Poraďte prosím: Pokoušíme se v případě odstávek dodávky elektřiny napájet UPSku (APC back UPS 2200 - rack) pomocí elektrocentrály - naposled vyzkoušeno s 3kW centrálou a vždy to dělá to, že UPSka osciluje. Každých 10 - 15 sekund přepne do provozu na baterky a hned zpět. Threshold UPSky mám nastaven co nejníže (196V) a citlivost na LOW, zátěž UPSky je minimální (1 LEDka z 5)
Z obav o zdraví baterky to takto samozřejmě stabilně nepoužíváme a vždy otrocky přeházíme všechen HW z napájení UPSkou do centrály, tzn. všechny servervy musí jít down, přehodit dráty a znovu nechat najet. Prosím poraďte, kdo s tím máte zkušenost, zda to takto může vůbec fungovat. nebo musím mít ve všech zařízeních redundantní zdroje a centrálou krmit tyto ???
Resp. máte někdo tip na vyzkoušenou elektrocentrálu, u které tento nepříjemný efekt (oscilace UPSky) nenastával ???
Trochu tuším, že problém by mohl být taky v dimenzování elekrocentrály, ale nezdá se mi, že by mohla minimální zátěž, kterou tam máme, rozkolístat 3kW centrálu natolik, aby napětí klesalo pod 196V - ????
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Elektrocentrála + UPS
Má ta centrála AVR?
Pokud ne, hoď mezi centrálu a ups toto: http://wifi.aspa.cz/apc-line-r-1200va-automatic-voltage-regulator-230v-le1200i-z87852/
Mě to pomohlo (a to mám centrálu za pár korun)...
Pokud ne, hoď mezi centrálu a ups toto: http://wifi.aspa.cz/apc-line-r-1200va-automatic-voltage-regulator-230v-le1200i-z87852/
0 x
Jan Ptáček
Ta centrála byla "Digital invertor", tak snad jo, ale přímo napsané to na ní nebylo.
V každém případě díky za tip, vyzkoušíme Line-R.
V každém případě díky za tip, vyzkoušíme Line-R.
0 x
-
ten AVR je v podstatě to stejný, co umí line-interactive UPSka. Spíš bych to viděl na to, že z centrály leze nějakej "bordel", díky kterýmu ta UPS špatně měří napětí a/nebo občas naměří krátkodobě moc malý napětí a proto přepne na baterky. Tam to zařízení by mohlo pomoct, pokud by z ní lezlo malý nebo hodně velký napětí, ale to se mi nějak nechce zdát.
Pokud to nebude fungovat, tak zkus tohle: připoj při zapojené UPS do centrály přímo na centrálu nějakou odporovou zátěž (čti žárovka, přímotop...). Pokud ta UPSka bere proud nějak nelineárně a UPS nestíhá reagovat, tak konstantním zatížením by se to mohlo zahladit.
Další věc co by mohla pomoct je izolační trafo - v podstatě je to trafo co má na vstupu stejný napětí jako na výstupu s tím, že zase případný špičky se v něm zmírní
Pokud to nebude fungovat, tak zkus tohle: připoj při zapojené UPS do centrály přímo na centrálu nějakou odporovou zátěž (čti žárovka, přímotop...). Pokud ta UPSka bere proud nějak nelineárně a UPS nestíhá reagovat, tak konstantním zatížením by se to mohlo zahladit.
Další věc co by mohla pomoct je izolační trafo - v podstatě je to trafo co má na vstupu stejný napětí jako na výstupu s tím, že zase případný špičky se v něm zmírní
0 x
My jsme kolem toho dost laborovali i zjišťovali a ukazuje to spíše ještě na jednu věc - problém je asi opravdu hlavně v poměru dimenzování centrály a nabíjecího proudu UPSky. Totiž: ta centrála, která nám s UPSkou 2200VA zlobila, fungovala s menšími UPSkami (250VA, 300VA apod.) bez problémů. Chystáme se vzít tu 2200VA UPSku někam do půjčovny nářadí a otestovat to třeba s 5kVA, příp. větší centrálou. Pak postnu, jak jsme dopadli.
0 x
-
nezdá se mi, že by to napětí tak padlo. Navíc když ještě nemáš tu UPS zatíženou na 100%. A ikdyby byla na 100%, tak ta 2200VA má výkon max 1,3kW a nabíjení tak 3A při 48V jestli se nepletu, takže z toho bude dalších cca 150W nabíjení. Což je nic. řipoj tam tu žárovku a sleduj, jestli moc nebliká při provozu té UPS.
Protože tam bych spíš viděl to, že ta centrála je prostě šmejd co dodává nějakej zmršený/nestálý napětí . Takže kvalitní 3kW by stačila bohatě a ještě by tam byla půlka výkonu volná
Jinak jestli ty servery nejsou kritický (a můžeš js nima takhle laboovat), tak bych je zkusil odpojit a zkusit tu UPS jak se chová, když je na výstupu malý zatížení...pokud nezatížená nebude vypadávat, tak bych zkusil do té UPS zapojit ekvivalent spotřeby serverů ale jako odporovou zátěž - ty zdroje taky můžou brát dost pofidérně.
PS. zkusils teda už zapojit paralelně s UPS do centrály nějakou tu další zátěž? protože surovýho výkonu ta centrála má hafo, ale možná nestíhá vyrovnávat nějaký špičky...
PS2: ty 250/300VA UPSky byly nejspíš úplně jinýho typu a nějaký kolísání jim třeba vůbec nevadilo
Protože tam bych spíš viděl to, že ta centrála je prostě šmejd co dodává nějakej zmršený/nestálý napětí . Takže kvalitní 3kW by stačila bohatě a ještě by tam byla půlka výkonu volná
Jinak jestli ty servery nejsou kritický (a můžeš js nima takhle laboovat), tak bych je zkusil odpojit a zkusit tu UPS jak se chová, když je na výstupu malý zatížení...pokud nezatížená nebude vypadávat, tak bych zkusil do té UPS zapojit ekvivalent spotřeby serverů ale jako odporovou zátěž - ty zdroje taky můžou brát dost pofidérně.
PS. zkusils teda už zapojit paralelně s UPS do centrály nějakou tu další zátěž? protože surovýho výkonu ta centrála má hafo, ale možná nestíhá vyrovnávat nějaký špičky...
PS2: ty 250/300VA UPSky byly nejspíš úplně jinýho typu a nějaký kolísání jim třeba vůbec nevadilo
0 x
Například APC SmartUPS 1500 na baterky přepne i v případě, že je v síti přepětí. Změřil sis kolik z té centrály leze na prázdno a pod zátěží??
0 x
net.work píše:Má ta centrála AVR?
Myslím si, že to pomůže
S největší pravděpodobností je problém v centrále, resp. v průběhu výstupního napětí. Nejlépe odhalíš osciloskopem, ale né každý ho má po ruce

Ale UPS, která měří U na vstupu to bere jako pokles a začne se přepínat.
Řešení:
Výměna centrály za jinou - nemusí být výkonnější
přidání zmiňovaného zařízení
použití neznačkové UPS, která měří uplný kulový
popř. pokud jde na centrále nějak regulovat výstup, tak nastavit, co nejvyšší napětí a na UPS obráceně.
Stalo se nám něco podobného na půjčené centrále - řešení bylo jednoduché... přestali jsme si ji půjčovat

0 x