❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaké antény na skoky

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
redmax

Re: Jaké antény na skoky

Příspěvekod redmax » 11 years ago

Ano, pravda je, že jsem WiFi nikdy venku nedělal, mám zkušeností jen se strukturovanou kabeláží, ale znalost sítí mám. Jen mi chybí ta WiFi část. Učím se, chci to umět a čerpám z více zdrojů včetně knich, abych někomu venku nezprasil sítě a nezarušil vše co se dá. Udělám jeden skok na kterém to chci testovat a zjistit co a jak. Jen jsem chtěl vědět, s jakými anténami jsou dobré zkušenosti pro PtP spoje. Nechtěl jsem, aby mi někdo našel nějaké antény a to tam prásknul a nakonfiguroval na tři kliky myší. Bohužel neznám UBNT, ale jen MK a to právě z té kabelové sítě.

Jen se tedy zeptám, když tu někdo zmínil 2,4G. Proč by měla jít lépe než 5G?

Díky
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Někdo razí teorii, že od nástupu 5G do vnějších i vnitřních sítí začíná být v 2.4 použitelně volno ... Je pravdou, že na 5G jsou ty site-surveye už větší docela dlouho, ale ani tak bych se to neodvažoval tvrdit.
Problém s 2.4 je hlavně ten, že ho má každý trouba v mobilech, noteboocích, na skříních a tak. V 5G jsou zatím spíš stacionární věci. A domácí AP jsou dražší, takže si je skoro nikdo nekupuje (hlavně ty dvoupásma, s jednopásmem se doma obejde málokdo).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

redmax

Příspěvekod redmax » 11 years ago

No s tím musím souhlasit, proto jsem volil 5G. Tady když dám site survey, tak na 2,4G mám 100 sítí. :D
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

Pokud to mas na studijni ucely a zjisteni co a jak, tak si porid 2 x SXT lite5 nebo lite2 podle frekvence, kterou si vyberes.
Varianta s 2x Nanobridge M2 / M5 je taky realna, a jako bonus se naucis, ze UBNT uz nikdy vice :-D
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

2 x SXT lite5 nebo lite2 ... a jako bonus se naučíš, že mikrotik už nikdy více :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 11 years ago

Nejdřív je potřeba odpovědět na otázku jakých 100Mbit je pořeba přenášet. Pak se dá rozhodnout, co nasadit.
Pokud to k něčemu má být (vyžadován fullduplex, řídím přes to mašiny ve výrobě, tečou tam citlivá data...), tak je potřeba nasadit řešení profi spoj na pásmech 10+GHz.
Pokud to je jen na připojení kamerového systému a něčeho na čem zas tolik nezáleží, tak stačí pro začátek koupit gigovou verzi SXT a zaplatit někoho, kdo to umí nastavit a pak se uvidí. Pokud se SXT nenamontuje na hulváta na klacek na střeše, odkud do něj svítí bordel ze všech stran, ale dá se někde na stěnu, která odstíní zezadu a třeba ze strany, tak to na těch pár metrů chodí výborně.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."