Tak od poskytovatele vím, že poskytuje dynamické ip. a zabezpečení PPPoE. Přidělil mi login a heslo. Jakto je? adresu dostanu až poté, co projdu přes to PPPoE?
Když provider přiděluje adresy dynamicky, tak nepotřebuju znát další udaje jako branu, DNS atd...?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
EapBoard 18 dBi anténa + MikroTik RB711 - Nastavení
No a neměl bys tím pádem mít toho dhcp klienta na tom pppoe tunelu, místo na wlanu?
0 x
A jak přidám DHCP clienta na ten PPPoE tunel? Když vytvářím DHCP klienta tak ve volbě interface ten pppoe tunel není, tak jak ho k němu přiřadím?
Myslel jsem, že vytvořím pppoe na wlan1 a na wlan1 poté dám dhcp klienta. Tak to nefunguje?
Abych dostal od dhcp serveru ip adresu, tak musím nejdřív projít tím pppoe zabezpečením nebo jak to je?
Myslel jsem, že vytvořím pppoe na wlan1 a na wlan1 poté dám dhcp klienta. Tak to nefunguje?
Abych dostal od dhcp serveru ip adresu, tak musím nejdřív projít tím pppoe zabezpečením nebo jak to je?
0 x
Podle mě ty právě dostaneš tu dynamickou adresu tím pppoe klientem. Nastav toho pppoe klienta a koukni se do logu jestli se vytočí, pokud ano tak je další nastavování dhcp klienta podle mě zbytečné.
0 x
Aha..Tak dobře zkusím to i tak bez dhcp clienta. Díky
Jinak dneska jsem se dočetl, že na učel klienta klienta bych měl použít mod Station-pseoudobridge. Má s tím někdo zkušenosti? Čelt jsem totiž i něco vy smyslu, že v tomto modu nefunguje PPPoE ???
Jinak dneska jsem se dočetl, že na učel klienta klienta bych měl použít mod Station-pseoudobridge. Má s tím někdo zkušenosti? Čelt jsem totiž i něco vy smyslu, že v tomto modu nefunguje PPPoE ???

0 x
Dneska jsem si psal s poskytovatelem a ten mi v bodech napsal co mám dělat pro uspšné nastavení.
Prosím zkuste na to mrknout a napsat mi jak jste to pochopily
Děkuji
Zřejmě všechno tak nějak chápu, až na ten NAT... Jak ho nastavit?
Prosím zkuste na to mrknout a napsat mi jak jste to pochopily

Dobry den,
jedna se o login w02065? Pokud ano, Internetova cast se jevi
nastavena dobre, nebot log PPPoE z vaseho Mikrotiku u nas prochazi uspesne.
Mikrotik ma na webu vybornou podporu, zkuste odkaz
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Category:Manual
V bodech je strucne:
- vytvorit WAn interface(bezdrat station), povesit na nej PPPoE pripojeni
- vytvorit LAN interface, povesit na nej DHCP server, nastavit NAT, pripadne
routing.
Zřejmě všechno tak nějak chápu, až na ten NAT... Jak ho nastavit?
0 x
pseuddobridge když je klientské zařízení mikrotik? To je zase výmysl :)
0 x
Leeonek píše:pseuddobridge když je klientské zařízení mikrotik? To je zase výmysl
Takže pseudobridge nebrat, jo ?
0 x
No, k čemu bych to tak přirovnal. Není to uplně přesné, ale vem si že máš dům s kvalitním zabezpečením a dole uděláš 2 díry aby se přes něj dalo volně chodit :)
Koupil sis routovací zařízení a znehodnotíš ho tím, že přemostíš rozhraní tak, aby byl volně průchozí.
nejdřív si rozchoď ten tunel tak, abys z mikrotiku pingal ven.
pokud to pojede, vyřeš si dhcp server tak, abys pingal na zařízení a na ip adresu na wan portu kterou dostaneš přidělenou od poskytovatele.
když ti pojede i tohle, v ip/firewall/nat/srcnat přidáš pravidlo, které bude obsahovat out interface (pppoe tunel) a action nastav na masquerade.
tím je základní nastavení hotovo a můžeš fungovat. Dále je ještě potřeba přidat pár pravidel na aspoň základní firewall
Koupil sis routovací zařízení a znehodnotíš ho tím, že přemostíš rozhraní tak, aby byl volně průchozí.
pokud to pojede, vyřeš si dhcp server tak, abys pingal na zařízení a na ip adresu na wan portu kterou dostaneš přidělenou od poskytovatele.
když ti pojede i tohle, v ip/firewall/nat/srcnat přidáš pravidlo, které bude obsahovat out interface (pppoe tunel) a action nastav na masquerade.
tím je základní nastavení hotovo a můžeš fungovat. Dále je ještě potřeba přidat pár pravidel na aspoň základní firewall
0 x
Stále mi to nejde. K wifině se připojím, PPPoE se podle logu taky vytočí a uspěšně spojí. To mi potvrdil i provider.
Zřejmě bude problém někdě mezi wlan1 a eth1, protože na počítači stále internet nemám a windows mi to u toho sítového připojení ukazuje ten žlutý trojuhelník.
Prosím Vás mohl by mi někdo po lopatě napsat co a jak mám nastavit aby mi šel net i do pc? Internetovou část mám podle všeho dobře.
Zřejmě bude problém někdě mezi wlan1 a eth1, protože na počítači stále internet nemám a windows mi to u toho sítového připojení ukazuje ten žlutý trojuhelník.
Prosím Vás mohl by mi někdo po lopatě napsat co a jak mám nastavit aby mi šel net i do pc? Internetovou část mám podle všeho dobře.
0 x
Leeonek píše:No, k čemu bych to tak přirovnal. Není to uplně přesné, ale vem si že máš dům s kvalitním zabezpečením a dole uděláš 2 díry aby se přes něj dalo volně chodit
Tak ven z mikrotiku pingám. A z PC do mikrotiku taky. Přímo z PC ven jsem prozatím nezkoušel.
Jsem si jistý, že jsem to i tak včera zkoušel(myslím s takto nastavenou maškarádou), ale nechodilo to. Ale dnes to zkusím znovu

