❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

50-80m ... optika/bezdrát?

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Re: 50-80m ... optika/bezdrát?

Příspěvekod Radek Úlehla » 13 years ago

Jak již padlo, optika je jediné správné řešení. Pokud nemáš vybavení, neni potřeba zoufat. Na toto ti stačí koupit fastkonektory a lámačka za 2500,- která ti vydrží 1000 zalomení, v ideálním případě ještě tzv. milerky (kleště na odstranění akrylátu z vlákna).

// když to sčotnu, tak:
kabel 100 metrů - v případě jednovláknového dropu - 400,-
konektory - 350,-
převodníky - 800.-
lámačka pokud si ji nepůjčíš - 2500,-
kleště milerky - 800,-

Ohledně výkopu neznám tvoje možnosti, ale myslíš, že se ti vyplatí stavět bezdrát? Já myslim, že ne :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

muzes mi ukazat lamacku za 2k5?

gelovy konektory nedoporucuju. Mit vlakno pouze s primarni ochranou je vrazda a dat je do kalhotek nepomaha. Pekne kazetu, pigtail kterej prezije lecos a spojit to fibrlockem nebo svarit. Sadu si pucis s ipmedia jak na spojky tak svary. Predelaval jsem znamemu ty gelovy konektory na fibrlocky + pigtail protoze i v tech kalhotkach nebo jak se to menuje to zlamal pri manipulaci. V kazete se nic nestane.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Co třeba fujikura CT-02?
Mluvil jsem o vlákně pouze s primární ochranou? Ne. Gelovej konektor ti nevoní a fiberlock je v pohodě? V čem je rozdíl? Stejné fastkonektory používají i vodprdi, my jich máme na 300 a nemáme s nima sebemenší problém.

Nebylo by od věci, kdyby ses nejdřív zeptal na podrobnosti a až pak rozdával moudra, prospělo by to celému ispforu.
0 x

tark

Příspěvekod tark » 13 years ago

s takovouhle kalkulaci se samozrejme nevyplati :) diky za rady panove ... :)
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

Radek Úlehla píše:Co třeba fujikura CT-02?
Mluvil jsem o vlákně pouze s primární ochranou? Ne. Gelovej konektor ti nevoní a fiberlock je v pohodě? V čem je rozdíl? Stejné fastkonektory používají i vodprdi, my jich máme na 300 a nemáme s nima sebemenší problém.

Nebylo by od věci, kdyby ses nejdřív zeptal na podrobnosti a až pak rozdával moudra, prospělo by to celému ispforu.
konektory

ta fujikura pekny vyber.
ochrane se vyjadrovat nebudu. Jenom ty ceny ktery jsi napsal jsou lepsi nez sem nasel, jenom ty gelovy konektory jsou super vec, ale otazka casu a jak to udelas. Myslim ze tak max 2-3 roky a budes si to muset prevarit nebo predelat. Ted jsme resily hrooooomady vymeny gelovych konektoru kvuli jejich rozpadu. Ale reseni to je, otazka jakou bude miti dostupnost za 2 roky svarecky, nikdo nevime. A nebo krasny 3M fastkonektory, ty mi pripadly a zatim z recenzi drzi jako o zivot. :-]
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

tark píše:s takovouhle kalkulaci se samozrejme nevyplati :) diky za rady panove ... :)

Zdravím,
poněkud se zpožděním jsem si přečetl přesné zadání úkolu.
Takže pokud máš jistotu, že přenos bude do 40 Mbit, pak je volba jednoznačná: bezdrátový nstreme DUAL. Na ROS je to systém namontuj a zapomeň. Co se týká kvality, myslím, že budeš mít problém ho rozpoznat od optiky. Montáž máš bezproblémovou, 2 hodinky to spraví. Lehká nevýhoda je nutnost použít dvě antény na každé straně, což by při jejich velikosti nemuselo vadit. Dá se to udělat i s jednou duální, ale zatím jsem takovou, které funguje stejně jako 2 separátní neviděl. Při poruše, které stejně nenastane máš vše pod kontrolou. Cena mírná. Horší, pokud to bude přes 40 Mbit, pak už bys musel šáhnout po NV2 nebo N, to už ale není ono, ping vzroste docela dost, odměnou je ale přenos až do 100 Mbit.
Tak to zvaž.
mpcz, 19/08/2012
0 x

