Ahoj,
měl bych dotaz nedávno jsem předělali na síti network typ na OSPF z broadcastu na ptmp. Původně nám najížděl routing do FULL třeba až 4 minuty teď klidně 5s a už je FULL. Jde mi o to, že před i po předělání do ptmp to máme problém s občasným nepřidělením default gateway někdy vůbec ne a někdy po dlouhé době. Většinou pomůže reboot jako by bylo potřeba to trefit do správné doby a nebo když na obsluhujicím BGP routeru dané oblasti v instanci zakážeme redistribute default route na never a zase zpět na always as type 2 který mám všude. Nevěděl by někdo co s tím? Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Distribuce default gateway OSPF
Variantu, že by selhalo distribute-default=always-as-type-X jsem u OSPF snad ještě v ROSu neviděl. Celkem běžně někdy selhává if-installed-as-type-X, že si nevšimne, že defualt routa se objevila, tam pomůže to přepnuti na naver a zpět celkem spolehlivě. Pekelnosti zvláště v případě, pokud i v BGP šířím default routu interně a tu pak přebírá OSPF přes if-installed..., tohle dokáže slušně rozhodit sandál, pokud se to vhodně neofiltruje (vyrobit stav, kdy dva router vedle sebe pak si posílají defualt routu v BGP jedním směrem a OSPF to vrací zuřivě zpět druhým směrem).
Až se ti to stane, tak bych se podívat do /route ospf route, zda vidí default routu a odkud. A pak i přes '/routing ospf lsa print detail where id=0.0.0.0 and body~"netmask=0.0.0.0"', zda se pokusil default routu načíst do OSPF nebo se pobláznil až pak OSPF výpočet.
Jinak už to, že s broadcast ti OSPF blbnulo a PTMP to opravilo je podivné (pokud tedy opravdu nemáš pmtp infrastruktury mezi routery).
Až se ti to stane, tak bych se podívat do /route ospf route, zda vidí default routu a odkud. A pak i přes '/routing ospf lsa print detail where id=0.0.0.0 and body~"netmask=0.0.0.0"', zda se pokusil default routu načíst do OSPF nebo se pobláznil až pak OSPF výpočet.
Jinak už to, že s broadcast ti OSPF blbnulo a PTMP to opravilo je podivné (pokud tedy opravdu nemáš pmtp infrastruktury mezi routery).
0 x
Některé verze ROSu měly problém s defaultou z OSPF. Ale nevysledoval jsem naprosto žádné souvislosti. Blblo to jen minimálně a zdaleka ne všude. Vyřešil jsem to statickou routou s vyšší distancí (zrovna v těch místech to bylo bezpečné). A také tím, že existenci default routy hlídá dohledový systém ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.