❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2x konektivita na RB ( internet a intranet )

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Kmotrik

2x konektivita na RB ( internet a intranet )

Příspěvekod Kmotrik » 11 years ago

Mám dotaz ohledně konfigurace RB2011
na eth1 mám gw do internetu s veřejnou adresou ( převodník z optiky )
na eth2 mám přívod ze siklu což má být jakýsi intranet města.

Chci se zeptat jak nastavit rb aby dané adresy intranetu lezli přes eth2 a adresy internetu lezli přes eth1.
co jsem hledal řešili se tu dvě gw kvůli backupu internetu ale ne dělení konektivity na internet a intranet. Tím, že budou stránky města na serveru mimo mojí budovu, musí to jít přes gw.
Tak a teď co mám nastavit pokud budou webovky města například na: http://intranet.mesta/text/

Díky Kmotrik
0 x

migell
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod migell » 11 years ago

Zdravím, statické routy by nepomohly? RB2011 je jako hlavní brána do internetu?
0 x
Rád pomůžu a něco se přiučím ...

jenda.master

Příspěvekod jenda.master » 11 years ago

podle mě hlavní routa do internetu. A další na interní web. tzn, že například vše co půjde na 192.168.12.10 pujde přes P2, zbytek (internet) pojede přes P1. Akorát budeš muset řešit interní DNSku, aby překlad intanet.mesto bezel na 192.168.12.10...
0 x

Kmotrik

Jj 2011 je jako hlavni brana.
Nastavit druhou routu neni problem. Kdyby melo mesto svoje vlasni dns? Stacilo by do mikrotila dat jednu dns providera, zalozni treba googlu a treti mesta?
porvalo by se s tim rbcko? Ptal jsem se realizatoru vystavby MAN ale neodpovidaji. Uz rok mi bezi siklu na prazdno bez toho abych ji mel nekam pripojenou ( pry testovaci provoz)
0 x

jenda.master

Příspěvekod jenda.master » 11 years ago

no, podle mě bys měl mít jednu dnsku ty a tu by měli dostávat i lidi. popřípadě jako záložní třeba google.

předpokládám, že město ten intranet bude mít za nějakym natem?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Pokud nebudeš mít spolupráci s tou firmou, tak asi vyřešíš kulové. A my také, protože nic o tom nevíme.

Musíš vědět jaké IP (segment) směrovat do toho intranetu. A oni také, obráceně - tvůj.
Pak co s DNSkou. Pokud tam budeš routovat veřejné, tak je to asi fuk. Ale pokud ne - máš problém. Pro domény města musíš dostávat jejich IP, které můžou být odlišné. Tedy nejlépe to vyřešit forward zónou na svém DNS. Ale to na mikrotiku podle mě neuděláš. Můžeš tak leda tam naflákat statické záznamy.

Statickým routingem také nebudeš mít zálohu. Pokud nepojede siklu (nebo něco za ním), do intranetu se nedostaneš.

Mimochodem siklu pro intranet města? K čemu je to dobré? Pro těch pár megabit maximálně?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Kmotrik

zatím pořád ještě neodpověděli takže to zatím asi nechám plavat.

co jsem zjišťoval tak přes to pak chtějí táhnout i internet. Ale v počátečních fázích by měl jen pouze intranet a až to budou mít ozkoušené a otestované tak vyhlásí výběrko na konektivitu a pak teprve přes to pustí internet.

takže nám a dalším asi 5 základkám dali siklu, mezitím propoje optikou ( největší sranda je, že nám dali siklu a nasměrovali ji na barák odkud máme táhnutou optiku k nám do školy ale jelikož se nedomluvili se stávajícím providerem na pronájmu vlákna a nové tahat nechtěli tak dali raději siklu :-D )
0 x