Cheprer

mpcz píše:
tark píše:s takovouhle kalkulaci se samozrejme nevyplati :) diky za rady panove ... :)

Zdravím,
Takže pokud máš jistotu, že přenos bude do 40 Mbit, pak je volba jednoznačná: bezdrátový nstreme DUAL. Na ROS je to systém namontuj a zapomeň. Co se týká kvality, myslím, že budeš mít problém ho rozpoznat od optiky. Montáž máš bezproblémovou, 2 hodinky to spraví. Lehká nevýhoda je nutnost použít dvě antény na každé straně, což by při jejich velikosti nemuselo vadit. Dá se to udělat i s jednou duální, ale zatím jsem takovou, které funguje stejně jako 2 separátní neviděl. Při poruše, které stejně nenastane máš vše pod kontrolou. Cena mírná. Horší, pokud to bude přes 40 Mbit, pak už bys musel šáhnout po NV2 nebo N, to už ale není ono, ping vzroste docela dost, odměnou je ale přenos až do 100 Mbit.
Tak to zvaž.
mpcz, 19/08/2012

Tak priznam se trosku budu oponovat. Problem rozpoznat bezdratovi spoj od optiky je velka veta, ale nevim co tam kolega bude provozovat, ale kazdy sulda co pari hry tak to pozna. :-] Separatne fungujici anteny neni problem, ale proc rovnou nevzit mimo kdyz uz se tak hojne pouzivaji. Nerikam ze dv separatni anteny nejsou lepsi, ale zabira to misto, ufly apod.. Nekolik prvku ktery casem straceji svoje parametry, takze otazka casu. Dle meho nazoru kdyby to mnel resit Dual NStreamem mi pripadn uz jako prezitek, je to dobra vec, efektni, ale dnes kdyby dalt 2x SXT nebo 2x NanoBridge 22 proti sobe tak to ma podstatne jednodusi a vyssi spolehlivost. Jelikoz kdyz tam pojde jeden chain tak se nic nedeje, dual nstream lehne. NEvsiml jsem si ze by nekdy NV2 protokol na P2P spoji zvedl propustnost? To je asi nejaka novinka, N je pouze rozsireni ktere je dneska beznou hrackou. Ja doposud pouzival NV2 pouze na stabilizaci klientu v zarusenem prostredi, coz zpusobilo snizeni momentalni prenosovky, zhorseni pingu, ale jaks taks stabilni spoj. Pokud se mylim vivedte mne z omylu. Prenos 100MBit si i ja pomalu netroufam rict, sice kratka vzdalenost, teoreticky mensi ruseni. Ale urcite bych rekl v N tak 80-90M HDX 40M FDX. Priznam se na speedtestu jsem 100M videl jenom jednou, a to byla momentalka, ne prumerna, ale buh vi. Netvrdim ze se ta 100M jednom smerem teoreticky da prohnal, ale s prominutim rozpoznani od optiky bude jednoduche ze ta pri 1G ma latenci pod zpozdeni klavesnice, tento bezdratovi spoj tak 30-50ms coz si myslim ze je velice pozna u hrani her apod... A to same u A spoje kdyz pojede na 40M pri dataretu 54M, to bych chtel videt jak to pojede :-] A ze to nepozna nikdo z optiky mi pripadne az moc velke slova. [ a povedl se mi i 70M FDX s 30-50ms spoj v 5GHz ale to jsou extremy do nebe volajici, kdy te omezuje 100MBit ethe na strane. ale to je na jinou debatu]

Ale kazda rada je dobra, a jsme to na polemizaci. Ja pred 4 roky bych volil bezdrat, ale dnes bych radsi koupil laserbit nebo to zakopal nebo udelal prevesem. Jelikoz kanaly dochazi jak vstupenky na Batmana.

