❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Cut-through vs. store-and-forward

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
pospa
Kontaktovat uživatele:

Cut-through vs. store-and-forward

Příspěvekod pospa » 11 years ago

Ahoj. Nemate někdo reálné výsledky, statistiky, odkazy na to jak moc se dá u 100M a 1G ethrernet sítí snížit latence použitím cut-through switche? Případně i typ na nějaký switch co umí cut-through a je za rozumnou cenu?
Jde mi o to ze potřebuju přestavět VoIP síť a zvažuju jestli má význam na tyhle switche přejít. Díky za jakýkoliv relevantní nápad, námět, odkaz, ....
0 x
Jan Pospíšil aka -<{Pospa}>-

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Odpovím ti sice amatérsky, ale odpovím: opravdu má cenu řešit latence switche pro VoiP? Zvlášť, když si můžeš pomoci QOSem? Kdybys řešil infrastrukturu pro SAN, tak ještě možná ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pospa
Kontaktovat uživatele:

Potreboval bych idealne realna cisla. Jestli tim stahnu latenci o jeden rad, nebo ...? A QOS mi nepomuze. beha tam jen VoIP, zadne jine protokoly. Tedy minoritne.
ludvik píše:Odpovím ti sice amatérsky, ale odpovím: opravdu má cenu řešit latence switche pro VoiP? Zvlášť, když si můžeš pomoci QOSem? Kdybys řešil infrastrukturu pro SAN, tak ještě možná ...

Jinak pocitam s MTU 1500. Chapu ze u vetsiho MTU by to bylo vic znat, ale neprotlacil bych to siti...
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

U VoIP tím latenci nestáhneš. Uvědom si, že VoIP pakety jsou obvykle krátké (záleží na použitém codecu), takže celý paket je u store-forward celkem rychlý. Takže MTU1500 je hodně daleko za délkou VoIP paketu. Dále, reálné VoIP stacky stejně dělají obvykle bafrování, aby dokázaly eliminovali jitter, takže i když těch pár desítek mikrosekund naženeš, tak v tom bafru zanikne.
Levný switch a cutthrough jsou asi v rozporu, zvláště pokud budeš chtít mít cut hranu na 14 batech, aby to proti těm voIp paketům něco pomohlo (u chytřejších je konfigurovatelné kde ot má užříznout s ohledme na to, dle čeho má switchovat, zda holý L2 nwbo L3 data).
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Nebo jinak řečeno: chceš si komplikovat stavbu sítě, když naprostá většina switchů je store-forward? Jen tak jsem prohledal pár datasheetů a ani jsem parametr ohledně latencí nenašel ... tedy ti čísla neřeknu. Podle mě to řeší naprostá menšina lidí. Výhody store-and-forward prostě převáží nad ziskem v latenci. Zvlášť u VoIP, kde milisekunda nehraje roli.

Studovat můžeš cisco, tam toho píšou dost: http://www.cisco.com/c/en/us/products/c ... 65436.html
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pospa
Kontaktovat uživatele:

Diky za odkaz, to jsem cetl. Me ale jde o realne zkusenosti, konkretni cisla a pod. Terorie je mi jasna, ale praktickou zkusenost mam jen z SANu, tak je reozdil propastny, ale to je dano tim, ze se pred kazdym ctenim ceka na potvrzovaci packet. To ale neni pripad IP komunikace.
0 x