❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

kalkulačka na burst

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
okoun
antispam: Ano

kalkulačka na burst

Příspěvekod okoun » 13 years ago

ahoj, nevíte někdo o nějaké kalkulačce která by mi vypočítala, jak správně nastavit burst u QT?

jedná se mi o to, že chci vypočítat jaké hodnoty nastavím, když budu chtít stahovat rychlostí 17Mb (burst-limit) soubor o velikosti 3GB a po překročení 3GB, aby to spadlo na 4Mb (max limit). Nastává otázka kolik nastavit burst-time a burst-threshold. díky.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Nevím jak ostatní, ale co jsem si zkoušel hrát s bursty, tak mi vždycky chodily podivně. Tj že ikdyž jsem si hrál s různýma hodnotama, stejně se bursty chovaly tak, že pokud rychlost přesáhla threshold, začala rychlost pozvolna padat až k základnímu limitu, takže tam nikdy nebyl po celou dobu stejně vysoká rychlost, že by to po uplynutí time skokově udělalo v grafu schod na základ. Když byl threshold moc vysoko, zase stačilo chvilkové zpomalení downloadu (změna kvality spoje, zatížení AP, změna rychlosti zdroje) a rychlost se v podstatě z burstu nesnižovala.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

pac to neumite nastavit ;) kalkulacka na to zadna neni, je potreba procist manual ke queues a v podstate budete mit jasno....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

no, předem bych upozornil, že nejde o to kolik user stahnul dat ale jakou rychlostí právě tahá. Neni možný aby mu linka vyhnila po 3GB stažených dat když se rychlost může v průběhu stahování měnit tedy čim pomalejc budu tahat, tim delší dobu pojedu v burstu. Stačí aby chvilku jel pomaleji nebo rychleji než jsem si vypočítal a výslednej čas kdy se vypne burst je uplně jinej.
0 x

okoun

ale to přeci tak není, když bude tahat z nějakého důvodu třeba 13Mb na místo 17Mb tak bude tou 13Mb tahat déle než by tahal 17Mb to mám vyzkoušené a to znamená že to zařízne dle toho kolik stáhne
0 x

tom-tom

net.work píše:pac to neumite nastavit ;) kalkulacka na to zadna neni, je potreba procist manual ke queues a v podstate budete mit jasno....

Jestli to nebude spíš tím, že ty bursty neumí přesně to, co se po nich chce. V jakékoliv konfiguraci má totiž snižování burst-limitu pozvolný průběh. Leda když se nastaví threshold jen o něco málo nižší než burst-limit. Tzn., že kdybych měl max-limit 4M, burst-limit 16M a threshold 15M a time 1h, tak to po hodině stahování nad 15M spadne na ty 4M. Ale nabízet burst v této formě je nesmysl. Stačí, když bude pomalejší zdroj, nebo si někdo doma omezí rychlost na 14M a má nekonečný burst.

Takže abych mohl dát burst, který na 4M přípojce dovolí po určitý čas až 16M, ale aby se začal time odečítat už při překročení 4M a přitom to po celou dobu drželo burst-limit přesně 16M, musel bych si to naskriptovat.

Ale k tématu, kdy to chtěl zaříznout přesně po 3GB, nezávisle na rychlosti, tak na burst může zapomenout rovnou.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

co to meles? a co takhle burst 12M, limit 4M a treshold 3800k ? treshold musi byt vzdy o neco mensi nez limit at... pak to pri case napr 300s jede krasne 100MB dat burstem (jakoukoliv rychlosti) a po dosazeni cca. 100MB (burst ale vubec nepocita se stahnutyma datama ale s pomerem rychlosti k casu) se to krasne snizi na limit at...
0 x

tom-tom

Nj, napsal jsem to asi moc složitě a zbytečně moc :)
Že kdyby chtěl použít burst na ty 3GB, při 17Mb rychlosti to dělá cca 24 minut. Nastavil by max-limit=4M, burst-limit=17M, burst-threshold=3800k a burst-time=2880. Ale protože se začíná kalkulovat průměr už od 3800kbps, tak logicky při rychlosti stahování menší než těch 17Mb mu to po dobu burstu těch 3GB nedá.
A vzhledem k tomu, že se u tak velkého time bude počítat průměr každé 3 minuty, řekl bych, že burst bude mít tendenci končit už kolem 21 minut.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

no tak předně burst je na peaky, vyvolat peak a pak ject normálně. Neni to na nějaký hodiny nebo giga v burstu atd.. s tim by se mělo počítat. Burst je dobrá věc ale jenom například pro použití serfovačů aby načtení stránky proběhlo rychle a pak byl klid. Těžko s burstem počítat na nějaký kvanta dat v burstu.
0 x

okoun

tak já mám nastaven max limit na 4Mb burst limit na 17Mb burst treshold na 3500 a burst time 9000 a normalne mi to funguje tak že cca 3GB stahne max rychlostí 17Mb
0 x