Som tu nový a chcem sa informovať či by mi niekto vedel pomôct s počiatočným návrhom infraštruktúry a SW. Rozmýšlam nad menším ISP.
Hlavne by som potreboval poradit ohladom hlavného routera.
Troška o mne, som vyštudovaný informatik a prográtor z praxe tak asi sa troška sa v linuxe a v sietiach orientujem

Môj návrh:
centrálny SFP switch z ktorého pôjde optika do prístupovej vrstvy, prístupové vrstvy budú prepojené do so spanning tree a na metalike budú pripojený koncoví zákazníci-klasika
Hlavne si neviem rady s routovaním, shapingom, NAT a firewalom.
Najlepšie by to bolo asi cez MK(väčšina je podporovaná s billing systémom) delať ale ako som tu čítal fórum tak to moc neodporúča nikto kvôli slabému výkonu. Takže mi ostane x86. Moja otázka je aký SW router, NAT, shaper a firewal použit. PC bude nejaké na SuperMicro doske.
Je tu vela topicov o shapingu a nat ale nenasiel som nic co by mi pomohlo, alebo som bol len slepý.
A ešte si neviem rady s billingom, čo používať na začiatok a aká je podpora s NAT a shaperom? najviac sa mi spozdáva mikrobill
Návrh na začiatok:
Pokial na začiatku bude málo užívatelov, tak Nat a Routovanie porieši RB
a traffic shaping poriesi access switch kde nastavím limit na port.
Pridelenie adries bude cez DHCP option 82
Dakujem
PS: nebojte sa konkurovať Vám nikde nebudem

poprípadne ak by sa nejaky fanda našiel z brna s kým by sa aj stretnút dalo a pokecať o tom to by bolo najlepsie