že to ten RB150 utáhne ? Díky za názory a informace. Pája.
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 18 years ago

Paja píše:Ahoj, momentálně mám jako router PC, ale to dost žere. Tohle zařízení by mi bodlo jako sůl, ale nevím co od něj očekávat. PC je 166MHz, 40 MB Ram a 160MB HDD. Očekávám jen routování ze sítě do sítě, sem tam někoho kdo "zlobí" dočasně skrouhnout na rychlosti. Jinak nic. Konečný stav uživatel je asi 70. Myslíte že to ten RB150 utáhne ? Díky za názory a informace. Pája.

70 useru?? mozna tak cistej routing bez pravidel a pod..jinak ani nahodou
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Paja
Kontaktovat uživatele:

sub_zero píše:
Paja píše:Ahoj, momentálně mám jako router PC, ale to dost žere. Tohle zařízení by mi bodlo jako sůl, ale nevím co od něj očekávat. PC je 166MHz, 40 MB Ram a 160MB HDD. Očekávám jen routování ze sítě do sítě, sem tam někoho kdo "zlobí" dočasně skrouhnout na rychlosti. Jinak nic. Konečný stav uživatel je asi 70. Myslíte že to ten RB150 utáhne ? Díky za názory a informace. Pája.

Cauky

Jo 70 useru, ale jak jsem psal, jen routovani a zadna pravidla. Z tech 70 se najednou na siti sejte tak 10-25. Jen sem tam, pokud nekdo moc bagruje tak omezit rychlost. Proste to pouzit jako hodne inteligentni router. Jde mi o usporu el. energie. Mam tam PC a to zere 40W, tohle ma mit 1/10 toho PC.

Cus
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 18 years ago

Paja píše:
sub_zero píše:

Cauky

Jo 70 useru, ale jak jsem psal, jen routovani a zadna pravidla. Z tech 70 se najednou na siti sejte tak 10-25. Jen sem tam, pokud nekdo moc bagruje tak omezit rychlost. Proste to pouzit jako hodne inteligentni router. Jde mi o usporu el. energie. Mam tam PC a to zere 40W, tohle ma mit 1/10 toho PC.

Cus

Hmm nechapu nektere lidi, co se snazi na vsem setrit. Bud chcete veci delat poradne, date tam PC a na nem nastavite vse potrebne, aby to tem lidem jelo co nejlip a nebo tam date nejakou sracku jako RB a hovno na tom muzete nastavit. Nechtel bych byt tvuj uzivatel. A predce ty lidi mas na siti od toho, aby ti zaplatili veskere tve vydaje za energii apod. A jestli tomu tak neni, vazne vykasli se na sitovani a bez delat neco jineho.
0 x

Paja
Kontaktovat uživatele:

pepulis píše:
Paja píše:
sub_zero píše:

Cauky

Cus

Hmm nechapu nektere lidi, co se snazi na vsem setrit. Bud chcete veci delat poradne, date tam PC a na nem nastavite vse potrebne, aby to tem lidem jelo co nejlip a nebo tam date nejakou sracku jako RB a hovno na tom muzete nastavit. Nechtel bych byt tvuj uzivatel. A predce ty lidi mas na siti od toho, aby ti zaplatili veskere tve vydaje za energii apod. A jestli tomu tak neni, vazne vykasli se na sitovani a bez delat neco jineho.

Cau

Jen tak mimochodem, tvuj uzivatel bych teda nechtel byt !!! Ja se ptal na nazor jestli to utahne a ne na to jestli jem setrilek nebo ne. Prijde mi jen rozumne tam dat neco co splni pozadavky na siti, to jest ze vse bude fungovat jako dotedka a tim padem budu mit spokojene uzivatele a jeste ni usetri naklady na energii. Proto jsem se taky ptal na to na co jsem se ptal - splni RB150 pozadavky vyse popsane po vymene PC za RB ? Na to jsi mi neodpovedel a tim padem tyhle radky pisi vlastne uplne zbytecne. Takze bud pis konstruktivne nebo nepis nic !!!
0 x

pepulis

Cau

Jen tak mimochodem, tvuj uzivatel bych teda nechtel byt !!! Ja se ptal na nazor jestli to utahne a ne na to jestli jem setrilek nebo ne. Prijde mi jen rozumne tam dat neco co splni pozadavky na siti, to jest ze vse bude fungovat jako dotedka a tim padem budu mit spokojene uzivatele a jeste ni usetri naklady na energii. Proto jsem se taky ptal na to na co jsem se ptal - splni RB150 pozadavky vyse popsane po vymene PC za RB ? Na to jsi mi neodpovedel a tim padem tyhle radky pisi vlastne uplne zbytecne. Takze bud pis konstruktivne nebo nepis nic !!![/quote]