S Pozdravem Richard

PS: jo a za ty prachy Dual NStream spoje si ty spoje tam muze koupit dva do bondingu a kdyby jeden lehle tak to pojede prez druhy, nebo druhy muze miti take dis, a v pripade potreby udela en a je klid. :-]
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

Cheprer píše:
mpcz píše:

Zdravím,
Tak to zvaž.
mpcz, 19/08/2012

Tak priznam se trosku budu oponovat. Problem rozpoznat bezdratovi spoj od optiky je velka veta, ale nevim co tam kolega bude provozovat, ale kazdy sulda co pari hry tak to pozna. :-] Separatne fungujici anteny neni problem, ale proc rovnou nevzit mimo kdyz uz se tak hojne pouzivaji. Nerikam ze dv separatni anteny nejsou lepsi, ale zabira to misto, ufly apod.. Nekolik prvku ktery casem straceji svoje parametry, takze otazka casu. Dle meho nazoru kdyby to mnel resit Dual NStreamem mi pripadn uz jako prezitek, je to dobra vec, efektni, ale dnes kdyby dalt 2x SXT nebo 2x NanoBridge 22 proti sobe tak to ma podstatne jednodusi a vyssi spolehlivost. Jelikoz kdyz tam pojde jeden chain tak se nic nedeje, dual nstream lehne. NEvsiml jsem si ze by nekdy NV2 protokol na P2P spoji zvedl propustnost? To je asi nejaka novinka, N je pouze rozsireni ktere je dneska beznou hrackou. Ja doposud pouzival NV2 pouze na stabilizaci klientu v zarusenem prostredi, coz zpusobilo snizeni momentalni prenosovky, zhorseni pingu, ale jaks taks stabilni spoj. Pokud se mylim vivedte mne z omylu. Prenos 100MBit si i ja pomalu netroufam rict, sice kratka vzdalenost, teoreticky mensi ruseni. Ale urcite bych rekl v N tak 80-90M HDX 40M FDX. Priznam se na speedtestu jsem 100M videl jenom jednou, a to byla momentalka, ne prumerna, ale buh vi. Netvrdim ze se ta 100M jednom smerem teoreticky da prohnal, ale s prominutim rozpoznani od optiky bude jednoduche ze ta pri 1G ma latenci pod zpozdeni klavesnice, tento bezdratovi spoj tak 30-50ms coz si myslim ze je velice pozna u hrani her apod... A to same u A spoje kdyz pojede na 40M pri dataretu 54M, to bych chtel videt jak to pojede :-] A ze to nepozna nikdo z optiky mi pripadne az moc velke slova. [ a povedl se mi i 70M FDX s 30-50ms spoj v 5GHz ale to jsou extremy do nebe volajici, kdy te omezuje 100MBit ethe na strane. ale to je na jinou debatu]

Ale kazda rada je dobra, a jsme to na polemizaci. Ja pred 4 roky bych volil bezdrat, ale dnes bych radsi koupil laserbit nebo to zakopal nebo udelal prevesem. Jelikoz kanaly dochazi jak vstupenky na Batmana.

S Pozdravem Richard

PS: jo a za ty prachy Dual NStream spoje si ty spoje tam muze koupit dva do bondingu a kdyby jeden lehle tak to pojede prez druhy, nebo druhy muze miti take dis, a v pripade potreby udela en a je klid. :-]

Zdravím,
přikládám měření na náhodně vybraném spoji NS dual:

Obrázek

Poznáš podle pingu, kde jsem spustil zatížení? Myslím, že ne. Nechápu, co by takovému hráči mohlo chybět, který přenáší par bajtů a z GW ISP je ping na NIX podle mého nejméně 5 ms. (Alespoň já jsem zatím menší nezažil.)

Dále test na N:

Obrázek

Jak je vidět, ping je horší, (ale nárust je až v horní polovině pásma) stabilita také. Přenos je takový, jak jsem výše napsal, popř. i vyšší. Takové štěstí ovšem mají ti nezarušení, což se dá v tomto případě předpokládat vzhledem k malé vzdálenosti.
I když má NS, N i NV2 vyšší přenos, kvůli stabilitě bych já volil NS dual. Zvláště na takovou malou vzdálenost. Podvědomě cítím, že pan kolega nemá na akci statisíce, projektanta a další nezbytné záležitosti. A až by začal řešit povolovačky, tak by ho (asi) přešla chuť úplně. Ono dnes je i ten převěs v některých lokalitách zakázaný.
Poruchovost NS dual v reálu: 5 let, zhruba 15 x NS dual v provozu nebo externě namontovaných, nula výpadků, nula opotřebení.
mpcz, 19/08/2012
Přílohy
Picture0011.jpg
Picture0011.jpg (97.14 KiB) Zobrazeno 2917 x
Picture0010.jpg
Picture0010.jpg (119.88 KiB) Zobrazeno 2917 x
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 13 years ago

tark píše:... pujdu do te optiky. ;)

