Ano, pravda je, že jsem WiFi nikdy venku nedělal, mám zkušeností jen se strukturovanou kabeláží, ale znalost sítí mám. Jen mi chybí ta WiFi část. Učím se, chci to umět a čerpám z více zdrojů včetně knich, abych někomu venku nezprasil sítě a nezarušil vše co se dá. Udělám jeden skok na kterém to chci testovat a zjistit co a jak. Jen jsem chtěl vědět, s jakými anténami jsou dobré zkušenosti pro PtP spoje. Nechtěl jsem, aby mi někdo našel nějaké antény a to tam prásknul a nakonfiguroval na tři kliky myší. Bohužel neznám UBNT, ale jen MK a to právě z té kabelové sítě.
Jen se tedy zeptám, když tu někdo zmínil 2,4G. Proč by měla jít lépe než 5G?
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaké antény na skoky
Někdo razí teorii, že od nástupu 5G do vnějších i vnitřních sítí začíná být v 2.4 použitelně volno ... Je pravdou, že na 5G jsou ty site-surveye už větší docela dlouho, ale ani tak bych se to neodvažoval tvrdit.
Problém s 2.4 je hlavně ten, že ho má každý trouba v mobilech, noteboocích, na skříních a tak. V 5G jsou zatím spíš stacionární věci. A domácí AP jsou dražší, takže si je skoro nikdo nekupuje (hlavně ty dvoupásma, s jednopásmem se doma obejde málokdo).
Problém s 2.4 je hlavně ten, že ho má každý trouba v mobilech, noteboocích, na skříních a tak. V 5G jsou zatím spíš stacionární věci. A domácí AP jsou dražší, takže si je skoro nikdo nekupuje (hlavně ty dvoupásma, s jednopásmem se doma obejde málokdo).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
No s tím musím souhlasit, proto jsem volil 5G. Tady když dám site survey, tak na 2,4G mám 100 sítí. 

0 x
Pokud to mas na studijni ucely a zjisteni co a jak, tak si porid 2 x SXT lite5 nebo lite2 podle frekvence, kterou si vyberes.
Varianta s 2x Nanobridge M2 / M5 je taky realna, a jako bonus se naucis, ze UBNT uz nikdy vice
Varianta s 2x Nanobridge M2 / M5 je taky realna, a jako bonus se naucis, ze UBNT uz nikdy vice

0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
2 x SXT lite5 nebo lite2 ... a jako bonus se naučíš, že mikrotik už nikdy více 

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Nejdřív je potřeba odpovědět na otázku jakých 100Mbit je pořeba přenášet. Pak se dá rozhodnout, co nasadit.
Pokud to k něčemu má být (vyžadován fullduplex, řídím přes to mašiny ve výrobě, tečou tam citlivá data...), tak je potřeba nasadit řešení profi spoj na pásmech 10+GHz.
Pokud to je jen na připojení kamerového systému a něčeho na čem zas tolik nezáleží, tak stačí pro začátek koupit gigovou verzi SXT a zaplatit někoho, kdo to umí nastavit a pak se uvidí. Pokud se SXT nenamontuje na hulváta na klacek na střeše, odkud do něj svítí bordel ze všech stran, ale dá se někde na stěnu, která odstíní zezadu a třeba ze strany, tak to na těch pár metrů chodí výborně.
Pokud to k něčemu má být (vyžadován fullduplex, řídím přes to mašiny ve výrobě, tečou tam citlivá data...), tak je potřeba nasadit řešení profi spoj na pásmech 10+GHz.
Pokud to je jen na připojení kamerového systému a něčeho na čem zas tolik nezáleží, tak stačí pro začátek koupit gigovou verzi SXT a zaplatit někoho, kdo to umí nastavit a pak se uvidí. Pokud se SXT nenamontuje na hulváta na klacek na střeše, odkud do něj svítí bordel ze všech stran, ale dá se někde na stěnu, která odstíní zezadu a třeba ze strany, tak to na těch pár metrů chodí výborně.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."