❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dlouhá odezva při zatížení sítě - kudy,kam?

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Argos

Dlouhá odezva při zatížení sítě - kudy,kam?

Příspěvekod Argos » 12 years ago

Pěkný den,
tak po delší době se na vás obracím s další prosbou o odpověď. Mám tu síť s cca 30 klientů(ne kvůli výdělku,spíše pro sousedy, jelikož u nás nebyla jiná možnost připojení), přípojka je 10Mb full duplex. Základní problém je v tom, že v době vyššího zatížení sítě se rapidně zvednou odezvy(na hlavní AP) a sníží zejména upload pryč ze sítě, nicméně vedla k tomu dlouhá historie(co už jsem zkoušel/nefungovalo):

Síť je routovaná až ke klientům u kterých je následně u každého NAT, jako hlavní PC(přes který jde veškerá komunikace) je momentálně nějaký Intel Atom na 1,6GHz s PFSense - z něho přes switch vede linka na 3 sektorové AP(2xMikroTik Groove A-2Hn a jeden MikroTik RB133) - které tedy vysílají vetřech směrech na třech frekvencích 2,4Ghz b/g rovnoměrně rozložených přes celé spektrum, jiný zdroj rušení v okolí není. Jediné co Mikrotiky dělají je, že routují do sítě pod nimi(případně ještě do jedné nebo dvou dalších "jejich směrem") všechno ostatní zůstává na tom Atomu s PFSensem. PFSense momentálně také v podstatě nic nedělá až na to, že tedy routuje do všech sítí pod ním (celkem asi 8 sítí) a dělá jeden velký NAT pro celou síť.
V době největšího zatížení cca 18:00-21:00 se však celá síť téměř zasekne, pingy na PFSense(tedy výstupní bod sítě) se zvednou a navýší na velmi nestabilní čísla(100-700ms u standartního paketu), zároveň rapidně spadne upload v celé síti - řekněme na 30Kb/s(ikdyž také velmi nestabilně). Podle grafu na PFSense se v době tohoto zatížení kdy internet téměř nejde dostane download na 5-6Mbit ven ze sítě a upload řekněme do 0,5Mbit. Zbývá tedy 4Mbit nevyužitý download a téměř celý upload ale uvnitř sítě se na to prostě nejde dostat.

V první fázi šlo vše přes ten RB133 - ten měl opravdu problém s výkonem a nestíhal obsluhovat požadavky, NATovat, Routovat a ještě vysílat WiFi(v době zatížení byl průtok přes danýRB maximálně 2Mbit z dostupných 10ti) - pořídili jsme tedy kombinaci uvedenou výše-PFsense(NAT)-3Mikrotiky(Wifi). Dle grafů se ani v době nejvyššího náporu PFSense nedostane na nějaké vytížené hodnoty, internet však přes to nejde.

Zkusil jsem na PFSense omezit rychlost jednotlivým uživatelům - že třeba nebudou mít víc než 3Mbit každý jednotlivý - v kombinaci s večerními odezvami a rychlostí se díky cílenému "zahazování" některých paketů které šly přes limit jednotlivých uživatelů stala síť nepoužitelná úplně.

Dále mne napadlo, že možná jsou moc velké kolizní domény(po upgradu totiž mikrotiky byly pouze jako bridge a tak v podstatě od PFsense až po koncové klienty byla jedna velká síť) - rozdělil jsem tedy síť po jednotilvých vysílačích, mezi kterými jsou statické routy - také jsem zmenšil jednotlivé sítě (dříve jsem používal velkoryse pouze 24bit masku, nyní jsem spočítal zařízení v dané síti, trošku nadhodnotil a vytvořil tak sítě o 8 nebo 16 adresách) - zrušení jedné velké sítě se projevilo kladně avšak jen velmi omezeně, zmenšení síti nemělo efekt řekl bych žádný...

Nyní však nemám žádný rozumný plán co ještě udělat aby v době nejvyššího zatížení bylo využito celé pásmo a zároveň sousedům chodil bez problémů internet(chápu, to spolu asi souvisí). Poradí někdo - co a jak nastavit, případně co, kde a jak sledovat abych se dobral kýženého výsledku - mé snažení je výsledkem hledání na internetu, pokusů a omylů a vlastně nevím jak se taková síť má vyřešit bez problémů, nebo jak to dělají jiní, že na dané problémy nenaráží. A také se omlouvám za rozsah ale když chci něco popsat jinak to nejde, doufám že se najde alespoň někdo kdo to přečte a něco ho napadne.
Děkuji a přeji pěkný den,
Martin
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Osobně bych v první fázi zkusil hiphop Atom vyměnit např. za RB450G nebo něco obdobného, myslím, že pak bude hned jasno :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

na atomu neividm nic špatnýho.

typický prachsprostý rušení. Buď vyměníš vše za 5GHz a budeš mít klid a nebo si uděláš pořádek v kanálování. Udělat si pořádek v kanálování myslim že sladíš kanály sektorů s kanály domácích apčkek. Pochybuju že je klienti nemaji. Typicky si koupí APčko a nasadí ho jenom tak a zapnou. Pak ti ruší přijímač na 2.4GHz na střeše. Tohle se nám stávalo běžně.

Pak je třeba zjistit jestli někdo neuploaduje kvanta dat. Typicky upload torrentů kterej neni omezenej. Pro 2.4GHz je to smrt. Každopádně bych Ty sektory popřepínal pouze do Bčka a sledoval jestli se to bude stávat i tak. Ono totiž mít 3 sektory na 2.4GHz na jednom sajtu je obecně taky na prd a teorie ať si říká co chce.

čím vůbec přijímáš net?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Jaký je rozdíl ve 2,4GHz G a 5GHz A, pokud nemá žádné rušení ?