U toho NATu nastavit jenom output interface ? ani žádnou adresu nenastavovat jo?
A mezi wlan1 a eth1 nemusí být žádný bridge nebo nějaké jiné propojení? Mám totiž pocit jak kdyby to co chodí na wlan1 neprojde na eth1.
0 x
pingneš z komplu adresu toho pppoe tunelu? Pokud ne, co to píše, vypršel časový limit žádosti nebo cílový hostitel nedostupný?
0 x
Jestli myslíš tu adresu kterou jsem našel v ip->addresses u PPPoE-out1 po připojení ( tam byla adresa něco jako 10.32.1.247).
Tuto adresu jsem zadal do příkazu ping v příkazovém řádku, ale bez uspěchu. Bohužel teď už nevím co to vyhodilo za chybu, ale ani jedna z toho, co píšeš, to nebyla.
Když jsem ale z Mikrotku zkoušel na tuto adresu pingat tak v poho. Ale zase když jsem pingal z mikrotiku na přidělenou adresu počítače, tak to neprošlo (timeout).
Včera jsem to zkoušel takhle:
wifi(wlan1) jsem nastavil na mod station a připojil se, nastavil PPPoE, DHCP server na eth1 a nastavil NAT - scrnat - out. interface = PPPoE-out1 a action= masquarade.
1. PPPoE Tunel se podle logů připojí. V ip-> addresses mám u PPPoE-out1 adrsu něco jako 10.32.1.247. Na tuto adresu zkouším z mikrotiku pingat a v pohodě prochází.
2. DHCP server taky funguje, přiřadí adresu síťové kartě v počítači. Vypíše to i v logách že to přiřadilo adresu kartě s určitou MAC adresou. Tu jsem zkontroloval a je to adresa sitovky v počítači. Takže nějaká komunikace s počítačem taky je.
3. Nakonec jsem zkoušel pingat z počítače.
Z počítače na adresu mikrotiku ping prošel.
Z počítače na adresu PPPoE tunelu (10.32.1.247) už ping neprošel.
Stále se mi zdá, jak kdyby spolu nekamarádili wlan1 a eth1. Jak kdyby obě časti fungovali a nějak se nechcou spojit a spolupracovat.
Ted mě napadá, jestli nemůže být problém v nastavení adres jednotlivých interface? v ip - addresses mám sice přiřazenou adresu eth1 = 192.168.1.5 ale u wlan nemám nic. Není to ten problém, že se spolu nepropojí?
Tuto adresu jsem zadal do příkazu ping v příkazovém řádku, ale bez uspěchu. Bohužel teď už nevím co to vyhodilo za chybu, ale ani jedna z toho, co píšeš, to nebyla.
Když jsem ale z Mikrotku zkoušel na tuto adresu pingat tak v poho. Ale zase když jsem pingal z mikrotiku na přidělenou adresu počítače, tak to neprošlo (timeout).
Včera jsem to zkoušel takhle:
wifi(wlan1) jsem nastavil na mod station a připojil se, nastavil PPPoE, DHCP server na eth1 a nastavil NAT - scrnat - out. interface = PPPoE-out1 a action= masquarade.
1. PPPoE Tunel se podle logů připojí. V ip-> addresses mám u PPPoE-out1 adrsu něco jako 10.32.1.247. Na tuto adresu zkouším z mikrotiku pingat a v pohodě prochází.
2. DHCP server taky funguje, přiřadí adresu síťové kartě v počítači. Vypíše to i v logách že to přiřadilo adresu kartě s určitou MAC adresou. Tu jsem zkontroloval a je to adresa sitovky v počítači. Takže nějaká komunikace s počítačem taky je.
3. Nakonec jsem zkoušel pingat z počítače.
Z počítače na adresu mikrotiku ping prošel.
Z počítače na adresu PPPoE tunelu (10.32.1.247) už ping neprošel.
Stále se mi zdá, jak kdyby spolu nekamarádili wlan1 a eth1. Jak kdyby obě časti fungovali a nějak se nechcou spojit a spolupracovat.
Ted mě napadá, jestli nemůže být problém v nastavení adres jednotlivých interface? v ip - addresses mám sice přiřazenou adresu eth1 = 192.168.1.5 ale u wlan nemám nic. Není to ten problém, že se spolu nepropojí?
0 x
jakou dostáváš z mikrotiku přidělenou bránu na tom komplu? :)
0 x