❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Menší ISP jako živnost
Re: Menší ISP jako živnost
Celá ta hala je uzemněná ocelová konstrukce s plechovou střechou. Předpokládám, že s válející se koulí počítali už její konstruktéři, takže já si můžu válet koule jak chci...
Ovšem tedy je fakt, že halu projektovali v době, kdy se o valivé kouli nikomu ani nesnilo. Elektriku jsem ani moc natahovat nemusel. Jen jsem dal do plechové stěny průchodku a metr káblu do rozvodné krabice, co byla uvnitř na traverze. A ochrany na ethernetu? Pokud cena ochrany přesáhne cenu chráněného zařízení tak vyvstává otázka její opodstatněnosti.

0 x
trandak píše:jasně, asi takhle:
prostě z baráku si vytáhnu jen 220 ještě před jističem.
Jen tak pro zajímavost - jak jste tam ten stožár montovali? Tipuju, že ze žebříku to moc dobře nejde

0 x
DarkLogic píše:trandak píše:jasně, asi takhle:
prostě z baráku si vytáhnu jen 220 ještě před jističem.
Jen tak pro zajímavost - jak jste tam ten stožár montovali? Tipuju, že ze žebříku to moc dobře nejde
myslíš ten stožár co je na té červené střeše?
0 x
trandak píše:DarkLogic píše:
myslíš ten stožár co je na té červené střeše?
Myslím odkaz z příspěvku, na který jsem odpovídal. Konkrétně toto:
http://ispforum.cz/download/file.php?id=1551
0 x
Tak tenhle stožár jsem tam dával asi takto:
Nejdřív se prošroubovala skrz zed ta koza na závitovky M12 a pak jsem vzal tu příhradu do ruky a vylezl po žebříku a připevnil jsem jí tam, kolega když přišel ze stodoly tak hledal příhradu na zemi a už visela na koze. A na druhé stodole byly dvě příhrady na sobě 4m tam mám koupený asi za 500 lanový hever a přes něj jsme to vytáhli do 8 metrů. To vypadá takhle:
Nejdřív se prošroubovala skrz zed ta koza na závitovky M12 a pak jsem vzal tu příhradu do ruky a vylezl po žebříku a připevnil jsem jí tam, kolega když přišel ze stodoly tak hledal příhradu na zemi a už visela na koze. A na druhé stodole byly dvě příhrady na sobě 4m tam mám koupený asi za 500 lanový hever a přes něj jsme to vytáhli do 8 metrů. To vypadá takhle:
0 x
velmi pěkné instalace, bohužel také bychom rádi, ale peníze nám to nedovolí, respektive tvrdá konkurence, která má ceny velmi nízko a my je také musíme držet velmi dole. a lidé bohužel jsou stále zvyklí na kvantitu a kvalitu zde neoceňují, ale furt doufám v to, že se to změní 

0 x
velmi předražená instalace. Sice nevim co tam maji teď ale v drtivý většině stačí 70mm trubka + držáky na zeď. Pokud nepotřebuju 4m vysoko anténu nad poslednim držákem ke zdi, je to zbytečnej luxus.
0 x
záleží na plánech do budoucna. pokud tam má být dalších x antén, nebo se to ještě bude o patro zvedat ... spíš aby to pak udržela ta kantka 

0 x
Repkins píše:dubrma píše:Začínal jsem před rokem, dnes mám 6 obcí, cca 100 klientů, ale neuživí mě to...
Nevíte někdo jak je možné že u nás je největší podíl WISP z EU? Jak je možné, že se to v ostatních zemích nevyplatí??
Až budeš mít tak 300 klientů, tak to uživí aspoň tebe. Jenže to už bude taková drbačka s agendou a účtováním že budeš potřebovat sexretářku, což je aspoň 25 tyček měsíčně v mzdových nákladech a na výpomoc s montážema a servisem pak jednoho technika, což je dalších aspoň 30 tyček. Pokud se rozhodneš to vše dělat sám, tak si rovnou dej do kanclu postel, protože tam budeš i spát. A zapomeň na nějakou dovolenou nebo jen víkend mimo rodnou hroudu, protože budeš muset být pořád nablízku, kdyby se někde něco podělalo.
Proč je u nás tolik malých WISP? Protože si každej myslí, že se na tom dá vytřískat majlant a postavit wifi síť je přeci tak jednoduchý - koupím pár Ovislinků, zapojím to do switche a pojede to jak z praku.. Už jsme takhle koupili pár menších sítí, kde si jejich tvůrci toto mysleli a posléze na to i dojeli..
Nesouhlasím s tím co zde uvádí Repkins.
1. 300lidí na to stačíš sám. Od kolika lidí je vhodné mít někoho k sobě nastálo či delší výpomoc je individuální, může to být 300 ale spíše bys měl mít 400 s brzkým(8mi měsíčním) výhledem na 550-700lidí.
2. Účtování - nesouhlasím že bys měl platit nějakých 25 000 za dloubání se v nose. Buď to dáš při 300lidech za 6-12tis. někomu externímu na zpracování nebo najmeš na půl úvazku za 8-14tis když hodně.
Tohle může fungovat klidně do 1000lidí.
3. Dobrá rada - připrav si tak půlmíče na rozjezd

4. Souhlasím s tím že přes 90procent nově vznikajících ISP nejspíše skončí.
Omlouvám se že se vracím k původnímu tématu a neřeším zde předražený skládací stožár na kantce ve staré stodole pro dvě antény

0 x
hapi píše:velmi předražená instalace. Sice nevim co tam maji teď ale v drtivý většině stačí 70mm trubka + držáky na zeď. Pokud nepotřebuju 4m vysoko anténu nad poslednim držákem ke zdi, je to zbytečnej luxus.
S tou trubkou me to napadlo taky.