EDIT: Zkusil bych, jestli vysoká odezva je jen na Atom nebo i na AP, pokud je i na AP tak vysoká (za předpokladu pingání APčka ze stejného subnetu samozřejmě), tak je opravdu problém ve WiFi.
Naposledy upravil(a) Radek Úlehla dne 31 Oct 2012 16:05, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

to si myslí on že nemá rušení. Ale určitě nebyl u klienta aby si oskenoval pásmo a podobně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Argos

Děkuji za první reakce, rozhodně zapřemýšlím jak to udělat- investice do sítě byly poslední dobou dost vysoké na to, že je to nevýdělečný podnik, ale pokud nebude zbytí...
Spíše bych zatím uvítal ještě nějaké reakce typu zkontroluj tohle/nastav tamto :)(pokud existují).
Druhá reakce se mi tedy líbí více - původně jsem myslel, že bych vše popřepínal na G, ale to B bude asi jistější a ikdyž se dostanu na využitelnou rychlost 6Mbit na každém AP tak dohromady bych měl těch deset mega využít...

Torrenty v síti neběží, tedy ne v době největšího zatížení - alespoň to se lidé naučili, někteří doma wifi mají, nicméně o všech vím - bydlím v takové dolině, že pokud někde přibyde nový vysílač všimnu si ho a beztak ten člověk má internet od nás takže se u něj brzy zastavím.. Ale jinými slovy by to mohlo znamenat že pokud budou mít 2-3 klienti špatný signál(ať už tím žemají doma jinou wifi, nebo někde vyrostl strom, případně jsou daleko) budou vysílat když vysílají ostatní a tak zaruší celou síť? Je toto možné? Jinak tedy sleduji vaši diskuzi a beru to jako bod na který se zaměřit, ikdyž osobně si myslím že přehled o všech vysílajících bodech v síti i mimo ni mám...

3 sektory na jednom sajtu - myšleno tedy posunout některou z antén na vedlejší komín?

Ještě jsem našel tohle http://www.lupa.cz/clanky/802-11g-rychlejsi-wifi/ - podle toho by v síti 802.11b/g mohlataková síť bt reálná :(

Přípojka je přes UBNT Rocket M5 AirMax MIMO+UBNT AirMax RocketDish 5 GHz Duplex MIMO, 30 dBi - jsou to dvě tyto kombinace proti sobě...
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Jestli nejsou na AP vidět jiné sítě a je rušení přímo u klientů, tak budou mít nízký download ale ne upload.

Možná by taky bylo dobré zmínit parametry, které jsou v reg. table. Ale předpokládám, že když je tu ten dotaz takto podrobně popsán, tak bezdrátové spojení je v pořádku.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Argos píše:Děkuji za první reakce, rozhodně zapřemýšlím jak to udělat- investice do sítě byly poslední dobou dost vysoké na to, že je to nevýdělečný podnik, ale pokud nebude zbytí...

Pokud běží Atom v nějakém ITXku se zdrojem cca 100W, tak investice třeba do RB750, která by to také utáhla, se Ti vrátí do půl roku jen na elektřině.
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 12 years ago

Atom a 100W odběr ? Zajímavý čísla. Doma mám dvoujádrovýho Atoma s 3,5" HDD a dostávám se kolem 35W při 100% vytížení . . .
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

kure05 píše:Atom a 100W odběr ? Zajímavý čísla. Doma mám dvoujádrovýho Atoma s 3,5" HDD a dostávám se kolem 35W při 100% vytížení . . .

Psal jsem snad o 100W odběru?
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 12 years ago

Jaj, chybička se vloudila :cry: Přečetl sem si to trošku jinak než bylo napsáno . . . Se omlouvám :oops:
0 x

Argos

Děkuji za nakopnutí alespoň nějakými směry, budu teď pár dní zase zkoušet a měnit, načež se znovu ozvu s výsledkem. Pokud však někoho napadne něco k tématu, můžete dál dávat nápady na ozkoušení. btw: 100W nehraje roli pokud by ta síť fungovala, stejně tak třeba 3000 za nějakou další "krabičku", ale kdybych měl alespoň jistotu že to pak půjde... takhle to může být něčím jiným a já zbytečně jen vyměním jedno zařízení za jiné... ;-)(no, na druhé straně- měnit celou síť na 5GHz se mi z finančních důvodů opravdu nechce...)
Martin
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Když už jsme zabrousili od energického hospodaření, tak by se Ti vyplatilo dát tam opravdu třeba RB750UP. Měl by si jeden zdroj na všechny zařízení, včetně přívodu.
Věř tomu, že při této změně, pokud budu předpokládat, že Atom má příkon 30W a u ostatních rádií máš originální zdroj. Tak ušetříš min. 1200 ročně za elektřinu při ceně 5,- za kWh.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Radek Úlehla píše:Jaký je rozdíl ve 2,4GHz G a 5GHz A, pokud nemá žádné rušení ?

EDIT: Zkusil bych, jestli vysoká odezva je jen na Atom nebo i na AP, pokud je i na AP tak vysoká (za předpokladu pingání APčka ze stejného subnetu samozřejmě), tak je opravdu problém ve WiFi.

Koukám na pingy nereaguje :wink: . A tos mu napsal dobře - ať si zkusí kde se mu to láme a podle toho se bude vědět víc. Těch 30lidí mu RB750G utáhne jak nic. Sem měnil svého času RB750 se 100lidmi a 30Mbs což bylo sice za hranou, ale furt to nějak jelo :) .
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

A jsi si jistý že tvoje linka ve špičce dává 10/10Mbit? Zkoušel jsi být ve špičce u serveru a zkusit to změrit po kabelu? Když jsi zapojený kabelem přímo do serveru v době špičky tak odezva ven je v pořádku?
0 x