+1 (like) ;)
0 x

tark

Příspěvekod tark » 13 years ago

No, zase to nebudeme dramatizovat, jde o akci na vlastním pozemku, takže si můžu kopat co chci... spíš jsem chtěl cca vědět, na kolik to může rámcově vycházet, než něco vůbec začnu zařizovat na vážno.
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 13 years ago

hlavně ten optickej kabel šlehni do mikrotrubky :)

btw, nečekal jsem, že se to tady tak rozjede, triviální záležitost
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Cheprer píše:ochrane se vyjadrovat nebudu. Jenom ty ceny ktery jsi napsal jsou lepsi nez sem nasel, jenom ty gelovy konektory jsou super vec, ale otazka casu a jak to udelas. Myslim ze tak max 2-3 roky a budes si to muset prevarit nebo predelat. Ted jsme resily hrooooomady vymeny gelovych konektoru kvuli jejich rozpadu. Ale reseni to je, otazka jakou bude miti dostupnost za 2 roky svarecky, nikdo nevime. A nebo krasny 3M fastkonektory, ty mi pripadly a zatim z recenzi drzi jako o zivot. :-]

Konektory od fujikury, které se fixují přímo na drop jsou super. Konektory od 3M, které sou bez gelu a leští se vypadají velmi dobře, ale ještě jsem je nezkoušel. Jestli máte někdo zkušenost s těmi konektory od 3M, tak se rád poučím. Nelíbí se mi u nich ale, že nelze fixovat na drop kabel nebo už ano?
0 x

Cheprer

Radek Úlehla píše:
Cheprer píše:ochrane se vyjadrovat nebudu. Jenom ty ceny ktery jsi napsal jsou lepsi nez sem nasel, jenom ty gelovy konektory jsou super vec, ale otazka casu a jak to udelas. Myslim ze tak max 2-3 roky a budes si to muset prevarit nebo predelat. Ted jsme resily hrooooomady vymeny gelovych konektoru kvuli jejich rozpadu. Ale reseni to je, otazka jakou bude miti dostupnost za 2 roky svarecky, nikdo nevime. A nebo krasny 3M fastkonektory, ty mi pripadly a zatim z recenzi drzi jako o zivot. :-]

Konektory od fujikury, které se fixují přímo na drop jsou super. Konektory od 3M, které sou bez gelu a leští se vypadají velmi dobře, ale ještě jsem je nezkoušel. Jestli máte někdo zkušenost s těmi konektory od 3M, tak se rád poučím. Nelíbí se mi u nich ale, že nelze fixovat na drop kabel nebo už ano?

to s tim fixovanim ti overim. na samsung dropu jak bude cas.
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Na trubku bych se klidně vykašlal.
Nakup si metráž s rozumnou rezervou třeba na aleternetivu třeba tohoto kabelu: http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky ... 34108.html

K tomu vem třeba tyhle převodníky: http://i4wifi.cz/mc210cs-gigabit-media- ... _d779.html nebo jiné vyhovující. A sjeď do nejbližšího většího města pro někoho se svářečkou. Za flašku ti to zavaří, je to záležitost na půl hodiny. V boxu určitě bude mít i pigtaily, případně kazety, které vzhledem k jejich ceně nebude řešit...
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Tomáš Břinčil píše:Na trubku bych se klidně vykašlal.
Nakup si metráž s rozumnou rezervou třeba na aleternetivu třeba tohoto kabelu: http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky ... 34108.html

K tomu vem třeba tyhle převodníky: http://i4wifi.cz/mc210cs-gigabit-media- ... _d779.html nebo jiné vyhovující. A sjeď do nejbližšího většího města pro někoho se svářečkou. Za flašku ti to zavaří, je to záležitost na půl hodiny. V boxu určitě bude mít i pigtaily, případně kazety, které vzhledem k jejich ceně nebude řešit...

Dáš si facku sám nebo mám k Tobě přijet? :)
0 x