Ahoj,
našla by se tu dobrá duše,která by mi objasnila jak fungují rate na Mikrotiku????Můj problém je následující.
Mám AP na něm basic rate od 6Mbit např. do 36Mbit zaškrtaný a supported rate to samý takže od 6Mbit do 36 Mbit zaškrtaný.Tím pádem klient se mi připojí max. 36 Mbit TX/36 Mbit RX. Ale když na klientu zaškrtnu basic rates od 6Mbit do 24 Mbit a supported rates od 6Mbit do 24 Mbit,už se to nespojí,dokud na něm nedám minimálně stejně jak na AP. Proč to nejde,když 24 Mbit je míň jak 36 MBit??????Díky za rady,
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Rate na mikrotiku
Zkus na AP i klientovi nastavit basic-rate jen 6M, je to základní rychlost, se kterou by se zařízení mělo být schopné připojit na AP. Po úspěšné asociaci se to pak teprv řídí podle supported-rates.
0 x
Díky za radu vyzkouším to.Ale stejně mi neni jasný že když zaškrtám na AP basic i suported všechny do 36Mbit včetně a na clientovi basic i supported všechny do 24 Mbit včetně,tak do nejede a když na klientovi doškrtám těch 36 MBit tak to jede. Takže si nemyslím,že to bude vysokym basic rate,ale zkusím a dám vědět.
0 x
Nevim, s tímto jsem si nikdy nějak extra nehrál, snažím se aby klient měl max. rate, kterou nastavím na AP.
Možná kdybys měl na AP basic-rates 6-24, tak se ti ten klient chytí, v tomhle bych viděl problém, že se nemůžou dohodnout, jestli 24 nebo 36.
Mikrotik má stále nějaké chyby, takže bych v tom asi žádnou zákonitost nehledal
Možná kdybys měl na AP basic-rates 6-24, tak se ti ten klient chytí, v tomhle bych viděl problém, že se nemůžou dohodnout, jestli 24 nebo 36.
Mikrotik má stále nějaké chyby, takže bych v tom asi žádnou zákonitost nehledal

0 x
je to trochu jinak. Basic rate je rate, na kterym se vyřizuje hlavní komunikace wifiny ale ne samotný datový tok. Takže když dvě zařízení nemaji stejný basic rate, nespojí se. Nebo spíš takhle. APčko je hlavní takže pokud začne vyřizovat komunikaci na 36Mbit a klient to na basic rate 36Mbit neumí tak smolík. Ostatní rate jsou pro přenost dat. Basic je pro vlastní režii wifiny. MKčko za to nemůže, může za to obsluha.
0 x
a hlavně funguje to už takhle minimálně od 3.x Klient nesmí mít nižší Rate než AP
0 x
a když už jsme u toho, rate se má měnit jenom na APčku. Klient se přizpůsobí.
0 x
Jak kdy/kde. Takový StarOS to uměl naférovku asymetricky.
hapi píše:a když už jsme u toho, rate se má měnit jenom na APčku. Klient se přizpůsobí.
0 x
kdo dneska používá StarOS? Ten sem měl nasazený před x lety kvůli orinoco kartám na 2,4. Pak sem přesedlal na mikrotik a od té doby jsem o něm neslyšel :)
0 x