❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Blok verejných adries

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
zvukarmiso

Blok verejných adries

Příspěvekod zvukarmiso » 10 years ago

Ahojte

Mám taku troška nezvyčajnu otazku.
Mám konektivitu od poskytovatela ISP1 a zaloznu od ISP2
ISP3 mi poskytol a chcem si od neho prenajat na 20 rokov /23 verejných adries.

1. Potreboval by som to nejak skrátene vysvetlit ako to funguje.
2. Ako je to s konfiguraciou a prehodenim na ineho ISP
3. Da sa spravit to ze mi vypadne ISP1 a nabehne ISP2 a verejne IP ostanu stale tie iste ?

Pátram po tom ale zatial som nejak z toho mimo.

Za každu radu vam budem velmi vdacný
Ďakujem
0 x

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

zvukarmiso píše:Ahojte

Mám taku troška nezvyčajnu otazku.
Mám konektivitu od poskytovatela ISP1 a zaloznu od ISP2
ISP3 mi poskytol a chcem si od neho prenajat na 20 rokov /23 verejných adries.

1. Potreboval by som to nejak skrátene vysvetlit ako to funguje.
2. Ako je to s konfiguraciou a prehodenim na ineho ISP
3. Da sa spravit to ze mi vypadne ISP1 a nabehne ISP2 a verejne IP ostanu stale tie iste ?

Pátram po tom ale zatial som nejak z toho mimo.

Za každu radu vam budem velmi vdacný
Ďakujem

1. Nejak nevim co bys chtel vysvetlit, jelikoz ten dotaz ma moznosti vice odpovedi.
2. To funguje pres VRRP a nebo pres script ktery ti hlida ping na branu a pokud padne tak zapne interface s druhym ci tretim ISP.Jiz to je ve foru tady v Mikrotik konfiguraci.
3.Myslim ze verejne pokud ti vypadne rozsah verejek od isp 1 tak nemuzes ty same mit na isp2, teda aspon myslim..
0 x

zvukarmiso

pikoto píše:2. To funguje pres VRRP a nebo pres script ktery ti hlida ping na branu a pokud padne tak zapne interface s druhym ci tretim ISP.Jiz to je ve foru tady v Mikrotik konfiguraci.
3.Myslim ze verejne pokud ti vypadne rozsah verejek od isp 1 tak nemuzes ty same mit na isp2, teda aspon myslim..

2. Prepínanie 2 GW je mi v celku jasny, Mna zaujima rozsah verejnych adries. Nakolko mi tam bezia klienti ktorý maju verejnu IP a a pri zmene poskytovatela konektivity to nejak musi ist.

3. Nejak to musi ist podla mna.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 10 years ago

Nemůžeš poslat blok Veřejných adres přes ISP který je nedistribuje do internetu. Musíš mít vlastní blok adres a vlastní AS, mít od operátorů BGP a distribuovat svůj rozsah. (Napsal jsem to zjednodušeně, dá se otom napsat víc).
0 x

zvukarmiso

ef píše:Nemůžeš poslat blok Veřejných adres přes ISP který je nedistribuje do internetu. Musíš mít vlastní blok adres a vlastní AS, mít od operátorů BGP a distribuovat svůj rozsah. (Napsal jsem to zjednodušeně, dá se otom napsat víc).

Tak toto je presne co chcem. Len by som to potreboval vysvetlit presnejsie.

No moj adresny rozsah mi preda ISP3, ktorý ma status nejakeho rip alebo to je. a tam by mali byt dve moznosti bud to rip alebo druha neviem ako sa vola ze proste mam IP a on to ma pod spravou. Ten ISP3 mi to spravi ako si poviem. Len ja neviem ako si to spraviť a namenezovať aby to vyhovovalo mojmu modelu
Teda ISP1 hlavny, ISP backup, pri vypadku sa prepne napr pomocou BGP. Ale potreboval by som o tom viacej troska vediet aby som vedel aj tym dalsim ISP vysvetlit co od nich budem potrebovat a popripade co bude treba spravit.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 10 years ago

Ty veřejné musí být tvé vlastní, nemohou být od jiného operátora. Čili veřejné adresy musíš dostat od RIPE nebo od nějakého LIRa. A musí být evidované na tvou osobu nebo firmu. S každým ISP si pak domluvíš že toto jsou tvé IP adresy a že potřebuješ ať je distribuují do internetu. Na RIPE toto musíš všechno evidovat přes jaké AS budeš IP adresy distribuovat.
0 x

zvukarmiso

No tak troska som surfoval a nasiel som nasledovne
Adresny rizsah moze kupit len clen RIPE, ale potom je len nejaky este clen PI - ktorý si ich prenajme. dajme tomu že si vybavim verejny adresny rozsah teraz ma zaujima:
1. Mám 2 konektivy od dvoch nezávislych dodávatelov
2. Ako docieliť to aby pri výpadku sa mi zmenilo na ineho ?

Staci mi to nejak orientačne na čo sa mám pripraviť a co si mam zaobstarať aby som to vedel technicky alebo prakticky zvladnuť
0 x

krtko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod krtko » 10 years ago

Hi,

asi si trosku zaspal dobu, dnes dostanes z RIPE asi tak bacov element a nie PI ipv4. okrem toho vstupna investicia je cca 3k euri.

Poziadaj tvojeho providera o riesenie redundancie. Moznosti riesenia je viacero:

1. pokial bude 1 uplink a 2, alebo viac ciest = ospf
2. pokial budu 2 uplinky a rozni poskytovatelia, vo vnutri ospf(da sa bezat aj lokalne bgp), smerom von BGP.
3. sam bez ASka a nejakeho vlastneho adresneho priestoru nespravis nic ine, okrem zabezpecenia redundancie konektivity pomocou NAT (napr. net cez 3G siet ako backup)
0 x

zvukarmiso

No skusim sa nad tym zamysliet ako by to bolo možne a čo je vobec možné spraviť. pre to.

Jedna vec je ista potrebijem primarnu a sekundarnu linku. Chcem hlavne eliminovať počet výpadkov. Tiež rad by som osetril aj to aby zakaznikom isli verejne IP. Tvoj napad sa mi pozdava ale ziadny provaider mi nepovoli asi redudanciu. Aspon, ktorého mam tak s tym riesenim nie je nadseny. Budem musiet zvazit pre a proti a ci sa mi to oplati. Kedze som mala firmicka do 600 uzivatelov
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 10 years ago

Dneska to už proste neuděláš, maximálně pokud bys mel 2linky od jednoho poskytovatele a jeho veřejné IP. Pokud bys chtěl mít vše vlastní tak si připrav pořádnou nálož pěněz, pokud vím tak u RIPE se lze registrovat jako LIR(cca 2k€ vstup a teď si nejsem jistý jestli hned platíš další 2k€ za rok nebo ne)s tím že si můžeš žádat o jedno AS+dostaneš /22 ipv4 a jeden blok ipv6 teď nevím jak velkej. Takže pokud máš dost peněz a uplink provideři budou umět předat linku přes BGP máš vyhráno. Pokud to uplink provieder nebude umět máš smůlu. Další věc je samotný nastavení....
0 x
Daniel Tasáry