❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
mikrotik rb 433
mikrotik rb 433
zdravim, mam na tomto RB tri karty se trema antenama a pouzito jako routrik doma, je mozne ze i kdyz sem rozdal kartam odstupy v kanalech po 6, ze sousedovi nejde vedle wifi, a spadne mu kdyz tenrouter zapnu? kazda wifi karta je v brodgi a ma kazda jiny nazev..jsou od sebe v kovovem krytu cca 5 cm...
0 x
Můžeš prozradit, proč takový věci děláš? Proč máš 3 ap v jednom místě? Nestačilo by ti virtual AP a 3 ssid?
0 x
Petr Krist
Tisickrat se o tu omilalo !!! Cti a hledej.
Karty se ti rusi mezi sebou, howg.
0 x
Kysa píše:Můžeš prozradit, proč takový věci děláš? Proč máš 3 ap v jednom místě? Nestačilo by ti virtual AP a 3 ssid?
No protoze kolega si mysli, ze kdyz je to na jedne karte, tak to bude omezeny a blabla a ze je lepsi na kazde kart ejedno SSID, pisu to sem proto, ze toto jsem mu rikal, a toto spis na forum ma byt dukaz, ze to neni tak jak mysli..furt mi rika, ze kdyz to posle po 6 kanalech tak nic nezarusi..
0 x
Ladik píše:Tisickrat se o tu omilalo !!! Cti a hledej.
A to jsem te tu nekde minulel chvalil, ze jsi dost ochotnej a pomahas, a posleš me do kopru

reknu to jinak, hledal jsem tu ale nikdy jsem nenasel stejny prippad jako je tento....?fora jsou od toho aby se takoveto veci psali, ano chapu, pokud se to opakuje v jedne vetvi 10 x asi to leze krkem, ale furt si rikam, matka opakovani moudrosti...a pokud kazdy novacek, vidi stejnou vec 10 x tak mi ver ze to je lepsi jak dva dny hledat stejny pripad..Ja vim ze pro vas profiky jsou tyto dotazy o nicem...ale jasne tu stoji, zacatecnicka temata. a tohle je zacatecnicke tema..a jedno jeslti to je profik, kdo ji polozi, nebo amater...Forum je o tom aby ostatni cetli a v 95 % nekoukaji kdo to psal..
0 x
Jo, to má pravdu. Ale mluvil o tobě. Ne o sousedovic wifi.
pikoto píše:... furt mi rika, ze kdyz to posle po 6 kanalech tak nic nezarusi..
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Jo, to má pravdu. Ale mluvil o tobě. Ne o sousedovic wifi.pikoto píše:... furt mi rika, ze kdyz to posle po 6 kanalech tak nic nezarusi..
No tak ja ale potrebuji vedit, proc to schodi souseda...
0 x
pikoto píše:Ladik píše:Tisickrat se o tu omilalo !!! Cti a hledej.
A to jsem te tu nekde minulel chvalil, ze jsi dost ochotnej a pomahas, a posleš me do kopru
reknu to jinak, hledal jsem tu ale nikdy jsem nenasel stejny prippad jako je tento....?fora jsou od toho aby se takoveto veci psali, ano chapu, pokud se to opakuje v jedne vetvi 10 x asi to leze krkem, ale furt si rikam, matka opakovani moudrosti...a pokud kazdy novacek, vidi stejnou vec 10 x tak mi ver ze to je lepsi jak dva dny hledat stejny pripad..Ja vim ze pro vas profiky jsou tyto dotazy o nicem...ale jasne tu stoji, zacatecnicka temata. a tohle je zacatecnicke tema..a jedno jeslti to je profik, kdo ji polozi, nebo amater...Forum je o tom aby ostatni cetli a v 95 % nekoukaji kdo to psal..
Do kopru jsem te neposlal ani nahodou a o amaterismu pises ty aaaach jo.
Napsal jsem ti jasne, karty se ti rusi mezi sebou !!!
Proto to takto uz davno nikdo roumny nepouziva.
Resp tento board tam klidne dej, ale jenom s jednou vysilaci kartou a na porty 2 a 3 dej napriklad dvakrat SXT 90°.
Rada typu dej tam jednu kartu a dej nekolik virutalnich SSID neni dobra pro rozlozeni zateze, ale jen treba pro rozdeleni komunikace danych VLAN napr na jednom vysilaci.
0 x
Ladik píše:pikoto píše:Ladik píše:Tisickrat se o tu omilalo !!! Cti a hledej.
Do kopru jsem te neposlal ani nahodou a o amaterismu pises ty aaaach jo.
Napsal jsem ti jasne, karty se ti rusi mezi sebou !!!
Proto to takto uz davno nikdo roumny nepouziva.
Resp tento board tam klidne dej, ale jenom s jednou vysilaci kartou a na porty 2 a 3 dej napriklad dvakrat SXT 90°.
Rada typu dej tam jednu kartu a dej nekolik virutalnich SSID neni dobra pro rozlozeni zateze, ale jen treba pro rozdeleni komunikace danych VLAN napr na jednom vysilaci.
Pockej nikdo nerekl o tobe ze jsi amater ci podobne, v tom textu stoji ze jedno kdo tu ozazku polozi jestli amater nebo profik..
A jak jsi jiz dobre podotknul, ze nikdo rozumny to nepouziva, tak chcem byt taky rozumni a nepouzivat, ale nevedeli jsme to, ze to rusi mezi sebou.Vsichni tu na foru to resi, pouze ve spojich ci AP, my to mame jako SOHo router proste, proto jsem tu polozil tu otazku...NIc vicnic min,, kazdopadne Ti diky za odpoved.
Nasli jsme tento Tik ve sklade, tak jsme ho chteli vyuzit a nevedeli, ze to takto odrusi. Mame jeste RB 953