Jasne panacku, kazdy si udela obrazek sam. A kdyz uz chces s necim poradit nauc se psat otazzky poradne. To co jsi napsal je pekne, ale to co je nejdulezitejsi je kolik spojeni navazou lidi, kolik potece pres to zarizeni paketu apod., coz ty nemuzes nikdy vedet a delat neco se zarizenim, ktere ti pojede tyden dobre a pak se tam objevi nekdo, kdo ti to navaze hodne spojeni, no nevim nevim. Trosku si procti tady to forum a uvidis. A kdyz uz chces setrit, staci jen vytahnout ten HD co tam mas a dat misto nej CF kartu a hned budes mit o neco usetrene :-)
0 x

Paja
Kontaktovat uživatele:

pepulis píše:Cau

Jen tak mimochodem, tvuj uzivatel bych teda nechtel byt !!! Ja se ptal na nazor jestli to utahne a ne na to jestli jem setrilek nebo ne. Prijde mi jen rozumne tam dat neco co splni pozadavky na siti, to jest ze vse bude fungovat jako dotedka a tim padem budu mit spokojene uzivatele a jeste ni usetri naklady na energii. Proto jsem se taky ptal na to na co jsem se ptal - splni RB150 pozadavky vyse popsane po vymene PC za RB ? Na to jsi mi neodpovedel a tim padem tyhle radky pisi vlastne uplne zbytecne. Takze bud pis konstruktivne nebo nepis nic !!!

Jasne panacku, kazdy si udela obrazek sam. A kdyz uz chces s necim poradit nauc se psat otazzky poradne. To co jsi napsal je pekne, ale to co je nejdulezitejsi je kolik spojeni navazou lidi, kolik potece pres to zarizeni paketu apod., coz ty nemuzes nikdy vedet a delat neco se zarizenim, ktere ti pojede tyden dobre a pak se tam objevi nekdo, kdo ti to navaze hodne spojeni, no nevim nevim. Trosku si procti tady to forum a uvidis. A kdyz uz chces setrit, staci jen vytahnout ten HD co tam mas a dat misto nej CF kartu a hned budes mit o neco usetrene :-)[/quote]

Ahoj

Sorry, pene neomylny !!! Hluboce se omlouvam !!! Bohuzel pro tebe jsem to jiz s tim HDD udelal a PC mi zralo o 6W min nez s HDD. Takze porad jsem na nejakych 34W proti 4-5W. Jinak to nevis taky asi kolik ti protece dat a pripoji se lidi, takze se ti to taky muze zhroutit. To nevi nikdo. Pokud umis cist a ne jen divat se na obrazky, tak ses mohl v prvnim dotaze a jedne z odpovedi dozvedet, ze jsem to specifikoval opravdu a zamerne jen na pocet IP ktere mam pridelene a kolik lidi tam je asi soucatne. Opravdu to VIM, ze zalezi na poctu spojeni z kazde IP, ale pocitat se mi to nechce. Bohuzel se s tebou hadam akorat o tom ze chci usetrit. Bude lepsi si to koupit a odzkouset v praxi. Jinak se asi jine informace nez ze mam odpojit hdd a dat tam flash memory nedozvim.
0 x

pepulis

Ahoj.

Hele tady Ti nikdo nepovi a ani nemuze ( a pokud to udela je to blazen) zda to bude stacit, protoze pocet spojeni, pocet paketu, protekajici trafik jsou nejdulezitejsi udaje. To jestli tam bude 10 lidi nebo lidi 200 je jedno, protoze velky pocet spojeni muze navazat jak tech 10 lidi tak 200. Ja se s tebou hadat neminim, protoze vim co je RB za shunt, ale napis vice a pak ti tady nekdo napise vic.

Ano jakmile tam bude nekdo zlobit, nejak ho orezes apod., ale to asi nebude pro tebe moc pohodlne a to usetreni par kc za energii bude vykoupene tim, ze se s tim budes otravovat.
0 x

Paja
Kontaktovat uživatele:

pepulis píše:Ahoj.

