Dobrý den,
potřeboval bych pomoci s problémem který, mě delší dobu trápí. Mám udělaný most mezi dvěma RD pomocí Ubiquiti WISPStation 5. Když na straně klienta mám vypnutý Router tak je rychlost přenosu ca 25MBit/s, jakmile zapnu Router tak mi rychlost spadne o ca 10MBit. Dokáže mi někdo poradit kde je chyba? (pokud tedy je). Díky Martin
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti a DHCP
WispStation je poměrně starý HW s relativně nízkým výkonem. Co je s tím DHCP v názvu témata? Ideálně na těch bezdrátech všechno povypínat, ať to nedělá nic mimo samotného spoje (tedy DHCP, routování, telnet atd.). Pokud umíš s BusyBoxem, můžeš vyřadit i webové rozhraní, ale to už asi příliš nepomůže. Pak už jen zkontrolovat antény, signál... Příliš informací jsi neposkytl (délka spoje, viditelnost, antény...). Jaké máš napájení?
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
Viditelnost 100% je to mezi dvěma baráky ca 100m od sebe. Napájení na obou stranách přes PoE injektor z dodávaného zdroje, asi 12V-Adapter. Anténa je součástí té krabička, tuším že se tomu říká nanostation. V současné době to běží jak píšeš. Na obou stranách je mod Bridge. Na straně klienta mám pak připojený TP-Link TL-WR843ND ten tedy už routuje (je umístěný na půdě kde je vyvedená i kabeláž. Jenže WiFina(z TL-WR843ND) mi nepokreje místa, která bych potřebopal. Tak jsem zkoušel právě na klientovi zapnout Router a dát tam switch a TP-Link přestěhovat, ale to mi právě spadne ta rychlost. DHCP v názvu bych asi neřešil, spíš by tam mělo být Router. 

Naposledy upravil(a) spider.ml dne 09 Jan 2014 15:29, celkem upraveno 2 x.
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Oboji nastavit jako WDS bridge a napajet 24V ... 

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
+1, IMHO s tím asi nic rozumnějšího nevykouzlíš. Při 24V napájení by teoreticky mohla stoupnout rychlost, pak už leda podívat se na signály (kolik tam máš?)
0 x
Signál mi ukazuje -45dBm a progresbar síly signálu je na plno. Stim WDS, na strane vysílání nastavit "AP WDS" a na straně klienta "Station WDS" ??? Napájení zatím vyzkoušet nemohu, protože nemám jiné zdroje. Kolik do těch krabiček může jít max napětí, abych to neodpálil ?
0 x
Myghael píše:+1, IMHO s tím asi nic rozumnějšího nevykouzlíš. Při 24V napájení by teoreticky mohla stoupnout rychlost, pak už leda podívat se na signály (kolik tam máš?)
jak souvisi napeti s propustnosti spoje?

0 x
Jan Ptáček
Velice jednoduše
Pokud napájíš něčím, co dává napětí někde na spodku rozsahu zařízení (třeba 9V), tak ti pak při zvýšené zátěži vzroste spotřeba a napětí ještě klesne a pak je to buď nestabilní, nebo to prostě zpomalí. Samozřejmě nevím, jestli ten wispstation sám zpomalí při poklesu napětí (nepoužívám ho už dlouho), nebo to prostě začne dělat blbosti. Zas jsem to nikdy netestoval nějak exaktně, jen jsem si na jednom místě všiml, že po výměně zdroje (12 V za 24 V) stoupla propustnost a stabilita, aniž by se s tím dělalo cokoliv dalšího. Jinak to spolu vůbec nesouvisí. 

0 x
Ještě máme v síti dost Wispstationů a všechny běžej jako router a pokud není zarušeno tak to u klienta dá lehce přes 20Mbps. Takže chybu bych hledal jinde . . .
0 x
A co tedy podle vás může způsobovat, když zapnu router, ten pokles propustnosti ? Přikládám výřez obrazovky s nastavením.
- Přílohy
-
- wisp router.png (46.32 KiB) Zobrazeno 2220 x
0 x
spider.ml píše:Signál mi ukazuje -45dBm a progresbar síly signálu je na plno. Stim WDS, na strane vysílání nastavit "AP WDS" a na straně klienta "Station WDS" ??? Napájení zatím vyzkoušet nemohu, protože nemám jiné zdroje. Kolik do těch krabiček může jít max napětí, abych to neodpálil ?
Signal na 100m je v norme, vykon na obou stranach bych stahl na minimum dle VO, nastav to do wds bridge (jedna strana ap, druha klient), odroutuje ti to ten tplink. Napajeni vubec neres, nech tam ty zdroje co k tomu jsou. Co se tyce rychlosti, je to docela divne, 20Mbit? Stationy M5 na 700m mi davaj cca 80Mbit.
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.
Daxxim píše:spider.ml píše:Signál mi ukazuje -45dBm a progresbar síly signálu je na plno. Stim WDS, na strane vysílání nastavit "AP WDS" a na straně klienta "Station WDS" ??? Napájení zatím vyzkoušet nemohu, protože nemám jiné zdroje. Kolik do těch krabiček může jít max napětí, abych to neodpálil ?
Signal na 100m je v norme, vykon na obou stranach bych stahl na minimum dle VO, nastav to do wds bridge (jedna strana ap, druha klient), odroutuje ti to ten tplink. Napajeni vubec neres, nech tam ty zdroje co k tomu jsou. Co se tyce rychlosti, je to docela divne, 20Mbit? Stationy M5 na 700m mi davaj cca 80Mbit.
Já právě řeším ten TP-Link potřeboval bych ho přesunout kvuli signálu WiFi po baráku. Ta jendotka Nano je celkem stará pár let určitě. Takže asi budu muset zainvestovat do novější technologie a koupit tu M5.
0 x