Dobrý den,
zdědil jsem síť. kde je mikrotik rb 750. Vypadá to, že již odchází do křemíkového nebe. Potřeboval bych vyexportovat nastavení na jiný. Je tam hodně pravidel a určitě nějaké spletu při přepisování. určitě existuje způsob, jak přenést nastavení, ale jak hledám tak nenalézám. Mohl by někdo člověku nepolíbeném MK poradit? V baráku je totiž celkem více než 10 MK a při představě, že bych mněl vše opisovat... ¨
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Přenos konfigurace RB na jiný
otevři new terminal a do řádku napiš system backup save name=xxx enter park se ti v záložce files vytvoří soubor s koncovkou .backup který nahraješ do toho nového RB kde zase otevřes new terminal a do řádku napíšeš system backup load name=xxx a dáš enter pak reboot RB a máš to tam.
0 x
ovsem jen za predpokladu ze pouzijes zase a opet stejny RB750 jinak je .backup tak trochu nespolehlivy a vhodnejsi je pouzit Export .rsc
Robotvoruv navod je samozrejme spravny, nicmene je jednoduzsi klik v levem menu files > backup a v novem RB zase klik na files > restore
stahnuti a nahrani souboru je stylem drag'n'drop, jako bys pretahoval soubory mezi slozkama..z RB do pc a naopak,to se mi na Mikrotiku moc moc libi
Robotvoruv navod je samozrejme spravny, nicmene je jednoduzsi klik v levem menu files > backup a v novem RB zase klik na files > restore

stahnuti a nahrani souboru je stylem drag'n'drop, jako bys pretahoval soubory mezi slozkama..z RB do pc a naopak,to se mi na Mikrotiku moc moc libi

0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Backup jsem nekolikrat pouzil a vzdycky byl nejaky problem.
0 x
Bývalý ISP...
backup vzdy nejak zlobi... skutecne lepe pouzit zminenou metodu Export .rsc , jednou sem potreboval akutne nacpat zalohu z Omnitiku do RB750, no byl sem rad ze sem tu 750tku rozjel do ziveho stavu netinstallem.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
přenos z CCRka 1016 na 1009 taky neprošel - ani přes export.rsc a ani přes backup
přes export to hlásilo chybu na řádku .... a dál se to se mnou odmítalo bavit a při backupu mi to pojmenovalo každý port zvláštně z SFP šachty na 1009 mi to udělalo ether16 ( což nechápu když i původní 1016 má jen 10 portů ).
takže ručábo pak není žádný problém.
přes export to hlásilo chybu na řádku .... a dál se to se mnou odmítalo bavit a při backupu mi to pojmenovalo každý port zvláštně z SFP šachty na 1009 mi to udělalo ether16 ( což nechápu když i původní 1016 má jen 10 portů ).
takže ručábo pak není žádný problém.
0 x
Panove nectete wiki MikroTiku.
backup:
- je pouze pro zalohu toho sameho kusu HW
- pri prenosu se vse vaze na mac adresy, proto se vam vytvari dalsi ether, wlan apod a musi se rucne opravovat
- staci si precist manual, ale to nikdo nedela ze?
- v zadnem pripade to neni backup ala TP-LINK, ktery vice mene muzete dat na novy HW a jedete
export:
- jedine compact, pak vse funguje normalne
- idealni stav je exportovat a importovat z te same verze ROS
- ja si radeji jeste v editoru ten export zkontroluju a vyhodim nepotrebne veci
- samozrejme opredtim udelat reset routerboard a pak remove configuration, tim je RBcko uplne ciste bez default nastaveni od MikroTiku, ktere me neskutecne stve
backup:
- je pouze pro zalohu toho sameho kusu HW
- pri prenosu se vse vaze na mac adresy, proto se vam vytvari dalsi ether, wlan apod a musi se rucne opravovat
- staci si precist manual, ale to nikdo nedela ze?

- v zadnem pripade to neni backup ala TP-LINK, ktery vice mene muzete dat na novy HW a jedete
export:
- jedine compact, pak vse funguje normalne
- idealni stav je exportovat a importovat z te same verze ROS
- ja si radeji jeste v editoru ten export zkontroluju a vyhodim nepotrebne veci
- samozrejme opredtim udelat reset routerboard a pak remove configuration, tim je RBcko uplne ciste bez default nastaveni od MikroTiku, ktere me neskutecne stve
0 x
"nečtete" nebo "nečtěte"? 

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Bez hacku 
Asi zacnu uz psat s diakritikou, coz me neni zrovna moc po chuti.