Hele tady Ti nikdo nepovi a ani nemuze ( a pokud to udela je to blazen) zda to bude stacit, protoze pocet spojeni, pocet paketu, protekajici trafik jsou nejdulezitejsi udaje. To jestli tam bude 10 lidi nebo lidi 200 je jedno, protoze velky pocet spojeni muze navazat jak tech 10 lidi tak 200. Ja se s tebou hadat neminim, protoze vim co je RB za shunt, ale napis vice a pak ti tady nekdo napise vic.

Ano jakmile tam bude nekdo zlobit, nejak ho orezes apod., ale to asi nebude pro tebe moc pohodlne a to usetreni par kc za energii bude vykoupene tim, ze se s tim budes otravovat.

OK, ja se ptal eventualnich majitelu kteri si tohle zarizeni treba koupili a otestovali a nebo eventualne firem ktere tohle zarizeni prodavaji a mozna jej taky testovali. Taky nemam chut se hadat, ale zatim to delame. Problem s el. energii resim proto, ze zatim to PC jede na proud ne soukromy, ale na proud spolecenstvi najemniku. To jest za dvojnasobnou sazbu oproti domacnosti. To jen tak na okraj.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

Paja píše:OK, ja se ptal eventualnich majitelu kteri si tohle zarizeni treba koupili a otestovali a nebo eventualne firem ktere tohle zarizeni prodavaji a mozna jej taky testovali. Taky nemam chut se hadat, ale zatim to delame. Problem s el. energii resim proto, ze zatim to PC jede na proud ne soukromy, ale na proud spolecenstvi najemniku. To jest za dvojnasobnou sazbu oproti domacnosti. To jen tak na okraj.

Vyměňovat PC za RB je krok zpátky, buï rád žě tam máš to co tam máš a nesnaž se ušetřit na hlavním routeru. Za chvilku ti tady ten ořezaný bazmek ani už nevím čeho nebude stačit a budeš tam to pc dávat zpátky
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 18 years ago

Leeonek píše:
Paja píše:OK, ja se ptal eventualnich majitelu kteri si tohle zarizeni treba koupili a otestovali a nebo eventualne firem ktere tohle zarizeni prodavaji a mozna jej taky testovali. Taky nemam chut se hadat, ale zatim to delame. Problem s el. energii resim proto, ze zatim to PC jede na proud ne soukromy, ale na proud spolecenstvi najemniku. To jest za dvojnasobnou sazbu oproti domacnosti. To jen tak na okraj.

Vyměňovat PC za RB je krok zpátky, buï rád žě tam máš to co tam máš a nesnaž se ušetřit na hlavním routeru. Za chvilku ti tady ten ořezaný bazmek ani už nevím čeho nebude stačit a budeš tam to pc dávat zpátky

Leeonek to rekl presne a ma pravdu. PCcko je PC a jen dodam, ze i nakonec u nej se da spotreba snizit na velmi male hodnoty!!!
0 x

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 18 years ago

Vsetci tu na RB len nadavate, pritom RB532 dokaze toto

Obrázek
250 userov
100 pravidel vo firewall
100 x mange
100 x QT.
NAT
Routovanie par verejnych IPciek
Sledovanie a obmedzovanie poctu spojeni pre kazdu IPcku.
Konekt cez 5ghz
routovanie do
2x 5Ghz
1 x ethernet
Dobry sadizmus :-))
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

airbilly píše:Vsetci tu na RB len nadavate, pritom RB532 dokaze toto

Obrázek
250 userov
100 pravidel vo firewall
100 x mange
100 x QT.
NAT
Routovanie par verejnych IPciek
Sledovanie a obmedzovanie poctu spojeni pre kazdu IPcku.
Konekt cez 5ghz
routovanie do
2x 5Ghz
1 x ethernet
Dobry sadizmus :-))

A pingy do internetu v době zatížrné CPU jsou jaké? jsou menší než 500ms? :-)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

airbilly píše:Vsetci tu na RB len nadavate, pritom RB532 dokaze toto

Tady ale na RB532 neřekl nikdo ani jedno křivé slovo, RB532 je super stroj který se velmi povedl, a na to jakým CPU disponuje a za cenu kterou se prodává je to velmi dobrý poměr cena-výkon.
Nadává se tu na "odlehčené verze" se slabým 175Mhz cpu který je bezesporu krokem zpátky a místo toho aby MK šel cestou silnějších CPU neustále chrlí různé levné "odlehčenosti" nejrůznějších kombinací eth a minipci slotů.
k tvým grafů, pán je trošku extrémista, ty asi 4 hodiny co je špička si lidi třeba po netu moc nezahrají ;)
0 x