❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Brždění klientů na Mikrotiku v bridge nastavení

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
RomanTE

Brždění klientů na Mikrotiku v bridge nastavení

Příspěvekod RomanTE » 9 years ago

Dobrý den,
mám Mikrotik RB433 a na něm bridge z WLAN1 (příjem) na WLAN2 (vysílání). NAT tam není potřeba. Potřebuji ale na WLAN2 brzdit některé klienty, kteří nedělají nic jiného, nežli stahují. Nastavení jen v Queues nestačí. Co mám ještě udělat? Nejsem žádný profík přes konfigurace.

Děkuji předem za pomoc
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 9 years ago

Simple Queue by mělo fungovat.
Další možnosti:
- Bridge nejde přes FireWall: Bridge > settings > Use IP Firewall
- Není zapnut Connection Tracking: IP > Firewall > Connections > Enabled > Yes (defaultně je auto, což při vypnutém NATu znamená No)

Mirek
0 x

RomanTE

Super, funguje to. Bylo to přesně tak jak jste psal, takže jsem to přenastavil a už to frčí.

Děkuji za rychlou odpověď a přeji krásný den
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Nějak se mi nelíbí informace, že QOS vyžaduje connection tracking ... proč? To je věc týkající se samostatných paketů a ještě k tomu až někde k úplnému konci zpracování.
Stejně tak informace, že ho zapíná jen NAT je mylná. Vyžadují ho i některé další věci ve firewallu (přesněji netfilteru). Zvlášť ty, co pracují s konexí (connection state), logicky. Ve výsledku, má-li být firewall co k čemu, tak to potřebuje.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

mirek.k

ludvik píše:Nějak se mi nelíbí informace, že QOS vyžaduje connection tracking ... proč? To je věc týkající se samostatných paketů a ještě k tomu až někde k úplnému konci zpracování.
Stejně tak informace, že ho zapíná jen NAT je mylná. Vyžadují ho i některé další věci ve firewallu (přesněji netfilteru). Zvlášť ty, co pracují s konexí (connection state), logicky. Ve výsledku, má-li být firewall co k čemu, tak to potřebuje.

Nebyl jsem si jist, zda to je firewallem, nebo connection trackingem, proto jsem pro jistotu uvedl obě věci. A vysvětlené connection trackingu do těchto detailů myslím také nebylo nutné :-).

Mirek
0 x

ludvik

Bylo. Protože si to pak někdo najde v jiném kontextu a vezme to za bernou minci.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

RomanTE

Tak jsem byl rád, že to funguje, ale zase tam dotyčný (vím jeho IP) spustil nějaký torrent, a i když mu nastavím jakoukoliv rychlost, "vyžere" celou linku stejně.
0 x

ludvik

Rychlost by neměl překročit, máš-li to dobře. Otázkou je ovšem, co udělají s výkonem routeru množství paketů za sekundu, které je schopen torrent (a třeba skype) vygenerovat.
0 x

mirek.k

RomanTE píše:Tak jsem byl rád, že to funguje, ale zase tam dotyčný (vím jeho IP) spustil nějaký torrent, a i když mu nastavím jakoukoliv rychlost, "vyžere" celou linku stejně.

V Mikrotiku lze i omezit počet konexí z jedné IP adresy.

Mirek
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 9 years ago

Kód: Vybrat vše

;;; maximum 300 spojeni na jednu ip
      chain=forward action=drop p2p=all-p2p protocol=tcp connection-limit=300,32
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

Konycz

Příspěvekod Konycz » 7 years ago

nerad oteviram takto stary tema, ale resim stejny problem, vytvoril jsem pravidlo ale v mikrotiku v 6.41 jiz tohle nejde pouzit a pise to ze tahle metoda je zastarala a ze se ma pouzit layer7.

muze nekdo popsat jak to nastavit ?? potrebuji omezit paketu kazde IP adrese na 200. A potom jeste kde ma byt toto pravidlo.. myslim tim v jake pozici Filter Rules. jestli nahore v seznamu a nebo je to jedno.

Diky moc
0 x