0 x
David2006 píše:1. 300lidí na to stačíš sám. Od kolika lidí je vhodné mít někoho k sobě nastálo či delší výpomoc je individuální, může to být 300 ale spíše bys měl mít 400 s brzkým(8mi měsíčním) výhledem na 550-700lidí.
Sám na to stačíš, ale jenom montovat nový klienty , řešit problémy u stávajících a udržovat síť v chodu. Na rozvoj sítě zbývá málo času. Stejně tak když se ti někde něco pojebe a zrovna když jsi u klienta na montáži nebo na ten den máš něco důležitýho, tak se z toho opícháš.
David2006 píše:2. Účtování - nesouhlasím že bys měl platit nějakých 25 000 za dloubání se v nose. Buď to dáš při 300lidech za 6-12tis. někomu externímu na zpracování nebo najmeš na půl úvazku za 8-14tis když hodně.
Zaměstnávals někdy někoho? Když mluvím o 25 000, tak myslím mzdový náklady, to jest kolik mě bude stát práce jednoho člověka kterej dostane na ruku 12000. A 12 tyček dneska nic moc není. A raději dám 12 litrů čistá ruka někomu, kdo sedí u mě v kanclu, bere za mě telefony, řeší ptákoviny na který nemám čas, udělá účto, agendu, výkazy pro úředníky atd, než někomu za to, že naimportuje datovej soubor s fakturama do účetního programu a nic víc..
0 x
Repkins píše:David2006 píše:1. 300lidí na to stačíš sám. Od kolika lidí je vhodné mít někoho k sobě nastálo či delší výpomoc je individuální, může to být 300 ale spíše bys měl mít 400 s brzkým(8mi měsíčním) výhledem na 550-700lidí.
Sám na to stačíš, ale jenom montovat nový klienty , řešit problémy u stávajících a udržovat síť v chodu. Na rozvoj sítě zbývá málo času. Stejně tak když se ti někde něco pojebe a zrovna když jsi u klienta na montáži nebo na ten den máš něco důležitýho, tak se z toho opícháš.David2006 píše:2. Účtování - nesouhlasím že bys měl platit nějakých 25 000 za dloubání se v nose. Buď to dáš při 300lidech za 6-12tis. někomu externímu na zpracování nebo najmeš na půl úvazku za 8-14tis když hodně.
Zaměstnávals někdy někoho? Když mluvím o 25 000, tak myslím mzdový náklady, to jest kolik mě bude stát práce jednoho člověka kterej dostane na ruku 12000. A 12 tyček dneska nic moc není. A raději dám 12 litrů čistá ruka někomu, kdo sedí u mě v kanclu, bere za mě telefony, řeší ptákoviny na který nemám čas, udělá účto, agendu, výkazy pro úředníky atd, než někomu za to, že naimportuje datovej soubor s fakturama do účetního programu a nic víc..
1. Záleží jak si to zorganizuješ, být onemanISP není pro každého ale že by se nenašel čas na nové lokace je blbost

2.Ano zaměstnával jsem, proto vím o čem mluvím a vím jaké penzum práce účetní a zakolik to pro 300+ lidí je. Pokud chceš po účetní více práce a to aby vyřizovala i jiné věci nic tomu nebrání a pokud má čas ať to klidně dělá pokud to má smluvně ošetřeno. Ale principiálně má na to 4hodiny denně za smluvenou taxu

0 x
Mně se osvědčilo mít okruh několika externistů/brigádníků, každý na nějakou jinou zálěžitost. Jeden připravuje rozvody v nových panelácích, druhý zapojuje klienty, třetí dělá účto, čtvrtý grafiku atd. A vždy oslovím toho, koho zrovna potřebuju. Na plný úvazek jsem tedy já sám a rozděluju práci. Mohl bych zaměstnat ještě jednoho člověka na full-time, ale ten by pak musel zvládat vše, co jsem výše zmínil.
Btw. když jste zrovna u té účetní. U nás ji stačí, když ji z našeho systému jednou za měsíc vygeneruju seznam vystavených faktur a předám přijaté faktury. Ona s tím pak moc práce nemá a já mám vyřešené účto za 1000 Kč/měs (účtování je paušální, ne od položek).
Btw. když jste zrovna u té účetní. U nás ji stačí, když ji z našeho systému jednou za měsíc vygeneruju seznam vystavených faktur a předám přijaté faktury. Ona s tím pak moc práce nemá a já mám vyřešené účto za 1000 Kč/měs (účtování je paušální, ne od položek).
0 x
Jo ideál, u mě ta cena zahrnovala stav kdy dotyčná to nedostane takto na podnose, max má omezený přístup do nějaké DB či jen v o něco horším(ale vesměs dostačujícím) případě excelu na googlu a má s tím větší drbačku. Defacto jsem na tom jako DarkLogic - letáky mě navrhuje grafička kterou jsem ani neviděl z druhé strany republiky, plachty tisknu na Severní Moravě a letáky v Německu
. Když potřebuji tahat rozvody tak se někdo najde a ve výsledku jde o to to vše nějak zorganizovat - proto si myslím že to není pro každého.

0 x
hmm, vždy když jsme si někoho vzaly na instalaci klienta, tak to byl nejporuchovější klient. Díky ale prasátka co neumí ani přitlouct kabel ke zdi aby to nějak vypadalo, nebo prostě přístup k lidem... to prostě nešlo. Všechno si děláme sami nebo tam je vždycky někdo z nás aby minimálně dohlížel na montáž. Máme pouze jednoho občasnýho kterej s náma jezdí a je natolik inteligentní že odvání suprovou práci tak aby se za to člověk nemusel stydět.
0 x