Asi zacnu uz psat s diakritikou, coz me neni zrovna moc po chuti.
0 x
ludvik píše:"nečtete" nebo "nečtěte"?
He he, to je vtipné. K té diakritice bych dodal, že když ji někdo používá a jiný ne, opravdu to někdy je těžké čtení a mnohdy to i ztratí na první pohled smysl. Avšak doba pokročila a psát bez diakritiky je asi moderní a vypadá to pro někoho více profi. Jeho věc. Co bych ale považoval za důležité, je konstrukce vyhledávačů, který potom samozřejmě chybují a nenajdeme to, co hledáme i když to tam je. Proto správné vyhledávače pracují takto: odstranění diakritiky v hledaném stringu i v hledané větě, pak převod všeho na velká písmena a pak teprve hledání kdekoliv i uvnitř slov (u odpovídajících strojů). Pak nehraje styl pisatele roli.
Omlouvám se za navazující OT, konečně dotaz prosím: mám na stole CCR1009-7G-1C-1S+ a chci ho dát na jednu z bran s poměrně malým zatížením do 250Mbit a cca 850SQ. Nyní je tam asi letité home made PC se zatížením okolo 10 proc., fungovalo bez jediného škobrtnutí, ale ta spotřeba! + snížená doba zálohy. Jedná se mi o přenos konfigurace z PC do 1009-ky. Má prosím někdo vypracovaný a spolehlivý, pokud možno v praxi odzkoušený podrobný postup na přenos configu z X86 do CCR1009? Sice jsem si to tu přočetl, ale že by výsledky byly jednoznačné, nemohu říci. Děkuji předem, mpcz, 13jan2019
p.s. přesun proběhne v rámci cca 1/2 hodiny
Naposledy upravil(a) mpcz dne 13 Jan 2019 11:43, celkem upraveno 1 x.
0 x
Kód: Vybrat vše
/export compact
Následně si v textovém editoru projdeš konfiguraci kvůli případným specifickým záležitostem (zřejmě nebude tvůj případ - např. při opačném směru bys odtamtud vyhazoval nastavení bootování atd.) a případným věcem, které už nepotřebuješ, a pak to přes terminál naliješ do RB. Přesně takto jsem podobnou situaci řešil také (jen to bylo z WRAPu do RB3011). Je úplně jedno, co máš na tom počítači za operační systém a jaký tam máš textový editor, s Poznámkovým blokem z Windows 2000 to šlo také v pohodě. Případně to můžeš doplnit o export ne do terminálu, ale do textového souboru, pak si s tím pohrát a nahrát soubor do RB a tam ho spustit, což je možná praktičtější, pokud mezi exportem ze starého a importem do nového uplyne ještě hodně vody - ale tady předpokládám budeš konfigurovat RB v době, kdy to PC ještě pojede, takže první postup bude nejspíše jednodušší a rychlejší.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
Dík, už jsem to sice v minulosti zkoušel na jiném RB, ale vždycky se mi rozhodily rozhraní a další věci = dlouhý boj s rozdíly. Zkusím to tedy teď s větším odhodláním akci dokončit, když už je CCRko na stole a vedle zrovinka taky leží faktura z EONu. Ta sice šedé buňky určitě nedodá, ale na odhodlání pozitivní vliv má.
mpcz, 13jan2019
0 x
Ono to rozhodit může, protože někdy to odkazuje na název a někdy na číslo v seznamu ... aby se v tom čuně vyznalo. Plus v dobách, kdy nebyl export compact to tam dávalo i MACky a ty se to tam snažilo natlouct. Výsledek byl strašný.
Jednoduchý způsob neexistuje. A nejspíš nikdy nebude. Vem si tu konfiguraci, pěkně si ji rozděl na bloky a kontroluj ručně. A opravuj. Zase tolik problémů nebude.
Nebo to nastav celé ručně znovu a přenes si jen ty queues.
Já mám sice pravidelné zálohy, ale stejně vždy pro jistotu skončím u z většiny ruční práce, ono je to ve výsledku rychlejší.
Jednoduchý způsob neexistuje. A nejspíš nikdy nebude. Vem si tu konfiguraci, pěkně si ji rozděl na bloky a kontroluj ručně. A opravuj. Zase tolik problémů nebude.
Nebo to nastav celé ručně znovu a přenes si jen ty queues.
Já mám sice pravidelné zálohy, ale stejně vždy pro jistotu skončím u z většiny ruční práce, ono je to ve výsledku rychlejší.
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
vie niekto poradit ako jednoducho presunut konfiguraciu z rb3011 na rb4011 komplet aj s certifikatmi pre vpn ? ĎAkujem
0 x