Zdravím Vás odborníky, já jsem úplná lama a chci se naučit s mikrotikem. Nikdy sem s ním nepracoval a chtěl bych, zda by mi sem někdo mohl napsat návod jak správně nastavit mikrotik jen tak abych měl povědomí o základech, a proč to tak má být. Jelikož moje angličtina není moc silná, aby sem si mohl číst anglickou dokumentaci, tak hledám něco v češtině. Stáčí mi pouze základní vysvětlení, které když pochopím, tak už se ten zbytek naučím, ale jak se říká dělejte něco když tomu nerozumíte. Zkoušel sem mikrotika nastavit na stole, ale bohužel fakt neumím pomalu ani základy, takže pokud by někdo věděl, kde je nějaká česká dokumentace byl bych rád.
Předem všem moc děkuji.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Návod na správné nastavení
Asi mi to nebude nikdo věřit, ale kdysi jsem začal na abclinuxu.cz, můj první router byl na floppyfw, další na redhatu. Základy proč ip, maska, defaulta... jsou stejné, jestli na mikrotiku nebo linuxu a podobně se i nastavují. Takže pak když se mi dostal do rukou první mikrotik, nebyl zas tak velký problém si to přes mac-telnet nastavit. To že má mikrotik nějaký winbox, ve kterém to jde snadno naklikat, jsem se dozvěděl náhodou, asi po měsíci provozu na AP 
Takže určitě bych doporučil hledat info i tam, kde to smrdí linuxem

Takže určitě bych doporučil hledat info i tam, kde to smrdí linuxem

0 x
Především naštudovat základy sítí a o tom je na netu tuna studijního materiálu i v češtině. Pomůže strejda Google.
0 x