Zdravím,
Nevím jestli tady na fóru najdu nějakou radu, ale řekl jsem si, že to zkusím, vzhledem k tomu, že se tu pohybují lidi, kteří této tématice rozumí.
Stěhuju se do podnájmu v Budějovicích, ulice Riegrova. Bohužel v této ulici není UPC, takže se musím spokojit s něčím jiným. V ČB je to ale dost bída. Můžete mi sem prosím napsat zkušenosti a rady ohledně výběru dobrého providera? Předem říkám, že nehodlám jít do Starnetu. Chci připojení optikou, ideálně 100Mb s co nejmenší agregací. Přes den jsem v práci a na netu budu hlavně večer ve špičce, takže nechci nic na čem si nepustím ani video na Youtube. Jsem náročný uživatel, sleduju filmy, rád bych se dal i do streamu, rád si i zahraju online, chci stabilní rychlost i připojení, nechci řešit každý týden telefonáty s tím, že nejde net.
Bohužel na většinu providerů v ČB jsem našel negativní recenze. Nevím koho si vybrat. Agregaci většina firem na webu neuvádí. Mohl by mi taky někdo smysluplně vysvětlit, jak mám rozumět agreg. číslu? 1:10 znamená, že na jednoho člověka (mě) připadá 10 lidí, se kterými se dělím ve špičce o rychlost? Pod jakou hranici nemám chodit.
ISP o kterých uvažuji:
Necoss, inet4.... (bravonet, smartbox - nemůžu najít recenze)
Za všechny rady díky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Internet Provider v Českých Budějovicích
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Necoss i inet4 jsou Starnet 
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
No starnet je odkoupil, ale znamená to automaticky, že maji taky tak podělaný připojení jako Starnet? Pořád maji vlastní lidi a vlastní přípojky ne? .. Nebo pokud budu v baráku, kde má 10 lidí starnet a já si pořídim Necoss, tak se budu o net dělit se Starneťákama, i když ho mám od Necoss? 
0 x
BezdrevNet http://www.bezdrev.net/
Web mají nic moc, ale nejsou a v dohlednu ani nebudou Starnet a jejich připojení by alespoň co jsem slyšel mělo splňovat tvé nároky.
Web mají nic moc, ale nejsou a v dohlednu ani nebudou Starnet a jejich připojení by alespoň co jsem slyšel mělo splňovat tvé nároky.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
Trošku odbočím. Libí se mě jak se někdo nastěhuje do nové lokality a řekne: chci optiku
. Setkáváme se s tím i u nás. V první řadě bych si zjistil jestli tam optika vůbec je? Pokud ne tak vám nezbyde než bezdrát případně ADSL. Moc alternativ ke Starnetu asi nebude. Třeba poradí někdo místní...
1 x
WillyD píše:No starnet je odkoupil, ale znamená to automaticky, že maji taky tak podělaný připojení jako Starnet? Pořád maji vlastní lidi a vlastní přípojky ne? .. Nebo pokud budu v baráku, kde má 10 lidí starnet a já si pořídim Necoss, tak se budu o net dělit se Starneťákama, i když ho mám od Necoss?
Ano presne takto to nejspise bude. Vetsinou kdyz se odkoupi firma tak se sjednoti veci jako konektivita a postupne i sitova infrastruktura a z puvodni firmy zustane jenom znacka.
0 x
Ja bych jen dodal, ze agregace 1:10 neznamena, ze se delite o konektivitu s 10 lidma. A vubec, vykaslete se na zjistovani agregace...je to udaj, ktery vam zase toho tolik nerekne a hlavne se neda overit, takze vam ISP muze rict prakticky jakekoliv cislo.
0 x
Jo, a ten pristup zajemcu "jsem tady novy, chci optiku a 100 Mbps pripojka je pomala" me taky vzdycky pobavi.
