Zdravím,
ve firmě v kanceláři vytváříme celou novou infrastrukturu a vzhledem k tomu, že si nejsem jistý správným výběrem pro vnitřní wifi, tak bych potřeboval poradit.
Potřeboval bych pokrýt kancelářské prostory
1) o výměře cca 300m2, defacto openspace, až na pár výjimek jako například zasedačka, která je oddělená skleněnými dveřmi
2) o výměře cca 200m2, oddělené místnosti, sádrokartonové příčky
Požadavky
- provoz na obou frekvencích 2,4 / 5 GHz
- provoz dvou SSID (firma a hosté) s rozdílnými VLAN, pro hosty možná v režimu hotspot
- mělo by to bezpečně utáhnout až cca 20 klientů, běžná kancelářská práce, mobilní telefony
Díval jsem se na možnosti a na první pohled mi připadali jako vhodné zařízení UniFi AC, asi by stačila i Lite verze.
Zbytek sítě je ale postavený na Mikrotiku, takže si nejsem jistý, zda je takový mix vhodný. U mikrotiku se vhodné zařízení hledalo hůře a jako odpovídající mi vyšlo RB962UiGS-5HacT2HnT.
Která volba by byla pro daný účel vhodnější? Cenově vychází cca stejně. Mikrotik má o jednu anténu na každou frekvenci více jak jsem pochopil.
Díky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Wifi v kanceláři, Mikrotik vs Unifi
Osobně bych to řešil Unifi AC PRO
podle počtu k tomu unifi switch nebo toucchswitch poe nebo v případě vysoké ceny Jakýkoli POE switch nebo switch a poe panel Ale využil bych to že unifi Pro narozdíl od nižších 24V vezí podporuje 802.3 af/at

0 x
Zdravím,
pokud je router Mikrotik, je opravdu úplně jedno co dáte jako AP.
Doporučuji investovat do AC LR, pokryje Vám celou oblast kanceláře.
Dobře se to nastavuje a je možná dobrá kontrola online.
Pokud máte kanceláře v různých patrech, doporučuji aspoň dvě na patro, sádrokarton nebude vadit.
Rozmístit tak aby se částečně překrýval dosah.
ACLR mají 3 antény na frekvenci a bez problémů utáhnou několik desítek klientů.
Zdravím.
pokud je router Mikrotik, je opravdu úplně jedno co dáte jako AP.
Doporučuji investovat do AC LR, pokryje Vám celou oblast kanceláře.
Dobře se to nastavuje a je možná dobrá kontrola online.
Pokud máte kanceláře v různých patrech, doporučuji aspoň dvě na patro, sádrokarton nebude vadit.
Rozmístit tak aby se částečně překrýval dosah.
ACLR mají 3 antény na frekvenci a bez problémů utáhnou několik desítek klientů.
Zdravím.
0 x
Zdravím,
UniFi je pro toto celkem ideální. AC LR by asi stačilo pro každý prostor 1ks, je otázkou, zda i z hlediska "redundance" nekoupit do každého prostoru spíše 2ks AC Lite. Controller jde namastit na nějakou windows, či linux mašinu, ale doporučil bych toto https://www.ubnt.com/unifi/unifi-cloud-key/ . JInak běžně používám jako GW mikrotik a za tím je UniFi systém, zcela bez problémů. Jen pozor, jak již bylo psáno, AC Lite má PoE 24V, čili ne podle normy 802.3 af/at, takže je potřeba použít UBNT switch UniFI nebo Edge. AC PRO umí podle normy, čili lze použít jakýkolibv PoE switch.
UniFi je pro toto celkem ideální. AC LR by asi stačilo pro každý prostor 1ks, je otázkou, zda i z hlediska "redundance" nekoupit do každého prostoru spíše 2ks AC Lite. Controller jde namastit na nějakou windows, či linux mašinu, ale doporučil bych toto https://www.ubnt.com/unifi/unifi-cloud-key/ . JInak běžně používám jako GW mikrotik a za tím je UniFi systém, zcela bez problémů. Jen pozor, jak již bylo psáno, AC Lite má PoE 24V, čili ne podle normy 802.3 af/at, takže je potřeba použít UBNT switch UniFI nebo Edge. AC PRO umí podle normy, čili lze použít jakýkolibv PoE switch.
0 x
Děkuji za reakce. Přiznám se, že mě docela překvapilo preference unify, vzhledem k tomu, že mnozí říkají, že jim to nesmí do domu 
Takže se asi rozhodnu pro LR verzi a bude snad klid.

Takže se asi rozhodnu pro LR verzi a bude snad klid.
0 x
Osobně jsem měl v ruce unify i od tika a do unify bych nešel. Ten kdo říká desítky lidí na jednu unify je pro mě blázen, co to montuje max někde na dotaci, kde se jen řeší, aby tam byl signál, ale ne kvalita služeb. Vždy je lepší víc wifirouterů s menším dosahem. Přepínání mezi wifinama je jak na unify, tak tiku v pohodě.
