❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MK- detekce FTP UPLOAD

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
query

MK- detekce FTP UPLOAD

Příspěvekod query » 13 years ago

Ahoj, mohl by mi někdo poradit s nastavením mangle?
Mám v jedné menší firmičce nasazený MK jako bridge a potřebuju dělat menší shaping mezi budovama.
V jedné z budov mají FTP server na který se připojují z různých míst.

Nastavil jsem RB750 jako Bridge, povolil jsem na něm firewall a začal psát pravidla:
Download pravidla mi chodí naprosto v pořádku.
Ale upload FTP se mi nedaří nikde zachytit. Prostě pokud se naváže spojení, tak mi to žádný z pravidel nedetekuje a traffic vidím jenom na interface.

Kód: Vybrat vše

add action=mark-packet chain=prerouting comment=upload_0MB-5MB connection-bytes=0-5000000 disabled=no in-bridge-port=ether2 new-packet-mark= upload_0MB-5MB passthrough=no protocol=tcp
add action=mark-packet chain=prerouting comment=upload_up_5MB connection-bytes=5000000-0 disabled=no in-bridge-port=ether2 new-packet-mark= upload_up_5MB passthrough=no protocol=tcp
add action=mark-packet chain=prerouting comment=UPLOAD disabled=no in-bridge-port=ether2 new-packet-mark=UPLOAD passthrough=no

Můžete prosím poradit, jak nastavit pravidlo pro upload FTP? ETH1 je směrem k přícucu (budova 1, - kanceláře a přípojka internetu) ETH2 je budova s FTP serverem
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Jak to mas presne nastaveny ? Ty iface jsou v bridge ?
0 x

query

#    INTERFACE                                                      BRIDGE                                                     PRIORITY PATH-COST  HORIZON   
 0    ether1                                                         bridge1                                                    0x80     10         none     
 1    ether2                                                         bridge1                                                    0x80     10         none     
 2 I  ether3                                                         bridge1                                                    0x80     10         none     
 3 I  ether4                                                         bridge1                                                    0x80     10         none     
 4 I  ether5                                                         bridge1                                                    0x80     10         none     
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Nastavi routovani mezi iface protoze jinak do toho FW nevidi ... Pak ti to bude fakcit ...
0 x

query

celá síť je v jedné masce, a mají tam nastavený kamery a ještě nějaký terminály, ve kterých se opravdu vrtat nechci. Jinak zaroutování už mě taky napadlo, ale asi by to bylo hodně složity. Není nějaká možnost, jak to ošetřit na bridge?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

povol si v bridge používání ip firewallu
0 x

query

bridge=>settings=>use ip firewall - je samozřejmě povoleno
0 x

query

Jen pro upřesnění ... ostatní komunikaci... jako HTTP upload a podobně mi to filtruje správně. Jenom FTP se nikde neukáže
0 x

hapi

jak označuješ ftp provoz? nikde to nevidim.
0 x

query

Neoznačuju FTP jako takovej. Mám pravidla na Upload všeho a Download všeho. Veškerý UP/DOWN například HTTP mi do těch pravidel spadne,ale FTP provoz se v nich neukazuje. Resp.: potřebuju mangle, který označí veškerý download/upload včetně FTP.
0 x

hapi

a ten ftp teče z toho samího rbčka? používáš ftp server v rbčku? z něho ti to nemarkuje?
0 x

query

(síť, kde sedim)===>>>AP bridge ===>>>RB===>>> PC FTP
Všechno je ve stejný masce.
Pokud se nepletu, tak by pravidlo

add action=mark-packet chain=postrouting comment=UPLOAD disabled=no \
    new-packet-mark=UPLOAD out-bridge-port=ether1 passthrough=no

mělo označit veškerou odchozí komunikaci.
problém je v tom, že pokud začnu stahovat z FTP serveru, tak se v mangle zobrazí jenom zlomek přenosu. MK mi označkuje např. 100Kbps a na interface jede 30Mbps. Pokud si pustim http upload nebo na serveru pustim speedtest, tak se mi traffic označkuje správně.
0 x