❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj bez přímé viditelnosti

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
gaminn

Spoj bez přímé viditelnosti

Příspěvekod gaminn » 11 years ago

Zdravím,
jsem úplný začátečník, příliš se v problematice neorientuji. Potřebuji propojit dvě místa vzdálená od sebe 700 m, není tam přímá viditelnost - spoji budou překážet vrcholky několika stromů a střechy dvou domů (sedlová střecha s taškami). Je nějaká šance spoj za daných podmínek realizovat? Rychlost spoje by stačila třeba 4 Mb/s, ale spokojil bych se asi i s nižší.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Vyfoť to jak to vypadá? Ty vrcholky stromů by šly ale jestli jsou v cestě dvě střechy tak je to na ....
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

Dej to co nejvýš půjde na obou stranách a kup si nanobeamy 300 klidně i NS M2 a to tak abys jedny či obě mohl bezproblemu vrátit a víkend si polaboruj třeba se aspoň na -80 a lepší dostaneš.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 11 years ago

bez prime viditelnosti bych tam zkusil 2,4 ghz petka nebude zadna slava
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

gaminn píše:Zdravím,
jsem úplný začátečník, příliš se v problematice neorientuji. Potřebuji propojit dvě místa vzdálená od sebe 700 m, není tam přímá viditelnost - spoji budou překážet vrcholky několika stromů a střechy dvou domů (sedlová střecha s taškami). Je nějaká šance spoj za daných podmínek realizovat? Rychlost spoje by stačila třeba 4 Mb/s, ale spokojil bych se asi i s nižší.

Zdravím,
to už ti asi někdo radil, ale opravdu není žádné místo, kde se dají umístit 2 ks SXT a "obejít" tak tu překážku? Je to sice náklad +2 tisíce, zase na druhou stranu získáš další místo s konektivitou. Pokud je to někde na dědině, snad nebude vadit další zabraný kanál. A máš to pořešený ....
mpcz, 26.07.2014
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

David2006 píše:aspoň na -80
spoje na -80 jsou pro me mrtve, dostanu se akorat do administrace zarizeni, ale 4M z toho nevytahnu
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

aliney píše:
David2006 píše:aspoň na -80
spoje na -80 jsou pro me mrtve, dostanu se akorat do administrace zarizeni, ale 4M z toho nevytahnu

Já u sebe většinou ano.
0 x

gaminn

Trochu víc jsem prozkoumal terén a nakonec se zdá, že tam bude téměř přímá viditelnost, do spoje možná budou zasahovat větve stromu. Zde je foto:

Obrázek

Jedna anténa bude na komíně vlevo, druhá na střeše, která je označená šipkou (část ji vykukuje mezi stromy).

Vyzkoušel bych NBE-M5-300. Není tu náhodou někdo na trase Litomyšl - Brno, kdo by 2 kusy mohl za drobný úplatek/flašku na víkend půjčit?

Proč na stránkách výrobce http://www.unbt.com není žádná informace o NBE-M5-300? Nebo špatně hledám?
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 11 years ago

Kde je problém? kup je a pokud to nebude fungovat, do 14 dní je můžeš vrátit
0 x
Petr Krist

honzam

Tak vidíš že tam nakonec je vidět. :) Klidně bych se nebál 2x SXT
0 x

gaminn

Kysa: Chci to koupit na firmu, kde možnost vrácení do 14 dnů není. Samozřejmě to můžu vrátit a pak znova koupit na firmu, ale to mi je už trochu blbé. Raději bych, kdyby se to dalo někde půjčit. v což ale moc nedoufám...

honzam: To jsem se zrovna chtěl zeptat. Co jsem pročítal diskuze, tak ale většina lidí doporučuje Ubiquiti. Potřebuji, aby spoj běhal pokud možno bez výpadků (bugy ve firmwaru), aby přežil bouřku (samozřejmě přímý úder bleskem nepočítám), aby do antén při prvním dešti nezateklo, .... Rychlost mě až tak nepálí, pár Mb/s bude v pohodě (i když - NBE-M5-300 udává teoretickou rychlost bezdrátu až 300 Mb/s a při tom má jen 100M Ethernet - může mi někdo vysvětlit tento nesoulad?).
0 x

honzam

gaminn píše: Rychlost mě až tak nepálí, pár Mb/s bude v pohodě (i když - NBE-M5-300 udává teoretickou rychlost bezdrátu až 300 Mb/s a při tom má jen 100M Ethernet - může mi někdo vysvětlit tento nesoulad?).

Protože UBNT :D Je to udaná rychlost bezdrátu samozřejmě budeš komunikovat maximálně 100Mbity což dovolí Ethernet.

Záleží jak jsi zkušený. UBNT máš naklikané na 2min a běží to. Mikrotik zabere trošku více, ale pokud tě bezdrát zajímá a občas se chceš podívat co se na spoji děje (co tam teče, atd.) tak je Mikrotik jasná volba :)
Pokud použiješ stíněný UTP a správně ho uzemníš tak bude mít životnost stejnou UBNT i MK.
Za mě doporučuji http://ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=3030
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

300M je linková rychlost na rádiu. Tedy musíš dělit přibližně dvěma a máš fyzickou (teoretickou ...). A jelikož je to half-duplex, tak toho není problém dosáhnout ani na 100M ethernetu. Samozřejmě ne jedním směrem naráz.

Nemám rád na tohle odpovědi "protože UBNT" ... tohle je prostě normální u všech. Důvodem je právě ten half-duplex. Jak by to asi měli počítat?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

gaminn píše:Chci to koupit na firmu, kde možnost vrácení do 14 dnů není.

To je mi novinka.
Uz jsem takhle na firmu bral material a kdyz zakaznik nezaplatil ani zalohu, takze se instalace nerealizovala, zbozi jsme vratili. Jednou jen tak do baliku a poslat zpet s papirkem, ze vracime ve 14 denni lhute a podruhe osobne a vysvetlil jsem obchodakovi, ze klient je debil co objednal a pak hraje mrtveho brouka, at si nemysli, ze to delam jen tak. Ale taky je mozne, ze to prijali protoze dobre vztahy....
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

aliney píše:
gaminn píše:Chci to koupit na firmu, kde možnost vrácení do 14 dnů není.

To je mi novinka.
Uz jsem takhle na firmu bral material a kdyz zakaznik nezaplatil ani zalohu, takze se instalace nerealizovala, zbozi jsme vratili. Jednou jen tak do baliku a poslat zpet s papirkem, ze vracime ve 14 denni lhute a podruhe osobne a vysvetlil jsem obchodakovi, ze klient je debil co objednal a pak hraje mrtveho brouka, at si nemysli, ze to delam jen tak. Ale taky je mozne, ze to prijali protoze dobre vztahy....

Zdravím,
ano, zafungovaly pouze dobré vztahy nebo neznalost prodejce. Zákon určitě ne, ten mluví jinak.
mpcz, 28.07.2014
0 x