❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Pokrytí prostoru 500m x 700m

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
woji

Pokrytí prostoru 500m x 700m

Příspěvekod woji » 8 years ago

Mohu Vás požádat o přibližně natipování, co použít na pokrytí venkovního prostoru zmíněných rozměrů, aby se v tomto prostoru dalo připojit třeba telefonem nebo notebookem?

Bude např. stačit použít je 2 sektorové antény na jedné straně, nebo raději dát sektorovky na oba konce?
Rád bych něco takového postavil na Mikrotiku, proto bych poprosil o případně zkušenosti s různými anténami atd.
Moc děkuji ....
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 8 years ago

Asi by bylo dobré upřesnit "venkovní prostor" - to je co?
Dále pak možnosti umístění AP - ve středu, po stranách, v rozích?
Mirek
0 x

woji

Jedná se v podstatě o travní plochu, občas je tam malý keřík a na celé ploše asi 4 stromy o max. výšce 2m.

Je možnost umístit anténu(y) po stranách na střechu domu, viz. schema v příloze.
Snad to takto stačí...pokud ne, mohu upřesnit.
Přílohy
schema.jpg
0 x

mirek.k

Pak bych to zkusil s jedním sektorem SXT SA a pokud by to v blízkých rozích bylo slabé, tak dva sektory proti sobě.
Mirek
0 x

woji

Díky za rychlou odpověď.
Díval jsem se na SXT a co jsem našel, dělají se jen v 5GHz verzi ... nebo i v 2,4 ?
Jelikož, pokud to správně chápu, tak se na to klient se 2,4 GHz zařízením nepřipojí - nebo se pletu?
0 x

mirek.k

To je pravda - ve 2,4 SA není.
Nedošlo mi, že by to mělo být ve 2,4 - moje chyba.
Ale http://www.aspa.cz/mikrotik-routerboard ... da-z105666 má 60 st. sektor, to by mohlo vyhovět.
Mirek
0 x

woji

Nene, vaše chyba určitě ne - měl jsem to upřesnit lépe a jednoznačně.
Ono, např. já mám tel i notebook s 5GHz, ale spousta ostatních tuto možnost nemá - proto je nutnost jet ve 2,4 pásmu.
Jen abych upřesnil - jde o pokrytí takového malého parku na vesnici, kde se občas dělají akce a vyvstanul požadavek na pokrytí Internetem.
Plánuji zprovoznit free verzi s 1MB-down/512kb-up a pak přes Hotspot nějaký ticketový systém.
0 x

woji

Jen ještě taková rychlá otázka na závěr ... nebylo by vhodnější použít nějakou anténu, např. http://www.aspa.cz/antena-sektorova-2-4ghz-18dbi-horizontalni--vector-h-pro-z80738 a k ní nějaký MK ?
0 x

mirek.k

Je to samozřejmě varianta.
SXT je kompaktnější řešení.
MK
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 8 years ago

Chtelo by to hlavne jeste vedet kolik lidi na tom bude fungovat protoze jeslti cekate ze tam date nejaky 2,4Ghz mikrotik a jeden sektor tak to tu plochu temer urcite pokryje ale 150 lidi na tom rozhodne nepobezi.
0 x

woji

Má představa byla taková, že by se řešily dva přístupové body. Kapacitně by se jednalo o max. 130 uživatelů rozprostřených právě mezi tyto dvě AP...je to reálné?
Případně mne prosím nakopněte správným směrem... Díky
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 8 years ago

Pokud jde o pokrytí signálem, jeden nebo max. dva mikrotiky (každý na jednom domě) by stačily, ale neutáhne to tolik lidí - chce to aspoň tři (dva sektory na domě 1, třetí na domě 2), pak už to pojede, pokud tam nebudou nějaké extrémní přenosy. Kdyby to mělo být náročnější tak si to vynásob aspoň dvěma.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

woji

Díky moc.
Jak jsem psal, na uživatele padne po připojení asi 1MBit down/ 512kb up - a nepředpokládám, že by se někdy připojilo 130 lidí zároveň (ikdyž nikdy neříkej nikdy :lol: ). Zároveň toto bude zprovozněno jen na pár akcí, co se během roku budou pořádat - nepojede to takto neustále... ale chápu, že 2 zařízení by toto asi neukočírovaly.
Konektivita tam bude 80MBit down / 30Mbit up - což si myslím bude stačit.
Mám špatnou myšlenku, když bych chtěl toto řídit například RB2011tkou (omezování rychlosti uživatelů, centrální Hotspot)? Nebo to raději nastavit na každém AP zvlášť?
Upřímně, moc zkušeností s tímto nemám, ale jsem člověk zvídavý a laborovat s podobnými věcmi mne baví. Realizace tohoto "projektu" budě někdy v létě, takže je relativně dost času vše nastavit, vyzkoušet a odladit.

PS: Moc díky za Vaše rady ...
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 8 years ago

Mělo by to fungovat - propojení tiků na obou budovách máš vyřešeno? RB2011 by to při těch rychlostech měla zvládnout, centrální řešení bude snazší (board co to bude dělat nebude vytížený obsluhou rádia, boardy v APčkách nebudou vytížené řízením provozu).
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Kysa

Příspěvekod Kysa » 8 years ago

Ještě taková kontrolní otázka? Konektivitu budeš mít kde? Předpokládám, že na jednom z domů, takže nezapomeň taky na spojku mezi domy ;)

edit: byl jsem pomalej.....
0 x
Petr Krist