Dobrý den, jak mám postupovat při konfiguraci microtiku po restartu přes winbox.
Winbox potřebuje připojení k internetu?
přesněji co mám nastavit přes rs232 aby šel internet a já to mohl nakonfigurovat přes winbox.
Jak mám postupovat.
Děkuji všem za odpověď.
❗️Toto je původní ISPforum.cz ve stavu k únoru 2020 běžící v omezeném režimu pro archivační účely. Aktivní verzi naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
winbox
- gsmsoft
- Kontaktovat uživatele:
-
miki8
takže přes rs232 nic nastavovat nemusím??
mohl by někdo vysvětlit tohle více polopaticky
tu část nastavení ip a brány???
Příkazová řádka umožňuje kompletní administraci RouterOS. Ovládání je velmi
intuitivní (nedá se mu upřít podobnost s konzolí produktů Cisco) a je vybavena bohatou
nápovědou, která se dá kdykoliv vyvolat napsáním otazníku „?“. Přesto předpokládáme, že
většině začínajících uživatelů bude bližší grafické rozhraní WinBox. Abyste ho mohli použít,
musíte nastavit IP adresu a povolit síťové rozhraní (interface), přes který se k RouterOSpřipojujete. Pro tyto účely je RouterOS vybaven jednoduchým průvodcem, který spustíte po
přilogování k systému (jméno „admin“, prázdné heslo) příkazem / setup
Příkaz / setup dává na výběr menu nastavení základních parametrů. Stisknutím „a“
zvolíte submenu nastavení IP adresy a brány. Opětovným stisknutím „a“ zvolíte nastavení IP
adresy. V následujícím dotazu zvolíte interface, který chcete aktivovat. Pokud ho smažete a
stisknete „?“, dostanete nápovědu všech dostupných interface. Po zvolení interface můžete
zadat IP adresu ve tvaru např.: 192.168.1.50/24. Dvojím stisknutím „x“ potvrdíte změny.
Funkčnost nastavení můžete ihned vyzkoušet příkazem / ping. Pokud nastavení
nefunguje, zkuste zapojit síťový kabel do ostatních síťových karet. Pokud vše funguje,
můžete použít WinBox.
mohl by někdo vysvětlit tohle více polopaticky
tu část nastavení ip a brány???
Příkazová řádka umožňuje kompletní administraci RouterOS. Ovládání je velmi
intuitivní (nedá se mu upřít podobnost s konzolí produktů Cisco) a je vybavena bohatou
nápovědou, která se dá kdykoliv vyvolat napsáním otazníku „?“. Přesto předpokládáme, že
většině začínajících uživatelů bude bližší grafické rozhraní WinBox. Abyste ho mohli použít,
musíte nastavit IP adresu a povolit síťové rozhraní (interface), přes který se k RouterOSpřipojujete. Pro tyto účely je RouterOS vybaven jednoduchým průvodcem, který spustíte po
přilogování k systému (jméno „admin“, prázdné heslo) příkazem / setup
Příkaz / setup dává na výběr menu nastavení základních parametrů. Stisknutím „a“
zvolíte submenu nastavení IP adresy a brány. Opětovným stisknutím „a“ zvolíte nastavení IP
adresy. V následujícím dotazu zvolíte interface, který chcete aktivovat. Pokud ho smažete a
stisknete „?“, dostanete nápovědu všech dostupných interface. Po zvolení interface můžete
zadat IP adresu ve tvaru např.: 192.168.1.50/24. Dvojím stisknutím „x“ potvrdíte změny.
Funkčnost nastavení můžete ihned vyzkoušet příkazem / ping. Pokud nastavení
nefunguje, zkuste zapojit síťový kabel do ostatních síťových karet. Pokud vše funguje,
můžete použít WinBox.
0 x
- gsmsoft
- Kontaktovat uživatele:
Tu je vsetko na zaciatok http://www.youtube.com/watch?v=B3pReolgNLw podla mna lepsie uz to neviem popisat. 
0 x
-
miki8
- gsmsoft
- Kontaktovat uživatele:
-
lyra
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ji nemáš napsanou na smlouvě.. jako statickou adresu ale mas tam automatickou nebo DHCP ..
V nabidce start windows dej do prikazu Spustit příkaz cmd
otevře se ti dosovske černe okno kam napiseš příkaz ip config/all
Vypíšou se mac adresy a IP adresy ktere jsou přiřazeny v sitovce- pozor musis mit pripojeny pocitac do sítě.
take maska brana a dns... to vše potřebuješ.
www.wiracom.cz
Vypíšou se mac adresy a IP adresy ktere jsou přiřazeny v sitovce- pozor musis mit pripojeny pocitac do sítě.
www.wiracom.cz
0 x
-
miki8
gsmsoft píše:ty aspom vies zaklad TCP/IP ? Podla toho ako tu pises mam obavy otom ci viez zaklad
Docela v tom tápu. zkoušel jsem si na netu vyhledat info, ale ještě jsem nenašel stránky z kterých by to úplně pochopil. Popravdě o sítích toho moc nevím.
0 x
-
miki8
lyra píše:Pokud ji nemáš napsanou na smlouvě.. jako statickou adresu ale mas tam automatickou nebo DHCP ..
http://www.wiracom.cz
takže ta výchozí brána je ip poskytovatele internetu, a když dám http://www.mojeip.cz/ tak se objeví ip která v tom seznamu vůbec není. Co to znamená?
0 x
-
Mazzalo
Trochu to mícháš, na www.mojeip.cz se ti zobrazí veřejná IP adresa kterou se "prezentuješ" ty nebo tvůj ISP do internetu. Po příkazu ipconfig /all se ti vypíše tvoje neveřejná IP adresa nejspíše přidělená serverem DHCP.
0 x
-
miki8
Mám takový dotaz mikrotik jsem restartoval. Ale winbox nedetekuje nic?
Co mám dělat? RB411 verze 3.25
poradil by někdo prosím
Co mám dělat? RB411 verze 3.25
poradil by někdo prosím
0 x
-
miki8
a když do winboxu napíši MAC adresu ručně tak se mi objeví could not connect to .. ( port 20561)-time out
0 x
-
miki8
- honzam
-
miki8
Ve wimboxu v licence je možnost updatete licence key co to znamená? Někde jsem četl, že se dá zdarma aktualizovat licence na verzi 4. Nebo to nejde a musím si koupit licenci?
0 x