❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Co použít na spoj 6.6km

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
LK7R

Co použít na spoj 6.6km

Příspěvekod LK7R » 13 years ago

Ahoj,
potřeboval bych poradit od zkušenějších. Chtěl bych kamarádovi udělat PtP spoj na vzdálenost 6,6km. Přímá viditelnost, střední až silná zarušenost.
Rychlost samozřejmě co nejvyšší v rámci vyzařovacích limitů. Ideálně tedy v MIMO 802.11n.
Je to horská oblast(Bedřichov-Liberec), takže to tam bude v zimě nahoře masakr ohledně námrazy.

Šlo by použít toto?
2x B711G-5HnD MIKROTIK RB711G-5HnD 400 MHz CPU, 32 MB RAM, 1x LAN, 1x 5 GHz, L3, 2x MMCX
1x PAR24-EXT-M Jirous PAR24-EXTREM, MIMO 2x2, 2xPACK anténa 23dBi s límcem (5 GHz)
2x JR-200 Jirous GentleBOX JR-200 outdoor box k parabolám PAR-24, PAR-29

Zkoušel jsem to počítat na kalkulátoru Mikrotiku a vychází spolehlivých cca -86dBm (cca MCS3 by to mohlo dát stabilně? Tzn ~54Mbps).

Díky za případné rady.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

Nevím, jak jsi to počítal...zkus třeba tento kalkulátor:

http://cz.jirous.com/vypocet-wifi

Vychází mi cca. -61 dB, což je v pohodě.

Dále, MCS3 určitě neodpovídá 54 Mbps...viz http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009 . Resp. odpovídá při 40 MHz kanálu, což bych ale určitě nedělal.
0 x

LK7R

DarkLogic píše:Nevím, jak jsi to počítal...zkus třeba tento kalkulátor:

http://cz.jirous.com/vypocet-wifi

Vychází mi cca. -61 dB, což je v pohodě.

Dále, MCS3 určitě neodpovídá 54 Mbps...viz http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009 . Resp. odpovídá při 40 MHz kanálu, což bych ale určitě nedělal.

Děkuji za reakci. Těch 54 jsem právě koukal při 40 MHz. 40 MHz je tedy předpokládám více náchylné na rušení a mám raději použít 20 MHz.

Zkoušel jsem to zadat do toho kalkulátoru co jste poslal a vychází mi -72dBm (při maximálním vyzáření 30 dBm, nebo jsem něco nepochopil správně ohledně regulací?) což je už good, tam už papírově jede ten Mikrotik na max rychlost.
výpočet.png
Výpočet Jirous
výpočet.png (27.91 KiB) Zobrazeno 3928 x

Tady je obrázek z Mikrotik kalkulátoru, je to naklikáno tak, aby se dole objevilo reliable.
mikrotik_výpočet.png
Mikrotik výpočet
mikrotik_výpočet.png (29.39 KiB) Zobrazeno 3928 x
0 x

DarkLogic

ad 40 MHz...pásmo 5 GHz je už tak přecpané, takže řešit něco na kanálu širším než 20 MHz je prasárna.

ad signál...nebral jsem do úvahy limity. Počítal jsem prostě, co z toho lze maximálně dostat.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

když mu vypočítáš spoj s filozofií že na limitech nezáleží, tak nějaká fakta o 20MHz vs 40MHz absolutně postrádají smysl :D
0 x

DarkLogic

Jak se to vezme...nějakého ISPíka v okolí bude více trápit, když mu bude vysílat na 40 MHz kanále, než když o něco překročí limity.
0 x

LK7R

Co z toho tedy vyplývá? Pokud bude pásmo "volné" tak klidně použít 40Hz, pokud ne tak raději 20Hz. Vzhledem k tomu, že budu chtít dodržet limity, tak stejně ten 40Hz kanál nemá smysl (neprotlačím tam stejně takovou rychlost). Ještě něco na co bych si měl dát bacha, ošetřit nějak?
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 13 years ago

Presne tuhle konfiguraci mam ted na jednom 500m spoji (zakaznik si to vyzadal, proste to tam chce, ackoli je to predimenzovane zbytecne), dalsi nasadim na 1.5km a 2.8km spoje a prave to chci pouzit i na 6.8km spoj ( k sobe domu :-D ) tak jsem zvedavy, jak Ti to dopadne.
Cestou je to zarusene docela dost, poleti to nad 3 mi vesnicemi, kde se prazi signaly jak o zavod.
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

Mno uprimne bych zvolil vetsi anteny pokud tam budes poustet 802.11n
S 60cm antenama se nebojim strilet na 11km, ale i tak lepsi mit rezervu nez nemit.
0 x

Kart

Příspěvekod Kart » 9 years ago

Cos teda nakonec pouzil? A jak ti to slape?
To by me zajimalo, resim podobny problem na 5km.
Diky
0 x

tomasegert

Příspěvekod tomasegert » 9 years ago

Ahoj, dal bych tam 2 ks powerbeam M5 400
0 x

Kart

Příspěvekod Kart » 9 years ago

JJ, ale jeste lepsi a ne o moc drazsi varianta je 400-ISO s limcem jako ochranou proti ruseni.
0 x

S_a_M

Příspěvekod S_a_M » 9 years ago

Nazadr ne ze bych ti do toho chtel mluvit, ale nebylo by lepsi sehnat nejakou postarsi 10-ku treba 34 Mbit se pohybuje kolem 5000 na tu vzalenost tak cca 60 paraboly s látkovim krytem a mas klid i v těch nejhorších mrazech, konektu az dopryc spolehlivost 10 x jinde. Cena +- stejná. Jak pises je tam stredni az silna zarusenost na 5Ghz takze proc to nezarurit jeste vic, a pokud kasles na limity tak potes koste vsichnii ostaní te budou mit radi. Pripadne je tvuj kolega pripraven na budovani dalsiho bodu. Dalsi otazkou je jak to bude vypadat se systeme uchyceni a ukotveni.
0 x
Placam si jatra, tak mne neberte vazne :)
Ceragona uz mi tak nevadi. Vadi mi ovsem ze kuci v CEZu nedelaj svoji praci tak jak maj !!!

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

ukaz mi tu 10tku / 34M za 5klacku, jakmile to tu nekdo nabidne, urvou mu vsichni ruce. Tyto spoje sou minimalne okolo dvacky. Navic si kupujes prastary HW, kdy nevis dne ani hodiny co se vysere.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

S_a_M

Příspěvekod S_a_M » 9 years ago

Ma tu celkem tri takovy :-) klidne je necham za 5k/kus vse stazeno a funkcni. S tim ryzikem do toho jde, ale lepsi jak 5 uznas ne, nehlede na to ze jestli nebude dodrzovat vykon tak chlapci z CTU a spektrakem mu z 5 udelaj licenci rekneme za 10 na rok mozna i vic. Mimochodem za 20 az 30 bez dane kopis uz relativne moderni spoje s kapacitou kolem 60 - 100 mbit. Takze tak.
0 x
Placam si jatra, tak mne neberte vazne :)
Ceragona uz mi tak nevadi. Vadi mi ovsem ze kuci v CEZu nedelaj svoji praci tak jak maj !!!