OK, nicméně jestli jsem to při získování informací správně pochopil, tak na switchi pak nejde DHCP, markování packetů atd, ale také jsem možná něco přehlédl a vše funguje, proto jsem se v předchozí odpovědi ptal na výhody/nevýhody. Odlehčení CPU je jasné, nicméně i při plné záteži jel max na 17%, ale faktem také zůstává, že zatím nemám nijak složitý firewall, žádné queues atd.
Mohu tedy ještě jendou poprosit o vypsání výhod/nevýhod switche oproti bridgi, stačí bodovitě?
Děkuji moc
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Rychlost kopírování
Jeste k NAS, pokud ti to jelo naprimo s pc zhruba tech 70, tak vice z toho nedostanes, i kdybys tam mel 59 switchu:-)
Zkus se pichnout do routeru pres wifi (ac) ktera umi teoreticky pres Gb, dostanes z NAS jen 30 MB/s. 70 je ok
Zkus se pichnout do routeru pres wifi (ac) ktera umi teoreticky pres Gb, dostanes z NAS jen 30 MB/s. 70 je ok
0 x
No wifi je další kapitola. přes wifi z telefonu mi to kopíruje max 2,5MB a to podotýkám je telefon, který má b/g/n, čil bych čekal nějakých aspoň 8-10MB.
0 x
switch je hardwarový, bridge je softwarový. Jinak je to (minimálně pro tebe) stejné. Stejně všechno nastavuješ na Bridge. V konfiguraci switch to nastavuješ na master-portu ... funguje všechno.
Proč zatěžovat CPU, když nemusíš?
Jediná teoretická výhoda jsou bridge-tables - tedy firewall přímo na tom bridgi. Ale abych pravdu řekl - nikdy jsem to vlastně nepotřeboval, proč taky doma. A spanning-tree, ale opět to doma nepotřebuješ.
A pokud tam máš wifinu, tak se bridgi stejně nevyhneš. Akorát do něj nebudeš zahrnovat ethernety zvlášť, ale jedním vrzem pouze ten master port.
Proč zatěžovat CPU, když nemusíš?
Jediná teoretická výhoda jsou bridge-tables - tedy firewall přímo na tom bridgi. Ale abych pravdu řekl - nikdy jsem to vlastně nepotřeboval, proč taky doma. A spanning-tree, ale opět to doma nepotřebuješ.
A pokud tam máš wifinu, tak se bridgi stejně nevyhneš. Akorát do něj nebudeš zahrnovat ethernety zvlášť, ale jedním vrzem pouze ten master port.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Ok, děkuji za odpověď. Takže všechny porty z bridge vyházet, naházet je do switche s jedním master portem a do bridge pak hodit jen ten master?
Jen asi předpokládám, že ty switche budou muset být dva, jelikož je to RB2011 a ta má dva HW switche a mám dojem, že to tak bylo i v základu. Asi si udělám backup a nahraju factory konfiguraci a mrknu jak přesně to bylo. Asi to měli dobře a já někde tady na fóru četl jak mikrotik nakonfigurovat jako domácí router a tak jsem to podle toho udělal.
Zatím děkuji za rady a určitě o mě neslyšíte naposled
Jen asi předpokládám, že ty switche budou muset být dva, jelikož je to RB2011 a ta má dva HW switche a mám dojem, že to tak bylo i v základu. Asi si udělám backup a nahraju factory konfiguraci a mrknu jak přesně to bylo. Asi to měli dobře a já někde tady na fóru četl jak mikrotik nakonfigurovat jako domácí router a tak jsem to podle toho udělal.
Zatím děkuji za rady a určitě o mě neslyšíte naposled

0 x
jval píše:No wifi je další kapitola. přes wifi z telefonu mi to kopíruje max 2,5MB a to podotýkám je telefon, který má b/g/n, čil bych čekal nějakých aspoň 8-10MB.
tohle doma zkusim na moje, pak reknu, az dojdu z prace, to by melo byt vice. poresime:-)
tu je ATTO benchmark, mas to +- ok
http://www.legionhardware.com/articles_ ... 12j,8.html
a tu primo od vyrobce:
http://www.synology.com/cs-cz/products/ ... nce/#1_bay
takze to mas ok, a vime, ze vyrobci vzdy prehaneji:), ale synology pise pravdu, je to v poho firma, s QNAPem delaji zatim nej NASy.
a samozrejme je rozdil, pokud kopirujes 1 velky soubor nebo hodne malych, ale tak to je jasne.
ja totiz resil to same pred 2ma mesici, porad jsem resil switch a nevim, co jeste, a nakonec jsem to nechal normalne z routeru pres kabel cat6 do NAS.
QNAP TS269pro mi jede +-110MB/s a z toho uz vice nedostanu, jedine, ze bych mel 2 routery a v PC 2 sitovky, on ma 2 LAN porty. on to dost omezuje procak v tom NAS. 112j je slabsi verze od Synology, ale jak jsem psal, 70MB/s je dobry vysledek.
k te wifi - nastav na mikrotiku pouze n, ne mixed rezim a proskenuj nejvolnejsi kanal. na 20-30 se dostanes. co mas za telefon?
0 x
Jj ten link na synology uz jsem tu taky daval. V praci máme DS1813+ a tam je to přes 4-LAN Link Aggregation jiná kategorie i když jsem to tedy ještě nezkoušel. Nicméně teď jsem k tomu testu celkem hodně nalomenej, ale to už není záležitost MK.
Každopádně pokud by se podařilo tu wifi pořešit, tak by to bylo super, nicméně s tím se ozvu až to překopu na ten switch.
Každopádně pokud by se podařilo tu wifi pořešit, tak by to bylo super, nicméně s tím se ozvu až to překopu na ten switch.
0 x
Tak jsem se dneska konečně dostal to tomu switchi. Snad jsem to udělal dobře.
Pokud by někdo mohl mrknout byl bych vděčen:
http://gw.valentik.cz
demo
demo
Teď pokud mám správně switch, tak bych chtěl nějak pořešit tu wifi. Přepnul jsem na N only ale žádný efekt, při kopírování to leze stále stejně pomalu. Telefon je Samsung Galaxy S4, nicméně jsem to zkoušel i z NTB Dell Latitude E6510 a to bylo dost podobné (no možná o trochu lepší)
Předem děkuji za každou další radu.
Pokud by někdo mohl mrknout byl bych vděčen:
http://gw.valentik.cz
demo
demo
Teď pokud mám správně switch, tak bych chtěl nějak pořešit tu wifi. Přepnul jsem na N only ale žádný efekt, při kopírování to leze stále stejně pomalu. Telefon je Samsung Galaxy S4, nicméně jsem to zkoušel i z NTB Dell Latitude E6510 a to bylo dost podobné (no možná o trochu lepší)
Předem děkuji za každou další radu.
0 x