❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Je potřeba router nebo stačí switch

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Martinkaa

Je potřeba router nebo stačí switch

Příspěvekod Martinkaa » 13 years ago

Dobrý den, možná je to opravdu stupidní otázka, ale mám routerboard 411ku a kterým jsem připojena k ISP, jede mi tam nat, DHCP,... Ráda bych k tomuto routeru zapojila další PC. Proto se ptám je potřeba další router nebo stačí připojit obyčejný switch?

Děkuji Martina
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 13 years ago

obycajny switch.
0 x

Martinkaa

to jsem předpokládala jen mě překvapilo že kamarádovi jeho ISP prodal k tomuto účelu další router.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Buď chtěl vydělat, nebo "to první" není router ale jen tzv. bridge (prodloužení drátu), nebo neumí dhcp, atp. Nedá se to paušalizovat.
Martinkaa píše:to jsem předpokládala jen mě překvapilo že kamarádovi jeho ISP prodal k tomuto účelu další router.
0 x

H3lMuT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod H3lMuT » 13 years ago

Marťa píše, že má 411, kde je nat a DHCP, takže to bridge není, to znamená že stačí připojit na ethernet kabel putující do switche a zněj do koncových zařízení tedy PC..
0 x

Martinkaa

H3lMuT píše:Marťa píše, že má 411
a jen pro zajímavost je vůbec nějaký routerboard i hodně stará verze jakéhokoliv routerboadu, která, to neumí? Je tam prostě pevně nastavena jedna IP do LAN a nic víc nejde? Mě příjde, že to odporuje smyslu routerboardu.
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Martinkaa píše:
H3lMuT píše:Marťa píše, že má 411
a jen pro zajímavost je vůbec nějaký routerboard i hodně stará verze jakéhokoliv routerboadu, která, to neumí? Je tam prostě pevně nastavena jedna IP do LAN a nic víc nejde? Mě příjde, že to odporuje smyslu routerboardu.

jasne ze ne
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 13 years ago

Mozna predchazi budouci potrebe wifi pro domacnost a rozdil v cene neni zase az takovy.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

hmm, spíš doma chtěly i wifinu ale tak jak už to tradičně bejvá i u "techniků" starnetu tak netuší nebo je to ani nenapadlo že to mohou zapíchat jenom do lanek a wan nepoužívat.
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

hapi píše:hmm, spíš doma chtěly i wifinu ale tak jak už to tradičně bejvá i u "techniků" starnetu tak netuší nebo je to ani nenapadlo že to mohou zapíchat jenom do lanek a wan nepoužívat.

vim vice nat, tim vice IN

ja osobne u klienta jede nat kvuli diangostice problemu.
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 13 years ago

samozřejmě, že stačí switch, ale pokud má dotyčná osoba notebook/nakouslý jabko/telefon/tablet je lepší nasadit router, nejlíp TP-LINK TL-WR741ND

hapi píše:hmm, spíš doma chtěly i wifinu ale tak jak už to tradičně bejvá i u "techniků" starnetu tak netuší nebo je to ani nenapadlo že to mohou zapíchat jenom do lanek a wan nepoužívat.

za zapíchnutí do lanek bych liskal, routery jsou od toho aby routovali a ne switchovali :)

Cheprer píše:vim vice nat, tim vice IN

Cheprer: nějak jsem tvuj prispevek nepobral, protiřečíš si, NAT u klienta je nesmysl, myslím si, že správné řešení je klientská jednotka v bridgi a za ni router (samozřejmě s NATem).
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Daxxim píše:samozřejmě, že stačí switch, ale pokud má dotyčná osoba notebook/nakouslý jabko/telefon/tablet je lepší nasadit router, nejlíp TP-LINK TL-WR741ND

za zapíchnutí do lanek bych liskal, routery jsou od toho aby routovali a ne switchovali :)

Cheprer píše:vim vice nat, tim vice IN

Cheprer: nějak jsem tvuj prispevek nepobral, protiřečíš si, NAT u klienta je nesmysl, myslím si, že správné řešení je klientská jednotka v bridgi a za ni router (samozřejmě s NATem).

Klientska jednotka v brigdi? s tim mam ty nejhorsi zkusenosti, zasadne pouzivam jen a pouze NAT + station na vsech klientech (RBcko pripadne UBNT). Krome toho nechat routovat a NATovat ty levne kramy typu TP-LINK je vpodstate zaruka jejich tuhnuti pri pouziti hodne spojeni/pps, nemluve o tom ze jejich routovaci vykon byval dosti mizreny. Dalsi vec je, ze se pak velmi spatne debuguje nejaky problem.
0 x