Dobrý den,
měl bych dotaz na zkušenější kolegy, v jaké konfiguraci / topologii postavit nově budovanou síť.
Mám tady k dispozici Mikrotik RB1200 jako hlavní router (do kterého bude připojena konektivita) a dále UBNT Rocket M5 se sektorkou 120°. Na klientech bude AirGrid 22dB, nebo Nanostation M5.
Pro šťouraly: provozováno v limitech.
V první fázi chci připojit cca 30 lidí. Jak to routovat? Vše na mikrotiku a AP v režimu bridge nebo AP v režimu router? Co je lepší, rychlejší atd. ? Co je lepší z hlediska rozšiřování sítě do budoucna?
Kde nastavovat QOS nebo omezování šířky pásma - na RB 1200 nebo až na AP nebo na klientech?
Mám jít do AirMaxu nebo raději zůstat u klasiky?
Začínám, tak mě prosím nekamenujte.
Díky všem za případné podněty.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Doporučení na konfiguraci sítě
všechno na mikrotiku a apčko bridge. Jakmile začneš na ubnt routovat tak budeš muset zůstat na statickym routingu a tedy prostý psaní rout do tabulky. Časem zjistíš že to je na hlavu a pak začnou čachry v síti a potečou nervy. Pokud chceš jít do M5 serie ubnt, tak jedině všechno M5 a určitě zapnout max co jde pro zrychlení bezdrátu. To budeš u klientů mít zařízka s natem? Počítej s tim že ubnt aktuálně neumí IPv6 například a i kdyby umělo, tak je tu zase problem s tim že to nemá dynamickej routing a zase budeš datlovat routy takže bych ti doporučil kupovat ke klientům třeba RB750x/751x a na střechu něco od ubnt kde budeš mít pro klioše DHCP a zároveň to oddělí balast v jeho síti od bezdrátu a rovnou tam bude mít pro sebe 4 porty. No a s tim jde ruku v ruce cena klientský sady a domaciho routeru která bude celkem už vysoká a nabízí se otázka jestli tohle prostě nenechat na SXTčku jako klientský sadě která zvádne všechno víše zmiňované atd.. atd.. ale asi každej máme jinou představu jak nakládat se svoji sítí a co od ní chceme. Každopádně je spousta další detailů na který přijdeš a nebudou se ti jejich řešení ani trochu líbit.
Už třeba otázka shapingu... je jasný že shapovat se musí centrálně pro optimální využití konektivity atd.. atd.. a zároveň zachování QoS mezi klienty případně službami.
Už třeba otázka shapingu... je jasný že shapovat se musí centrálně pro optimální využití konektivity atd.. atd.. a zároveň zachování QoS mezi klienty případně službami.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Vysvetlis mi prosim Hapi, k cemu je dobry dynamicky routing na CPE? Ja jim dam vzdy jedinou default routu na AP, kam jsou pripojene a to uz zajisti potrebny dynamicky routing...
0 x
Co si přesně představuješ pod pojmem "neumí ipv6"? Ve WDS je to totiž nepodstatné, hlavně že to přenáší.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Jemu nešlo o to u klienta, jako spíš o APčko.
Walkeer píše:Vysvetlis mi prosim Hapi, k cemu je dobry dynamicky routing na CPE? Ja jim dam vzdy jedinou default routu na AP, kam jsou pripojene a to uz zajisti potrebny dynamicky routing...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
dynamický routing se nese celou sítí až na klienta. Proč? Na to je stejná odpověď jako na IPv6 ve wds což může říct jenom člověk co primárně vidí všechno v natu (tim tě nechci urazit). Jak prosimtě rozeznáš klienty na IPv6 když jim dáš Advertise/DHCPv6? To jako všichni budou v /64 prefixu a nebo si budou ipv6ky psát do pcček ručně? no nebudou a tim pádem se dostáváme do situace, kdy má každej user/přípojka /64 prefix a na APčku je 50 klientů a každej má svůj prefix... ty budeš routovací tabulky tedy 50 rout vypisovat na APčko ručně?... ty seš kaskader voe. Já ne, já si zapnu OSPF.
0 x
Díky všem za odpovědi.
To: hapi - takže AP bude v režimu bridge (nebo bridge WDS ?) a klienta mohu dát Klient nebo Klient WDS a na LAN buď bridge, router nebo SOHO router. Pokud bych měl na LAN rozhraní u klienta router / SOHO router, tak můžu mít NAT přímo na NS M5, AIRGRID nebo co tam bude .... V tom je problém co se týče dynamického routování?
