❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Uložení konfigurace RB-AP v textovém tvaru

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

Uložení konfigurace RB-AP v textovém tvaru

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

Zdravím,
teďka, co máme bouřky na denním pořádku se mi párkrát stalo, že jsem přijel k AP, např. RB435 a byl po smrti. Úplně. To se pak člověk zapotí, nastavit to jak to bylo.
Dotaz bych měl asi tento: lze nějak jednoduše uložit konfiguraci RB do TXT souboru ČITELNÉHO tvaru? Nejlépe tak, aby se to dalo spustit schedulerem a leželo to někde uložené na centrálním úložišti v aktuálním tvaru. Jedná se SSID, kmitočty, povolené MAC, connect a access listy atd.
Předem děkuji.
mpcz, 02.09.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

otevri konzoli a napis: export file=export
0 x
Jan Ptáček

mpcz

net.work píše:otevri konzoli a napis: export file=export

Dík,
Není něco jednoduššího, přehlednějšího, co si vytisknu a jdu?
Děkuji.
mpcz, 02.09.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

a co prehlednejsiho bys chtel? dyt to je cely config co na tom rb je.. jedine co se da udelat, ze v te konzoli zajedes treba do sekce wireless a das ten export tam - vyexportuje ti to jen tu danou sekci
0 x
Jan Ptáček

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

škoda papíru, taky funguje import file=....
0 x

mpcz

net.work píše:a co prehlednejsiho bys chtel? dyt to je cely config co na tom rb je.. jedine co se da udelat, ze v te konzoli zajedes treba do sekce wireless a das ten export tam - vyexportuje ti to jen tu danou sekci

No já potřebuji pár řádků a tady jich je stovky. Navíc luštit v tom to co potřebuji mě přijde zbytečné. Ten tvar je ZBYTEČNĚ komplikovaný a nepřehledný. Já se snažím věci zjednodušit a ne zbytečně komplikovat.
Ty importy asi neumím, ale pokud export importnu do jiného RB, tak se to většinou domrvilo a oprava trvala dýl jak nové nastavení z papíru.
mpcz, 02/09/2012
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

tax si vyexportuj jen jednotliva nastaveni

/interface wireless expor file=wireles
/ip adress export file ......
/ip routes ....
0 x

H3lMuT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod H3lMuT » 13 years ago

co si nechat posilat konfigurak na ftp automaticky treba denne nebo podle tvych predstav..
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

mpcz píše:
net.work píše:a co prehlednejsiho bys chtel? dyt to je cely config co na tom rb je.. jedine co se da udelat, ze v te konzoli zajedes treba do sekce wireless a das ten export tam - vyexportuje ti to jen tu danou sekci

No já potřebuji pár řádků a tady jich je stovky. Navíc luštit v tom to co potřebuji mě přijde zbytečné. Ten tvar je ZBYTEČNĚ komplikovaný a nepřehledný. Já se snažím věci zjednodušit a ne zbytečně komplikovat.
Ty importy asi neumím, ale pokud export importnu do jiného RB, tak se to většinou domrvilo a oprava trvala dýl jak nové nastavení z papíru.
mpcz, 02/09/2012

K tomu uz asi jen, ze vodotrysk to nema :(
0 x
Jan Ptáček

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

Než jsem pořídil ISPAdmina, tak jsem měl v každým AP skript, kterej uložil konfig a pak jsem měl prográmek, kterej to postupně přes ftp z těch AP sosal a ukládal na server. Když jsem jel na servis APčka, tak jsem si nacucnul do NTB složku se zálohama a byl klídek. Jinak v text tvaru jedině export a pokud se ti to zdá nepřehledný, tak si to něčím vyfiltruj.
0 x

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 13 years ago

tak zkus export compact file... vyexportuje jenom reálně přidanou konfiguraci od čistého rb, takže si sedne i na novou desku s jinými mac a spol..
0 x

tuxisko

Příspěvekod tuxisko » 13 years ago

My používáme klasické backupy, já vím že tu někdo napíše, že to dobře nefunguje, ale nikdy jsme s tím problémy neměli a to už jsme obnovovali několik zařízení.
0 x

mpcz

tuxisko píše:My používáme klasické backupy, já vím že tu někdo napíše, že to dobře nefunguje, ale nikdy jsme s tím problémy neměli a to už jsme obnovovali několik zařízení.

Zdravím,
ano máš pravdu, nefunguje to uspokojivě. Po pravdě řečeno, moc se mi to ani nechce věřit, že to tam nahraješ a jede to. Je samozřejmě možné, že to neumíme, ale např.: po smrti RB532, konfigurace nahraná do nové RB435, samozřejmě jiné všechny MAC atd. Oprava zmatků v konfiguraci trvá mnohem déle, než opsání z papíru. To nemluvím o tom, že se lehce stane, že nějaká funkce je opomenuta a způsobí těžko hledatelné problémy.
Větší radost by mi asi udělal skript, který by to všechno co potřebuji vyexportoval do txt v jasně definovaném, srozumitelném tvaru.
mpcz, 07.09.2012
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Jasne definovany je export !
Nevim co hledas, ale toto je jasne jak facka.
Chces to exportovat jeste s vysvetlivkama? :-)
Normalne export a textak zkontroluju a pak dam import a je to.
Export exportuje jenom to co jsi zmenil nebo vytvoril, tak se v tom da lehce vyznat.
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Příliš si nedokážu představit lepší export, než ten, který RouterOS má. Vždyť funguje skvěle. Vyexportovanou konfiguraci si upravím v editoru a celou, nebo jen část, přes schránku vliju do nového stroje. V jednoduchosti je síla.
0 x