❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Pomoc s nastavením

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
vojtasan

Pomoc s nastavením

Příspěvekod vojtasan » 10 years ago

Zdravím,
byl by někdo ochoten pomoci s nastavením sítě,popř.vysvětlit,co mám špatně,na co se zaměřit.Uvítal bych pomoc přes telefon,popř.Skype,TeamWiever apod.Najde se někdo ochotný?
Děkuji za případné reakce.
0 x

ferkop1
antispam: Ano

Příspěvekod ferkop1 » 10 years ago

Nazdar, s cim by si potreboval konkretne pomoct?
0 x

vojtasan

Ahoj a díky za reakci..mám problém s Mikrotikama,neznám ten systém a nechal jsem se ukecat a šel jsem do mikrotiků..Stavím síť a chtěl bych to mít routované a od toho se odvíjí mé problémy s MK.Jak nastavit např.APčko,aby na LANU byla adresa 10.0.0.1 a na WLANU 192.168.1.1.Další AP na LAN10.0.0.2 a na WLAN 192.168.2.1 atd.Nedaří se nastavit ani na APečkách,ani na hlavní GW,která je samozřejmě taky MK..Měl jsem kolegu,který to umí,ale pak se ukázalo,že to neumí a já jsem tím pádem v pr...li.Takže hledám pomoc zde na foru.
0 x

milan.zelina

Příspěvekod milan.zelina » 10 years ago

Pokud to chceš co nejrychleji, měl by ses spojit s někým v okolí, kdo to opravdu umí
(není to zas taková věda) bude možná lepší, když napíšeš odkud jsi a třeba ti někdo pomůže.
Každopádně nechápu situaci "stavím síť a nic o tom nevím".
S velkým nožstvím podobných lidí se tady střetávám denně a výsledkem je naprostá katastrofa v etéru.
0 x

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

je to docela slozite,

chapu tvuj dotaz, ale sit jako takova je velky kus, vzdy je lepsi tvoji sit tady pres forum resit po kouskách, např jak udelam maskaradu a pak jit dal, jelikoz aby tu uzivatel napsal komplet nastaveni MK se vsim, tak to by potreboval asi pul dne, navíc pak do toho napise nekdo jinej koment a ztratis se..Urcite ti tu rádi pomuzem, ale musis vice do hlobky popsat problém. Jelikoz tady jsou jak profíci, tak lide kterí začali stejne jako ty, apod. As i na začatek by bylo dobre vedet, co z toho chces mit, co to ma delat, .
0 x

vojtasan

Děkuji za povzbuzení...jak jsem psal,měl jsem kolegu,který se chvástal,že MK pro něj není problém.Bohužel pro mě pro něj MK problém je :cry:
Tedy postupně.
AP1(Omnitik):LAN IP 10.0.0.101
WLAN IP 192.168.2.1

AP2:LAN IP 10.0.0.102
WLAN IP 192.168.3.1
Každé AP bude jedna síť.Jak to na APčku proroutovat.Předpokládám,že maškaráda samotná to nespraví..
Také by se to mělo nastavit v GW,samotné Apčko to nevyřeší..

Jinak,nejsem úplně neznalec,před cca 15 lety jsem se sítím věnoval a tenkrát MK prostě nebyl..
Budu rád,pokud pomůžete dobrou radou.Chápu,že můj popis je asi lehce zmatečný,ale s Vaším nasměrováním bychom se mohli něčeho dobádat.
Ještě jednou děkuji za Vaše reakce.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Takto popsaný problém by mohla spravit jedna routa navíc na každé straně. Maskarada nemusí být potřeba. Ale chce to víc promyslet topologii a adresaci, aby ses za chvíli neztratil. O ospf bych radši zatím neuvažoval při téhle úrovni znalostí... Nejlíp pomůže někdo z okolí, kdo se bude na situaci moci podívat fyzicky. Navíc doporučuji zainvestovat malou laboratoř s pár levnými mikrotiky z bazaru na zkoušení konfigurací...
0 x