❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Izolace 2 portů na Zyxel switchy

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
query

Izolace 2 portů na Zyxel switchy

Příspěvekod query » 9 years ago

Ahoj,
mám před sebou switch GS1900-24HP a potřeboval na něm oddělit 2 porty od zbytku prvozu.
Mohl by prosím někdo poradit, jak toho docílit? V nastavení je sice možnost Guest VLAN, ale ta vždycky komunikuje s uplinkem a odděluje pouze jednotlivé porty nebo skupiny portů. A pomocí VLAN se mi to nepodařilo nastavit. Absolutně netuším jak mu říct aby vytvářel vlastní novou VLAN, resp. aby značkoval neoznačenou komunikaci na daném portu. Podařilo se mi nastavit pouze aby rozlišoval VLANy vytvořené jiným zařízením.
Co jsem tak koukal na netu, tak v jiných firmwarech je to celkem srozumitelné, ale u tohohle modelu to prostě nechápu :-)

Díky
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

No ... pokud se naučíš princip, tak to nakonec nastavíš i na tupcích.

Ty potřebuješ na obou portech stejnou VLAN (a to ne 1), nastavenou jako Access. A to se dělá dle výrobce různě ... buď na jeden klik, nebo tak, že se na portu nastaví tato VLAN jako untagged a zároveň se nastaví Native VLAN (nebo PVID, názvosloví se může lišit). Pak to dělá to, co chceš - příchozí paket se označí danou VLAN a switchuje jen v rámci portů které mají tuto VLAN povolenou. A odchozí paket se zase odznačkuje, takže zařízení nic nepozná.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

query

Příspěvekod query » 9 years ago

jj, teorii taky znám. Na TP-LINKu jsem to už nastavoval a když jsem koukal na screenshoty starších firmware, tak tam mi to dává taky smysl a věděl bych, jak na to. Ale tady si s tím nějak rady nevím. Jsem zmatenej spíš z toho menu, než z principu. Je to zase nějak moc omalovánkový. :-)
Ještě na to zítra kouknu, třeba, když nad tím nebudu přemýšlet, tak se mi to nějak podaří nastavit .... :-)
0 x