0 x
WillyD píše:No starnet je odkoupil, ale znamená to automaticky, že maji taky tak podělaný připojení jako Starnet? Pořád maji vlastní lidi a vlastní přípojky ne? .. Nebo pokud budu v baráku, kde má 10 lidí starnet a já si pořídim Necoss, tak se budu o net dělit se Starneťákama, i když ho mám od Necoss?
no, otázka je spíš jestli seš tak moc alergickej na starnet nebo ne protože jestli to bude šlapat tak je to fuk od koho máš net. Nemyslim si ale že v Rígrovce dostaneš 100Mbit, tam přece optika nebude. Ta bejvá na panelákách, kdo by jí tahal do Rígrovky?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
DarkLogic píše:Jo, a ten pristup zajemcu "jsem tady novy, chci optiku a 100 Mbps pripojka je pomala" me taky vzdycky pobavi.
Buďme rádi, že právě takový přístup ke službám mají
0 x
Já chci optiku, protože jí momentálně mám doma v Týně a jsem naprosto spokojenej. V ČB v celým baráku mají Starnet, takže předpokládám, že tam asi optika taky je, přinejmenším wifi.
Já mám hodně známých, co Starnet mají a všichni si stěžují. Brácha si večer nepustí ani video na YT. Navíc, když vím, že všichni, nebo většina lidí v baráku Starnet má, tak když se k nim přidám, budu se se všema o rychlost dělit. Proč bych to dělal.
Možná se vám zdá, že mám vysoký nároky, ale myslím si, že v centru ČB může člověk čekat něco lepšího než ADSL ne? Vy máte dost zkušeností abyste věděli od čeho dát ruce pryč, proto se tu ptám.
Jak je to tedy s tou agregací?
Já mám hodně známých, co Starnet mají a všichni si stěžují. Brácha si večer nepustí ani video na YT. Navíc, když vím, že všichni, nebo většina lidí v baráku Starnet má, tak když se k nim přidám, budu se se všema o rychlost dělit. Proč bych to dělal.
Možná se vám zdá, že mám vysoký nároky, ale myslím si, že v centru ČB může člověk čekat něco lepšího než ADSL ne? Vy máte dost zkušeností abyste věděli od čeho dát ruce pryč, proto se tu ptám.
0 x
Definic agregace je více, ale dalo by se to popsat asi tak, že ISP má svoji konektivitu do internetu o nějaké kapacitě a tu pak rozděluje mezi všechny své uživatele. Pokud by měl 1000 uživatelů, dával by všem zákazníkům rychlost 20 Mb/s a tvrdil by, že má agregaci 1:10, znamenalo by to, že by sám musel mít k dispozici konektivitu aspoň 2000 Mb/s.
No a pak záleží na uživatelích, jak moc svého ISP "vysosávají". Dá se to hezky představit na příměru k bance. Banka tvrdí, že má tvoje peníze a je připravena ti je kdykoliv vydat, což je za běžné situace pravda, ale samozřejmě nemá fyzicky všechny peníze svých klientů k dispozici. Pokud by nastala nějaká nečekaná situace a většina klientů by se rozhodla své úspory vybrat, tak se k nim nedostanou, protože by banka naměla z čeho vyplácet. A stejně to funguje u ISP - za běžné situace bys měl mít svou plnou rychlost, ale mohou nastat případy, kdy to tak být nemusí.
No a pak záleží na uživatelích, jak moc svého ISP "vysosávají". Dá se to hezky představit na příměru k bance. Banka tvrdí, že má tvoje peníze a je připravena ti je kdykoliv vydat, což je za běžné situace pravda, ale samozřejmě nemá fyzicky všechny peníze svých klientů k dispozici. Pokud by nastala nějaká nečekaná situace a většina klientů by se rozhodla své úspory vybrat, tak se k nim nedostanou, protože by banka naměla z čeho vyplácet. A stejně to funguje u ISP - za běžné situace bys měl mít svou plnou rychlost, ale mohou nastat případy, kdy to tak být nemusí.
1 x
WillyD píše:Já chci optiku, protože jí momentálně mám doma v Týně a jsem naprosto spokojenej. V ČB v celým baráku mají Starnet, takže předpokládám, že tam asi optika taky je, přinejmenším wifi.
Možná se vám zdá, že mám vysoký nároky, ale myslím si, že v centru ČB může člověk čekat něco lepšího než ADSL ne? Vy máte dost zkušeností abyste věděli od čeho dát ruce pryč, proto se tu ptám.![]()
Nechápu, že s tvými požadavky a očekáváními se někam nastěhuješ a až pak řešíš, co je tam za internet. Je to snad jeden ze základních parametrů, to je jako by ses někam nastěhoval a pak teprve zjišťoval, že tam je WC na pavlači nebo jen studená voda.
