❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dynamický NAT

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
erotel
antispam: Ano

Dynamický NAT

Příspěvekod erotel » 9 years ago

Ahoj

Řeším problém na hlavní GW.

Dosud jsem používal pro klienty na NATem pravidla,kde jednotlivé rozsahy se natují na jednu veřejnou ip.

Kód: Vybrat vše

iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth0 -j SNAT --to X.X.X.0
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -o eth0 -j SNAT --to X.X.X.1
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.2.0/24 -o eth0 -j SNAT --to X.X.X.2
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.3.0/24 -o eth0 -j SNAT --to X.X.X.3
atd.

Jelikož nevyužívám všechny rozsahy 192.168.X.X/24 ,ale chci využít všechny veřejné ip,zadal jsem pravidlo

iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -s 192.168.0.0/16 -j SNAT --to-source X.X.X.1-X.X.X.254

Po téhle změně mi klienti hlásí nemožnost přehrávání videí na nova plus,ivysílání

Díky za pomoc
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

To pravidlo neznamená "vyber si jednu a tu používej pořád". Ale vybírá nová se pro každou konexi. Takže u videí, které jsou "segmentované" se klidně může stát, že kousek je stahován pod jednou IP a druhý kousek pod další. A to se jim nemusí líbit.

Ale nikdy jsem to nezkoušel. Jiné vysvětlení ale asi nepřipadá v úvahu. Zkus z takové stanice zobrazovat třeba mojeip.cz, pokud se ti bude měnit, je to co tvrdím pravda.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

erotel

Příspěvekod erotel » 9 years ago

Vyřešeno s pomocí na jiném fóru.

Řešení je zadat

iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -s 192.168.0.0/16 -j SNAT --to-source X.X.X.1-X.X.X.254 --persistent
0 x

cancel

Příspěvekod cancel » 9 years ago

da sa toto nastavit aj na mikrotiku?
0 x

Exter01

Příspěvekod Exter01 » 9 years ago

cancel píše:da sa toto nastavit aj na mikrotiku?

pravdepodobne

add action=src-nat chain=srcnat disabled=no src-address=192.168.0.0/16 to-addresses=X.X.X.1-X.X.X.254

ale ako to bude fungovat , to neviem zarucit :D
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Jsi mu přepsal to jeho "linux" řešení do "mikrotik". Což není to, co by si představoval ... jaksi tam chybí --persistent.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

forkman

Příspěvekod forkman » 8 years ago

Dovolím si oživit starší téma, dá se ten persistent parametr na mikrotiku taky nějak jednoduše vyřešit?
0 x

fujara

Příspěvekod fujara » 8 years ago

forkman píše:Dovolím si oživit starší téma, dá se ten persistent parametr na mikrotiku taky nějak jednoduše vyřešit?

Mam to takto:
/ip firewall nat
add action=same chain=srcnat comment=nat out-interface=WAN same-not-by-dst=yes src-address=10.0.0.0/8 to-addresses=x.x.x.0/24
0 x

ronin

Příspěvekod ronin » 7 years ago

fujara píše:
forkman píše:Dovolím si oživit starší téma, dá se ten persistent parametr na mikrotiku taky nějak jednoduše vyřešit?

Mam to takto:
/ip firewall nat
add action=same chain=srcnat comment=nat out-interface=WAN same-not-by-dst=yes src-address=10.0.0.0/8 to-addresses=x.x.x.0/24

Rozumím tomu správně, že toto pravidlo vybírá veřejné IP na které se má natovat nějak postupně či podle používání, tak aby se nestalo, že třeba všichni klienti pojedou přes jednu určitou IP a pak se mi stane, že dojdou na té veřejné porty a nová spojení se již nebudou navazovat a tak přestanou jet klientům nová spojení?
0 x

pgb

Příspěvekod pgb » 7 years ago

Same not by dst zajišťuje, aby se jedna zdrojová ip v lan přeložila při komunikaci s více cíly za stále stejnou ip při použití srcnat rozsahu.

Jak funguje algoritmus vybíráni ip z src nat rozsahu netuším, jestli jede postupně dokola ..... nehledal jsem, zkusím zítra dohledat a odlaborovat.
1 x

ronin

Příspěvekod ronin » 7 years ago

pgb píše:Same not by dst zajišťuje, aby se jedna zdrojová ip v lan přeložila při komunikaci s více cíly za stále stejnou ip při použití srcnat rozsahu.

Jak funguje algoritmus vybíráni ip z src nat rozsahu netuším, jestli jede postupně dokola ..... nehledal jsem, zkusím zítra dohledat a odlaborovat.

Super, děkuji, zajímalo by mě to.
Resp. hledám řešení jak by se mi rovnoměrně překládaly zdrojové IP na veřejné. Právě proto, aby se minimalizovala možnost, že by mi na veřejné došly porty a nenavazovaly by se tak nová spojení. Mám totiž veřejných pouze omezené množství.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

nový spojení pokud vim se navazujou vždy, maže to nejstarší spojení když neni volno.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

iTomB

Příspěvekod iTomB » 7 years ago

hapi píše:nový spojení pokud vim se navazujou vždy, maže to nejstarší spojení když neni volno.

Jak na cem hapi. Linux to nedela (mozna nejaka podpora, nenasel jsem), nektere routery se tak chovaji, nektere ne. Mikrotik nevim.

Cekam na tvou odpoved jinde ;)

Tom
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Mazání nejstarších spojení postrádá logiku. Je lepší odmítnout nové (a zapsat do logu), než nějakým algoritmem ořezávat stará, klidně dlouhodobě běžící spojení.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 7 years ago

ludvik píše:Mazání nejstarších spojení postrádá logiku. Je lepší odmítnout nové (a zapsat do logu), než nějakým algoritmem ořezávat stará, klidně dlouhodobě běžící spojení.

Jak kdy, pokud mas nastaven delsi cas ip_conntrack_tcp_timeout_established a vyhnivaj ti treba spojeni TCP=5228.

Tohle umel starej Asus DSL modem a v nem to bylo super.
Ja spis hledam, jak nastavit tento cas pro extra spojeni. Zjistil jsem, ze u nekterych spojeni je jiny, nez mam nastaveno a nevim co to zpusobuje.

Tom
0 x