Je schopný mi někdo vysvětlit rozdíl mezi router a SOHO router?
Díky.
To: hapi - takže AP bude v režimu bridge (nebo bridge WDS ?) a klienta mohu dát Klient nebo Klient WDS a na LAN buď bridge, router nebo SOHO router. Pokud bych měl na LAN rozhraní u klienta router / SOHO router, tak můžu mít NAT přímo na NS M5, AIRGRID nebo co tam bude .... V tom je problém co se týče dynamického routování?
Je schopný mi někdo vysvětlit rozdíl mezi router a SOHO router?
Díky.
0 x
to záleží na tom jak si navrhneš síť. Máš několik možností no. Všude WDS a tim pádem router na stole u zákazníka. Nebo bez WDS a router uděláš na klientovy. Obojí má stoje pro a proti a mě osobně složitější řešení v podobě WDS a routerů na stole vypadá jako do budoucna správný a upgradovatelný řešení pokrývající většinu rozmarů userů a technologií.
SOHO je jenom označení "Small Office/Home Office"
SOHO je jenom označení "Small Office/Home Office"
0 x
Jak to tak procházím, tak mi jde právě nastavit Klient WDS na WLAN a zároveň router na LAN (včetně DHCP, NAT atd) - je to možné? Je to podle tebe správný řešení pro případ, že zákazník má 1 PC a nepotřebuje tedy další router "na stole"?
V případě, že by měl požadavek na další zařízení, dal bych mu tam switch a routovalo by se to přes např. NS M5 co by měl na střeše s nastavením klient WDS na WLAN a router na LAN.
Případně router místo switche, kdyby byl požadavek např na 2,4GHz po domě.
V případě, že by měl požadavek na další zařízení, dal bych mu tam switch a routovalo by se to přes např. NS M5 co by měl na střeše s nastavením klient WDS na WLAN a router na LAN.
Případně router místo switche, kdyby byl požadavek např na 2,4GHz po domě.
0 x
Na WDS bych zapoměl, klasika ap - klient. Nevim jak je na tom UBNT s IPv6, ale když vyjde, tak nebudeš muset používat wds, ani mikrotik router. Pokud nepotřebuješ dynamické routování.
0 x
dynamickej routing až na klienta je sice možný, ale vcelku dost zbytečný. A v podstatě i nebezpečný, kaskadér jsi ty. Nemluvě o houpání quaggy, když se ti každou chvilku nějaký klient odpojí. Dělá se to tak, že pokud už jim chceš naroutovat nějaký ipv6 prefix, je to na kraji sítě staticky. A ta statika je rozdistribuovaná do zbytku sítě už dynamicky. Pro IPv6 máš takových prefixů, že to uděláš jenom jednou ... a když je nový klient, tak se na koncový router přihodí jeden záznam. V tom nevidím problém, buď to přežiješ, děláš to jenom jednou, nebo si to nascriptuješ ze svého systému. Případně by to asi šlo zautomatizovat skrz DHCP (prefix delegation) - což je oficiálně jediná správná cesta.
Ono je způsobů víc. Není jenom jeden, mimo který cesta nevede. Ale dávat kdejakému domečku OSPF, to fakt až jako poslední možnost.
Ono je způsobů víc. Není jenom jeden, mimo který cesta nevede. Ale dávat kdejakému domečku OSPF, to fakt až jako poslední možnost.
0 x
nevidim jedinej důvod proč nedávat na klioše ospf. Končí přece na wifi části a nemusim řešit pytomí věci kolem nějakýho automatizování. Nějaký houpání quaqqy či ospfka v mkčku nepozoruju a je mi to fuk, zařízení maji makat ne se flákat. Ale každej jak chce.
0 x
Díky, a dáváte na klienty DHCP nebo to je lepší dělat ručně, aby se to třeba po výpadku napájení nezměnilo?
0 x
a co by se mělo něnit? Jeidný co se mění jsou PCčka v domácnostech a nejenom PCčka. Těžko dneska donutíš lidi psát si ipčka do zařízeních a třeba u mobilů to kolikrát nejde a je to zdlouhavý. Jedině DHCP.
0 x
Nemám na mysli doma za NATem (PATem) u klienta, ale jestli zařízení na střeše dávat na WLAN DHCP klient nebo statickou adresu ....
0 x