Proč ne unify, pro mě je to klasickej emerickej výrobek, nic to neumí ale má to pro opice krásnej managment a řídí se to z jednoho okna(mikrotik taky). Problém vždy nastal, když něco nechodilo, jak výrobce předpokladal. V ten moment mi to přišlo jako blackbox do kterého není vidět co to dělá.
Mikrotik by stačil ta veze 952 ac lite, 100mega port na wifině pokud dělá jen wifi ještě moc nebrzdí. A cena je dobrá.
Takže za mě unify nikam nesmí a pokaždé když to mám někde opravovat nějakému klientovi co si nasadil tři a nastavil jak myslel že to má být,, tak z toho akorát kvetu. Takhle si zapnu capsmana na přijímací anténě, řeknu ať to vyresetuje a vzdáleně si to přes mactelnet vše nastavím a přes capsmana dokonfim.
K těm LR berzím, super je to dohulený výkonem, ale dohulí to i telefon na zpět? Těžko, antény jsou v tom stejnej šmejd jak ve všem. Když dám sxt2 s 30dbi a 14dbi anténou na plnej knedlík tak to dosvítí taky bůh ví kam, ale proč při ceně 500kč za nejmenšího tika? Že tam někdo nemá kabel? Pokud chce kvalitu, stejně ho tam dotáhne.
Proč ne unify, pro mě je to klasickej emerickej výrobek, nic to neumí ale má to pro opice krásnej managment a řídí se to z jednoho okna(mikrotik taky). Problém vždy nastal, když něco nechodilo, jak výrobce předpokladal. V ten moment mi to přišlo jako blackbox do kterého není vidět co to dělá.
Mikrotik by stačil ta veze 952 ac lite, 100mega port na wifině pokud dělá jen wifi ještě moc nebrzdí. A cena je dobrá.
Takže za mě unify nikam nesmí a pokaždé když to mám někde opravovat nějakému klientovi co si nasadil tři a nastavil jak myslel že to má být,, tak z toho akorát kvetu. Takhle si zapnu capsmana na přijímací anténě, řeknu ať to vyresetuje a vzdáleně si to přes mactelnet vše nastavím a přes capsmana dokonfim.
K těm LR berzím, super je to dohulený výkonem, ale dohulí to i telefon na zpět? Těžko, antény jsou v tom stejnej šmejd jak ve všem. Když dám sxt2 s 30dbi a 14dbi anténou na plnej knedlík tak to dosvítí taky bůh ví kam, ale proč při ceně 500kč za nejmenšího tika? Že tam někdo nemá kabel? Pokud chce kvalitu, stejně ho tam dotáhne.
0 x
No nad variantou více RB952 jsem také přemýšlel. Za tu cenu bych tam dal 3 kousky do každé lokality. Určitou výhodou by bylo i to, že bych nemusel tahat někam kabel ke stropu. Mám jen obavy z té jedné antény na 5GHz. Každopádně abych to převedl do nějakých praktických čísel. Když by bylo v jedné lokalitě cca 20 klientů, pro jednoduchost by byli rovnoměrně rozmístěni.
Dosáhnu lepší propustnosti / kvality u:
- 3xRB952
- 1xRB962
- 1xAC LR
Asi trochu podvědomě tíhnu k mikrotiku, protože kromě routeru (CCR-1016) tam bude v každé lokalitě jeden PtP propoj (max 300m) pomocí SXT. Takže vyloženě tahat do sítě jiné zařízení se mi nechce. Ale samozřejmě zas je to všeobecně o kvalitě. Pokud by to stále bylo nejlepší možné řešení, pak se nebráním.
Dosáhnu lepší propustnosti / kvality u:
- 3xRB952
- 1xRB962
- 1xAC LR
Asi trochu podvědomě tíhnu k mikrotiku, protože kromě routeru (CCR-1016) tam bude v každé lokalitě jeden PtP propoj (max 300m) pomocí SXT. Takže vyloženě tahat do sítě jiné zařízení se mi nechce. Ale samozřejmě zas je to všeobecně o kvalitě. Pokud by to stále bylo nejlepší možné řešení, pak se nebráním.
0 x
Za mě by vyhrála verze 1) 3xrb952 na ty pětce meřím 45mbit v 20mhz na telefonu. Ono zase kolik zařízení má 2chainy na 5tce. Max ntb. Pokud bude někdo tvrdit, že na 20+20mhz jedné jednotce bude v součtu lepší propustnost než na 3x20+20mhz tak je blázen. A pokud by si za tím stál, tak bych to chtěl vidět, protože to podle mě technicky možný. Řeči typu dej tam 40mhz to tě zachrání jsou taky mimo. Přijde někdo s zařkem co nechce jet v 40mhz je konec a hned je problém.
0 x