❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Limitování downloadu na MikroTiku

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
MatyasCzech

Limitování downloadu na MikroTiku

Příspěvekod MatyasCzech » 9 years ago

Zdravím,
řeším problém s nastavováním limitů na mikrotiku. Postupoval jsem podle návodu, nastavil markování packetů a poté vytvořil queue tree.
Limitování funguje, ale bohužel jen na Upload.
Jako target v queue tree mám bridge, ve kterém je ethernet, který bych chtěl omezovat.
Jako queue type mám default-small.
V Bridge -> Settings mám IP Firewall zapnutý.
Čím by toto mohlo být způsobeno?
Díky
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 9 years ago

Quee musí být nastavena na fyzické rozhraní, kterým omezované packety opuštějí router.
Tj. ethernet, kde je připojen internet, pro quee upload a ethernet, kde jsou připojeni klienti, pro download.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

To v ROS neplatí. Resp. nemusí.

U návodů pro QOS pozor, ve verzi 6 se měnil packet flow, takže návody pro starší verzi už nefungují jak mají.
Na bridge to funguje nějak podivně obecně ... neporadím.

Pokud ale nejsou potřeba složitosti, doporučuji si hrát se simplequeue. Je to jednodušší. A nejspíš i výkonnější.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 9 years ago

Právě, že takhle to používáme na RB450G a RB850 od verze 4.10 až po teď 6.34 a funguje to.

Je nastavený:
V Bridge -> Settings IP Firewall zapnutý
markovaní nejdřív connection pak podle connection pakety
a queetree na jednotlivé interface s limitem podle propustnosti sektoru

je potřeba samozřejmě dát pozor v mangle na zatržítko passthrough!
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

MatyasCzech

Příspěvekod MatyasCzech » 9 years ago

ludvik píše:To v ROS neplatí. Resp. nemusí.

U návodů pro QOS pozor, ve verzi 6 se měnil packet flow, takže návody pro starší verzi už nefungují jak mají.
Na bridge to funguje nějak podivně obecně ... neporadím.

Pokud ale nejsou potřeba složitosti, doporučuji si hrát se simplequeue. Je to jednodušší. A nejspíš i výkonnější.

Simple Queue jsem nastavovat zkoušel, ovšem ten stejný problém - upload to limituje, download již nikoliv.
Hledal jsem návod pro ROS 6, ale také bez výsledku.

Selič píše:Právě, že takhle to používáme na RB450G a RB850 od verze 4.10 až po teď 6.34 a funguje to.

Je nastavený:
V Bridge -> Settings IP Firewall zapnutý
markovaní nejdřív connection pak podle connection pakety
a queetree na jednotlivé interface s limitem podle propustnosti sektoru

je potřeba samozřejmě dát pozor v mangle na zatržítko passthrough!

Bylo by možné podrobněji popsat jak v mangle nastavit to markování? Chci si to zkontrolovat, zda tam nemám chybu.
Passthrought zatržený mám.

Díky
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

A jakpak ti to funguje s half-duplexní wifinou? :-)
Selič píše:a queetree na jednotlivé interface s limitem podle propustnosti sektoru
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.