0 x
Karty se rusim mezi sebou, protoze jsou 2mm od sebe a nemaji skoro zadne stineni, ono to sice jede, ale nekdy dost blbe.
Jsou proste nad sebou, kdyby byly alespon rozlozeny po plose jako je to u RB604, tak mozna ano, tak jsem to tak mel, ale uz nemam.
Jsou proste nad sebou, kdyby byly alespon rozlozeny po plose jako je to u RB604, tak mozna ano, tak jsem to tak mel, ale uz nemam.
0 x
Co má společného informace o vzdálenosti karet v RB433 s nefunkčností sousedovi WIFI? Jsem mimo? Nefunguje to tobě, nebo jemu?
V 2.4GHz wifi máš 13 kanálů po 5 MHz. Tedy 65MHz. Jenže access point se s tím nemazlí a zabere 20MHz. Takže když zabereš tři kanály pěkně rozprostřené v pásmu, zabral jsi naprosto všechno, co existuje. A cokoliv blízko u tebe bude mít s funkčností nejspíš problém. Zvlášť pokud to je G nebo N norma. Co má pak ten soused?
A pokud se s tím nebudeš mazlit ani ty a použiješ nějaké "high" karty a k tomu ziskové antény ... budou tě mít rádi možná i lidé na druhém konci sídliště.
Pokud potřebuješ doma kapacitu na wifi (kdo to vlastně potřebuje?), použij 5GHz. Pěkně v Nku a správně v indoor kanálech. Tam se kanály nepřekrývají (i když moc jich není), a za zdí budeš o dost méně někoho rušit.
V 2.4GHz wifi máš 13 kanálů po 5 MHz. Tedy 65MHz. Jenže access point se s tím nemazlí a zabere 20MHz. Takže když zabereš tři kanály pěkně rozprostřené v pásmu, zabral jsi naprosto všechno, co existuje. A cokoliv blízko u tebe bude mít s funkčností nejspíš problém. Zvlášť pokud to je G nebo N norma. Co má pak ten soused?
A pokud se s tím nebudeš mazlit ani ty a použiješ nějaké "high" karty a k tomu ziskové antény ... budou tě mít rádi možná i lidé na druhém konci sídliště.
Pokud potřebuješ doma kapacitu na wifi (kdo to vlastně potřebuje?), použij 5GHz. Pěkně v Nku a správně v indoor kanálech. Tam se kanály nepřekrývají (i když moc jich není), a za zdí budeš o dost méně někoho rušit.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
OK spatne jsem si to precetl, moje chyba 
Souseda dle mne asi tezce zarusujes, proto mu to pada.
Urcite bych dal jenom jednu kartu treba mimo R52N a dva male 5dBi pendreky, vetsi nemaji vubec cenu.
Pak bych proscanoval pasmo a vybral volny kanal nebo alespon co nejmene se prekryvajici (2.4GHz).
Ikdyz karty jsou dle normy schopne se domluvit i na stejnem kanalu, sice vam to pojede pomaleji, ale pojede.
Ja bych volil asi 2.4GHz, 5GHz ti pres zdi pojede hure, ikdyz ji v indoor nebudes mit skoro zarusenou (moc se to na doma nepouziva).

Souseda dle mne asi tezce zarusujes, proto mu to pada.
Urcite bych dal jenom jednu kartu treba mimo R52N a dva male 5dBi pendreky, vetsi nemaji vubec cenu.
Pak bych proscanoval pasmo a vybral volny kanal nebo alespon co nejmene se prekryvajici (2.4GHz).
Ikdyz karty jsou dle normy schopne se domluvit i na stejnem kanalu, sice vam to pojede pomaleji, ale pojede.
Ja bych volil asi 2.4GHz, 5GHz ti pres zdi pojede hure, ikdyz ji v indoor nebudes mit skoro zarusenou (moc se to na doma nepouziva).
0 x
Ano soused ma take v N-ku 2,4 Ghz, Jak to pak resit, kdyz vlastne moc lidi v mobilech jeste nemaji 5 Ghz karty. Leda jak uz tu zaznelo mit to na jedne karte a zbytek vyvest SXT..Ono je spise zajimave, ze kdyz to zapnu, tak ta jeho sit jede, jen nejede Internet, pokud se odpoji a znovu chce pripojit jsou problemy s prihlasenim pouze u nej na wifi..On ma doma po baraku 3x AP HP v local meshi.jedno ap astoji cca 8000 kč.Proto je mi divne kdyz to zapnu ze to padne, i kdyz vim, ze fyzika je fyzika a tu tezko obejdu..
0 x
On ma doma po baraku 3x AP HP v local meshi.
A to je ono, ta tvoje rušička vytvoří v meshi takový packetloss, že jen samotné pokusy o retlasmisi packetů tu mesh úplně zahltí.
U RB4xx jsou tři zcela zásadní problémy:
1) mizerný společný zdroj pro napájení wifi karet - nestačí pořádně uživit ani dvě HP karty najednou
2) na všech kartách typu R52, CM9, CM10 špatně provedý vstup od antény - září kolem karty a chytá rušení od karty vedle
3) nedostatečné stínění pigtajlů. Pokud leží na sobě, tak se TX signál dostává do RX druhé karty. Pigtajly je potřeba dát s odstupem minimálně 2cm od sebe.
Tohle všechno způsobí, že se RB snaží neustále opakovat pakety na všech kanálech a při volbě kanálů, co tam máš, tím zahltí celé pásmo.
Navíc pokud máš všechny antény opět těsně vedle sebe a nejlépe pendreky, tak se to taky zaruší mezi sebou i když máš třeba kanály 1 a 13.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."