❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Uložení konfigurace RB-AP v textovém tvaru

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Cheprer
antispam: Ano

Re: Uložení konfigurace RB-AP v textovém tvaru

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

taky nechapu co je za problem s exportem nebo backupem. Back up funguje perfektne kdyz vymenujes za stejny HW se stejnyma kartama, pouze se rozhodi addresy a routy na ethernetech a dhcp... a vse co s nema souvisi... pokud vymenis karty tak tam nebudes mit kanaly ktery jsou tam nalazene, ssid, prirazene adresy, rozhozeny acces list apod... logicky vse co s tim souvisi. Pokud jdes vymenit board za board.... co vlastne chces aby sis mohl pri mrtvem RB pretahnout? kdyz budou OK karty tak bezdratovou cast neresis, pouze LAN... i maskarady ktery maji treba ve vice mnozstvi nastavenych vice interfacu...
ZKus upresnit, zkusime vymyslet... ale ja se doposud vystacil bud bez ispadmina, kazdotydenim posilanim backupu scriptem, protoze myslim ze porovnat si adresy na spravny interface... cca 10s, spravit acces list mozna hodina dve podle poctu klientu. Uz jsme toto resily nekolik set krat... a vzdy stacil backup... zbytek hold musime pouzit hlavu... nebo pamet... a logiku.

Pokud mas ispadmina, tak ti odpadaji ques.. apod... firewall... az na maskaradu... users, ntp............

je to u kazdeho moc individualni..
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

nevim jak se toto tema vyvyji, moc to nesleduji,
my pouzivame jak backup , ktery se musi nasledne stahnout , tak i na backup serveru

Kód: Vybrat vše

ssh <server> /export > backup.rst

mame oboje prave pro priprad , ze by jeden nezafungoval
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

tuxisko

Příspěvekod tuxisko » 12 years ago

jak bylo psáno když se mění za stejné železo je backup OK, to same je ale u exportu, tam jsou také mac adresy a také se to rozhází jako při backupu.
pokud tedy měním železo za úplně jiné vždy to dělám prostě opisem a je to.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

To mi připomíná odpovědi rádia Jerevan :-)
Cheprer píše:Back up funguje perfektne kdyz vymenujes za stejny HW se stejnyma kartama, pouze se rozhodi addresy a routy na ethernetech a dhcp... a vse co s nema souvisi... pokud vymenis karty tak tam nebudes mit kanaly ktery jsou tam nalazene, ssid, prirazene adresy, rozhozeny acces list apod... logicky vse co s tim souvisi. Pokud jdes vymenit board za board.... co vlastne chces aby sis mohl pri mrtvem RB pretahnout? kdyz budou OK karty tak bezdratovou cast neresis, pouze LAN... i maskarady ktery maji treba ve vice mnozstvi nastavenych vice interfacu...

Takový backup je bohužel z větší části k ničemu. To rychleji zvládnu ručně. A ani s těmi stejnými kartami nemáš pravdu. Když se podíváš do toho exportu (backup je podle mě stejný), tak se neodkazuje na kartu dle MAC, ale dle interního čísla. A to můžeš mít jiné a dokonce ani ne popořadě (třeba když jsi postupem doby jednu vyměnil). Takže ti to sice "něco" nakonfiguruje, ale nevíš pořádně co, neboť ti to i MAC adresy změní.

Já si z toho texťáku MACky a některé další informace vymazávám (automaticky). Pak je to vcelku použitelný. Ale když to používám, tak stejně napůl ručně, po kouskách aby se mi ta konfigurace nepojebala.
Ono je také vtipné, když v některé verzi MK změní parametry. Např. názvy pásem ... pak to opět neprojde.

Ideální stav by byl: něco se podělá. Technik typ cvičená opice si ve skladu vezme stejný RB, stejný počet karet, poskládá, namontuje. Nahraje jeden script a jde domů ... Bohužel to takto nejde a v pojetí MK nespíš ani nemůže.

Otázkou je, jak je na tom ta nová možnost Export Compact. Tu jsem ještě nezkoušel.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pepulis

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

Lidi co blbnete. Delate jako by se Vam RB kazil kazdou chvili. Obnoveni z exportu je tak banalni vec, ze vymyslet cokoliv jineho je jen ztrata casu. Obnovoval jsem hl. router uz nekolikrat a zprovoznit to z exportu je snad zalezitost ani ne pul hodiny. Chce to jen vedet co si z exportu vzit (address, route, mangle, queue tree apod.). Takze nemyslejte vymyslene a radej si zkuste cvicne obnovit zalohu z exportu a mate klid.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

ja se jim to tu snazi vysvetlit uz od zacatku, ale kdyz ma nekdo svoji hlavu, tak at si to dela jak chce....
0 x
Jan Ptáček

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Ja si kazdou pulnoc necham udelat backup a odeslat na email , takze kazdej den zaloha :wink: jednoduchej skript
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Za každý nový systémový email bych už vraždil. A jelikož to je moje práce, byla by to sebevražda a přišel bych do pekla ...
ppp76 píše:Ja si kazdou pulnoc necham udelat backup a odeslat na email , takze kazdej den zaloha :wink: jednoduchej skript
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Proc se sebevrazdit? chodi to do slozky backup kterou za mesic smaznu :) jedian prace je jednou za mesic par vterin na oznaceni vsech emailu a dat delejte :mrgreen:
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 12 years ago

Zdeněk Švarc píše:Příliš si nedokážu představit lepší export, než ten, který RouterOS má. Vždyť funguje skvěle. Vyexportovanou konfiguraci si upravím v editoru a celou, nebo jen část, přes schránku vliju do nového stroje. V jednoduchosti je síla.

Export compact, je nehorazne uzitecny počin, do ted jsem si myslel, ze to udela jen nejakym zpusobem prehlednejsi export, ale ono to vysype jen rozdil od defaultu. To se v Litve zas jednou tukli do cela.
0 x