Ahoj,
najde sa tu niekto, kto doporuci, pripadne (za odmenu) rozchodi a nakonfiguruje
router(y) pre komplex 2 budov (kusok od Tynce nad Sazavou).
Siet je navrhnuta nasledovne:
- kazda budova je uz zasietovana metalikou + racky/switche na poschodiach/kridlach
- vsetky racky prepojene 1Gb backbone, medzi budovami optika
- do buducej servrovne dotiahnuta hlavna a zalozna konektivita
Siet bude rozdelena na:
- A - privatnu lan+wifi (zamestnanci)
- B - klientsku lan+wifi (klienti)
- C - open/public wifi
- D - DMZ (servery)
Wifi pokrytie bude vyriesene pomocou Ubiquity Unify ( jednotlive siete oddelene do VLAN ), v privatnej sieti
je predpoklad prevadzkovania tenkych klientov (RDP).
Momentalne to mam (okrem DMZ) pokusne rozchodene v skusobnej prevadzke na RB750, ktory routuje 3 tagovane vlany, ktore na switchoch
podla potreby odtagovavam, ale vzhladom k velkosti siete neocakavam, ze by to ta mala krabicka vsetko utiahla a bude na to treba nejake lepsie zelezo.
Vsetko to bude lietat po jednom backbone, takze finalne to bude musiet obstarat asi jeden centralny router.
Co sa tyka tokov, najvacsi hukot ocakavam z A do DMZ, najma pokial budu tenke klienty (desiatky kusov). Siete B a C
budu iba NAT-ovane do Internetu a nebudu preroutovane so ziadnou inou sietou. Ocakavam, ze bude nutne nejake rozdelenie pasma (per-siet, nie per-klient)
Momentalny uplink je cca 20 Mbps, v horizonte najblizsich rokov neocakavam, ze to presiahne 100-200 Mbps.
Router by idealne mal robit zaroven DHCP, ktore by mohol spravovat aj sietami neovplyvajuci technik.
V sieti A ocakavam do 80 koncovych zariadeni, v sieti B 100-200, v sieti C mensie desiatky.
Nemam ani tusenia, aky router na toto pouzit. Myslite, ze by to zvladol Mikrotik 1100AHx2?
Pokial ma niekto z Vas zaujem zobrat si to pod kridla, budem rad, ja s Mikrotikom valne skusenosti nemam a hlavne na to absolutne nemam cas.
Ked tak mi poslite mail na dusanmsk@gmail.com a Vasu predstavu o cene, posuniem to dalej a dam vediet.
Diky
Dusan
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Pomoc s vyberom routeru pre komplex budov
Kdo nema cas, ma penize a tak jiste zvysis sance, kdyz nabidnes konkretni sumicku.
0 x
Staci sa mi ozvat na mail s konkretnou predstavou. O konkretnych sumickach nerozhodujem, posuniem dalej a rozhodneme sa, ci s tym niekto bude palit cas a 'ucit sa na tom' za pochodu, alebo sa zaplati spolahlivy clovek co to rozchodi.
A teraz ako este identifikovat spolahliveho cloveka takto po emaili, ze ...
A teraz ako este identifikovat spolahliveho cloveka takto po emaili, ze ...
0 x
identifikace spolehlivého člověka by mohla být celkem zábava ale také obtížná. Joker je na takové ICT celkem dobrý podle toho co jsem četla.
Jestli nemá vizitku pak jsem minule zakopla o vizitky vyrobit zdarma.
Jestli nemá vizitku pak jsem minule zakopla o vizitky vyrobit zdarma.

0 x