ahoj, nevíte někdo o nějaké kalkulačce která by mi vypočítala, jak správně nastavit burst u QT?
jedná se mi o to, že chci vypočítat jaké hodnoty nastavím, když budu chtít stahovat rychlostí 17Mb (burst-limit) soubor o velikosti 3GB a po překročení 3GB, aby to spadlo na 4Mb (max limit). Nastává otázka kolik nastavit burst-time a burst-threshold. díky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
kalkulačka na burst
Nevím jak ostatní, ale co jsem si zkoušel hrát s bursty, tak mi vždycky chodily podivně. Tj že ikdyž jsem si hrál s různýma hodnotama, stejně se bursty chovaly tak, že pokud rychlost přesáhla threshold, začala rychlost pozvolna padat až k základnímu limitu, takže tam nikdy nebyl po celou dobu stejně vysoká rychlost, že by to po uplynutí time skokově udělalo v grafu schod na základ. Když byl threshold moc vysoko, zase stačilo chvilkové zpomalení downloadu (změna kvality spoje, zatížení AP, změna rychlosti zdroje) a rychlost se v podstatě z burstu nesnižovala.
0 x
pac to neumite nastavit
kalkulacka na to zadna neni, je potreba procist manual ke queues a v podstate budete mit jasno....

0 x
no, předem bych upozornil, že nejde o to kolik user stahnul dat ale jakou rychlostí právě tahá. Neni možný aby mu linka vyhnila po 3GB stažených dat když se rychlost může v průběhu stahování měnit tedy čim pomalejc budu tahat, tim delší dobu pojedu v burstu. Stačí aby chvilku jel pomaleji nebo rychleji než jsem si vypočítal a výslednej čas kdy se vypne burst je uplně jinej.
0 x
ale to přeci tak není, když bude tahat z nějakého důvodu třeba 13Mb na místo 17Mb tak bude tou 13Mb tahat déle než by tahal 17Mb to mám vyzkoušené a to znamená že to zařízne dle toho kolik stáhne
0 x
net.work píše:pac to neumite nastavitkalkulacka na to zadna neni, je potreba procist manual ke queues a v podstate budete mit jasno....
Jestli to nebude spíš tím, že ty bursty neumí přesně to, co se po nich chce. V jakékoliv konfiguraci má totiž snižování burst-limitu pozvolný průběh. Leda když se nastaví threshold jen o něco málo nižší než burst-limit. Tzn., že kdybych měl max-limit 4M, burst-limit 16M a threshold 15M a time 1h, tak to po hodině stahování nad 15M spadne na ty 4M. Ale nabízet burst v této formě je nesmysl. Stačí, když bude pomalejší zdroj, nebo si někdo doma omezí rychlost na 14M a má nekonečný burst.
Takže abych mohl dát burst, který na 4M přípojce dovolí po určitý čas až 16M, ale aby se začal time odečítat už při překročení 4M a přitom to po celou dobu drželo burst-limit přesně 16M, musel bych si to naskriptovat.
Ale k tématu, kdy to chtěl zaříznout přesně po 3GB, nezávisle na rychlosti, tak na burst může zapomenout rovnou.
0 x
co to meles? a co takhle burst 12M, limit 4M a treshold 3800k ? treshold musi byt vzdy o neco mensi nez limit at... pak to pri case napr 300s jede krasne 100MB dat burstem (jakoukoliv rychlosti) a po dosazeni cca. 100MB (burst ale vubec nepocita se stahnutyma datama ale s pomerem rychlosti k casu) se to krasne snizi na limit at...
0 x
Nj, napsal jsem to asi moc složitě a zbytečně moc 
Že kdyby chtěl použít burst na ty 3GB, při 17Mb rychlosti to dělá cca 24 minut. Nastavil by max-limit=4M, burst-limit=17M, burst-threshold=3800k a burst-time=2880. Ale protože se začíná kalkulovat průměr už od 3800kbps, tak logicky při rychlosti stahování menší než těch 17Mb mu to po dobu burstu těch 3GB nedá.
A vzhledem k tomu, že se u tak velkého time bude počítat průměr každé 3 minuty, řekl bych, že burst bude mít tendenci končit už kolem 21 minut.

Že kdyby chtěl použít burst na ty 3GB, při 17Mb rychlosti to dělá cca 24 minut. Nastavil by max-limit=4M, burst-limit=17M, burst-threshold=3800k a burst-time=2880. Ale protože se začíná kalkulovat průměr už od 3800kbps, tak logicky při rychlosti stahování menší než těch 17Mb mu to po dobu burstu těch 3GB nedá.
A vzhledem k tomu, že se u tak velkého time bude počítat průměr každé 3 minuty, řekl bych, že burst bude mít tendenci končit už kolem 21 minut.
0 x
no tak předně burst je na peaky, vyvolat peak a pak ject normálně. Neni to na nějaký hodiny nebo giga v burstu atd.. s tim by se mělo počítat. Burst je dobrá věc ale jenom například pro použití serfovačů aby načtení stránky proběhlo rychle a pak byl klid. Těžko s burstem počítat na nějaký kvanta dat v burstu.
0 x
tak já mám nastaven max limit na 4Mb burst limit na 17Mb burst treshold na 3500 a burst time 9000 a normalne mi to funguje tak že cca 3GB stahne max rychlostí 17Mb
0 x