Zdravim vespolek,
chtěl jsem se zeptat na zkušenosti s 2,4Ghz nkové wifi u Mikrotiku.
U domácích routerů RB751U-2HnD, RB951G-2HnD, nebo i ty 2011 se mi stává, že mi wifi funguje tak nějak "blbě".
Vypadávají pingy ( i na čistých kanálech), stoupají pingy při celkem silném signálu ( dle toho, co ukazují klienti). Vedle toho leží TPLink 841nd nebo nejaky asus nebo i superlevný Netis funguji bez sebemensiho zavahani.
Clienti jsou nejsirsiho kalibru - HP notebook, Iphone, Android, Ipad, Lenovo atd.
Mám takový pocit, ze to zase bude nejakým mikrotikovým nastavením, které nebude fukční "by default".
Proč se ptám - hledám hotspotové řešení, od Ubiquity je to zbytečně cenově přepálené, ale líbí se mi 2,4Ghz omnitik. Bohužel v něj mám zatím tuhle drobnou nedůvěru:)
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Mikrotik na 2,4Ghz
Ani nevím, ze existuje 2,4 omnitik. Používám doma Gcko a stačí, tam kde potrebuju rychlost (nas) tak mam kabel.
0 x
-
No wifi na mikrotiku je takový divný, ale mně to funguje v klidu. Mám RB951G-2HnD a pak RB433+R52n-M a jediný čeho jsem si všimnul, tak že při kopírování to chvilu trvá než se to rozjede...dám prostě něco kopírovat ve windows ze sítě a naskočí to třeba jen na 3MB/s a tam se to tak 5sekund drží, pak to teprve skočí na 18MB/s nebo kolik to zrovna může. Toho jsem si všimnul na dvou notebocích. S ostatníma wifi AP to tohle nedělá. Ale jinak žádný problémy nepociťuji. Dřív s tím teda bývaly problémy dost - ten mikrotik nějak prostě nefungoval s Intelovýma kartama a rychlost byla úplně mizerná. Ale v současné verzi je to už v klidu.
0 x
RB2011 u mňa doma už nejaký ten rok .. zo začiatku som mal tiež pocit, že mal vysoké pingy, ale pri 20Mbps pri Gčku sa to už dalo čakať
Inak nemám najmenšie problémy.

0 x
Študent, programátor, sieťar ... #ccna_certified
Blažej Krajňák
Blažej Krajňák
ssnakess píše:Ani nevím, ze existuje 2,4 omnitik.
To bude asi tím že neexistuje

Já jako default pro HomeAP používám toto nastavení a nejsou s tím problémy:
kanál 20/40Mhz HT above
norma - B/G/N
frekvence - auto. S nastavením "no country set". Vyhne se to potom kanálům 12 a 13 a je s tím méně problémů v budoucnu
hw retries - 15
distance - indoors
a samozřejmě vždy aktualizace ROS na poslední verzi
0 x
RB751 jely do urcite verze ROS hodne divne. Mel jsem s nimi strasne problemu, wifina tam jela treba jen 13 Mbit pri samych nkovych zarizenich (20 MHz kanal), rate mi to nikdy nedavalo vyssi nez 52 Mbit a podobne. Zkousel jsem ruzne verze ROS, skoro vsude stejne. Takze jsem je v te dobe od lidi postahoval (rozdal jsem jich jen par) a dal do krabice.
Nedavno jsem to z krabice vytahl, nahodil ROS 6.19 a uz to jede rozumne, na 20 MHz kanale 35 Mbit, takze celkem ok. Asi to vyladili.
RB2011UAS-2HnD mam jiz skoro dva roky jako domaci AP a router, nemuzu si stezovat, na 20 MHz kanale rychlosti i pres 50 Mbit. Vetsina mych notebooku ma Intel wifiny, ale i jina zarizeni na tom jedou dobre. Pokryti bezkonkurencni, davam to i k lidem do velkych baraku a rozdil proti beznym routerum je hodne velky.
RB951G a RB951U taky jedou dobre, nedosahnu s tim to, co s RB2011 asi i kvuli tem internim antenam primo nad cipem (vzdyt to musi rusit samo sebe kdyz to ma 1 W vykon!), ale bezi to lepe nez RB751. Pri stazeni vykonu na 20 dBm to mimochodem jede rychleji a stabilneji nez na plny vykon.
Nedavno jsem to z krabice vytahl, nahodil ROS 6.19 a uz to jede rozumne, na 20 MHz kanale 35 Mbit, takze celkem ok. Asi to vyladili.
RB2011UAS-2HnD mam jiz skoro dva roky jako domaci AP a router, nemuzu si stezovat, na 20 MHz kanale rychlosti i pres 50 Mbit. Vetsina mych notebooku ma Intel wifiny, ale i jina zarizeni na tom jedou dobre. Pokryti bezkonkurencni, davam to i k lidem do velkych baraku a rozdil proti beznym routerum je hodne velky.
RB951G a RB951U taky jedou dobre, nedosahnu s tim to, co s RB2011 asi i kvuli tem internim antenam primo nad cipem (vzdyt to musi rusit samo sebe kdyz to ma 1 W vykon!), ale bezi to lepe nez RB751. Pri stazeni vykonu na 20 dBm to mimochodem jede rychleji a stabilneji nez na plny vykon.
0 x