Osobní zkušenost se Starnetem v ČB nemám, ale pokud tam mají kabel (nebo jak ty říkáš optiku) a nikdo jiný nemá, tak se dá očekávat, že lepší volba nebude. Každý další půjde přes wifi a to v centru ČB nebude žádný terno, kvůli zarušení volného pásma.
Agregace je věc složitá, každý s ní nějak pracuje, ale rozhodně to není tak elementární jak píšeš. Možná to vysvětlit na tom, co je garantovaná konektivita. Ta se chová tak, že celá trasa od uživatele až do peeringového centra (což lze chápat jako středobod internetu - v ČR i jinde) je nastavená tak, že se o ní s nikým nedělíš. Od toho se pak odvíjí cena, která je cca o nulu větší než u agregované přípojky a možná ještě x2. Všechny další přípojky se o nějakou část trasy dělí a musí dělit, jinak by prostě kapacitně nestačily. Využívá se nerozvnoměrného zatěžování linek a tak, pokud se s agregací pracuje správně, uživatel pozná jen minimálně, že je linka agregovaná. Nepřátelské k agregaci jsou pak trvalé služby, typu internetová TV apod, které tahají trvale. Říct číslo je mnohdy těžké, protože k agreaci dochází na více bodech dané trasy, některé služby mají prioritu atp. Čili se to pak zneužívá jako marketing, jak už tu někdo psal, ale vypovídací hodnota je obvykle 0.
Kdyby agregace nebylo, tak by na třeba tu tvou oblíbenou optiku s kapacitou 1Gb šlo napojit maximálně 10 uživatelů s tarifem 100Mb. Další by měli smolíka. Sám asi chápeš, že 10 uživatelů je málo na barák, natož na sídliště a tak se agregovat musí. Zvlášť když očekávání uživatelů je platba 300 a méně / měs.
2 x
hol píše:Nechápu, že s tvými požadavky a očekáváními se někam nastěhuješ a až pak řešíš, co je tam za internet. Je to snad jeden ze základních parametrů, to je jako by ses někam nastěhoval a pak teprve zjišťoval, že tam je WC na pavlači nebo jen studená voda.
No, ono to není tak černobílý jak píšeš. Samozřejmě, že jsem hledal podnájem podle toho, kde je UPC (což je podle mě asi nejlepší volba v ČB), nicméně, nevím, jaké máš povědomí o pokrytí UPC v ČB, ale je to jen pár ulic a v naprostý většině města UPC nechytneš. Takže pokud bych hledal byt podle UPC, tak se jen tak nepřestěhuju. Teď jsem náhodou dostal super nabídku na byt od známého, za dobrou cenu a byl bych vůl, kdybych mu řekl, že ho nechci jen proto, že tam není UPC, to bych taky mohl hledat byt další 2 roky. Takže jsem byt vzal, ale teď je třeba vyřešit připojení. Vzhledem k tomu, že Starnet má v ČB skoro monopol, tak je těžké najít někoho jiného, kdo má dobré podmínky. Ne vždy se ti podaří, že všechno je podle tvých podmínek. Já teď řeším kompromis no. Jinak díky za vysvětlení agregace.
hol píše:tu tvou oblíbenou optiku
Podle sarkasmu z tvého tónu nechápu, jestli je snad něco špatně na tom, když člověk chce optiku?
Jinak Bezdrevnet vypadá zajímavě, jak psal někdo předtím. Má někdo nějaké zkušenosti?
0 x
WillyD píše:
hol píše:tu tvou oblíbenou optiku
Podle sarkasmu z tvého tónu nechápu, jestli je snad něco špatně na tom, když člověk chce optiku?
Jinak Bezdrevnet vypadá zajímavě, jak psal někdo předtím. Má někdo nějaké zkušenosti?
Nene vůbec, optika je v pohodě, požadavek na ní je legitimní. Akorát bacha, aby ten kabel nezačínal nahoře na střeše v nějakém powerbeamu
Ještě doplním, že tady si píší většinou provideři. Takže máme obvykle dobré zkušenosti jen sami se sebou a špatné s těmi, co poskytují internet v našem okolí
0 x