❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Lokalizace vysilacu

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
aliney

Lokalizace vysilacu

Příspěvekod aliney » 13 years ago

Dobry den.

Prisel jsem k tomu "jako slepy k houslim", ale dostala se mi pod spravu mensi wifi sit plna Mikrotiku a Ubiquiti a zmatku ve strukture.
Moje predchozi zkusenosti = 0, takze se svepomoci nejak snazim porozumet vsem moznym principum fungovani techto spoju, k cemuz je tohle forum cennou ucebnici, ale muj momentalni problem je v tom, ze nikdo v teto chvili neni schopen rict KDE JSOU ANTENY (nektere).
Podle adres zakazniku a trasovani kam jsou pripojeni, dokazu urcit par bodu, kde v radiusu cca 1-1.5km by nekde mely byt, coz mi bude stacit pouze do chvile nez se neco fyzicky pokazi a ja nebudu vedet, kam prijet.

Takze si skladam takove mensi mobilni zarizeni pro vyhledavani v 5Ghz. Moje predstava je Auto, notebook, GPS, RB800, cm9/UB5 (?), antena... u RB se mi libi moznost pouziti audio scriptu pro vyhledavani a celkove se mi zda komplexnejsi, nez UBNT zarizeni, kde jsem krome tlacitka "scan" a staticke tabulky nic jineho nevidel, je to spis takove: zapni - pripoj - funguj zarizeni (pokud ne, tak mi to reknete :D )

Myslim, ze extra spickove vybaveni na tuto vec neni treba, ale nemam zkusenosti s antenama.

Jednu vsesmerovou (at vubec zjistim, ze jsem v dosahu svoji site)
http://i4wifi.cz/vsesmerova-12-dbi-venkovni-antena-5ghz-_d1298.html

A jednu smerovou pro presne dohledani te spravne strechy nebo stozaru
http://i4wifi.cz/airmax-rocket-dish-5-ghz-duplex-mimo-30-dbi-2x-rsma-vcetne-prisl-_d1541.html
podobne jsem videl ve skladu, ale nezda se mi to jako vhodne reseni pro moji potrebu. Je to velke a jeste moc neodhadnu jaky vyzarovaci uhel atd... bude pro mne ten pravy. Radeji bych neco mensiho, co chytnu do ruky a druhou se muzu jeste podrbat na...... zadech treba :-)

:?: Mate nejaky tip na vhodnou antenu, pripadne jake dalsi vybaveni bude k zamerovani potreba :?:

Internetove clanky o wardrivingu pocitaji bud s 2.4Ghz nebo s domacky vyrobenym zarizenim, coz mi je celkem k nicemu. Rozpocet sice nemam neomezeny, ale setrit kazdou korunu se taky moc nevyplaci :wink:

Za radu predem diky.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

reset

Příspěvekod reset » 13 years ago

kolik ta sit ma pripojenych lidi ?
Zajimalo by me , jak se i mensi sit dostane do ruky lame. Neber to osobne, prosim.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

mě by spíš zajímalo proč si někdo dá práci s nákupem takovýho šrotu pro lokalizaci vysílačů místo toho aby tu síť nějak sestavil a opravil podle svýho. No vlastně jakto že nemáš údaje o tom ked jsou APčka? Tady asi nejde o lokalizaci tvých APček co.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

aliney

reset: cca 200 lidi ... dostala se mi do ruky proto, ze delam v oboru IT jako takovem (site, firewally, bezpecnost, castecne i HW), pouze nemam zkusenosti s radiovym spojem FYZICKY. Tzn., ze pokud jsem videl Mikrotik poprve neznamena to, ze nevim jak funguje sit. Sice jsem v tom chvili tapal, kde se co nastavuje, ale myslim, ze (pro mne dostatecny) prehled uz i v nem mam. Nedostatky mam v tom, rozlisit ktere zarizeni se hodi na klienta do 200m a na spoj 2km, jak se nastavuje NsD apod. veci na urovni podrobneho nastaveni, se kterymi jsem se jeste nesetkal. (vzhledem k tomu, ze sit jako takova bezi a neni ji treba ted hned poskladat, mam cas toto dohnat)
Prirovnal bych to k tomu, ze ridim auto, umim si vymenit svicky, diagnostikovat lehci zavadu, ale nevymenim si rozvody nebo neprelakuji karoserii... pokud to tak staci :-)
0 x

hapi

tak proč potřebuješ lokalizovat vysílače?
0 x

aliney

hapi: Jde o moje APcka... mozna to takhle zni divne, ale pricina je trosku slozitejsi. Dokumentace se k tomu zadna nevedla, coz byla chyba, ale to uz je pozde resit, protoze od toho, kdo sit sestavil a vi kde co je, uz se nic nedozvim...
Jak myslis tu vetu: "proč si někdo dá práci s nákupem takovýho šrotu pro lokalizaci vysílačů místo toho aby tu síť nějak sestavil a opravil podle svýho"
Sit se prave snazim dat do nejakeho stavu, ktery bude mit urcity system (ne neco tam neco tak a proste at to hlavne nejak jede), samozrejme by bylo nejjednoduzsi vsechno vypnout, slozit a znovu nastavit tak jak chci, ale to neni dost dobre mozne. Uz jen proto, ze nevim kde se fyzicke zarizeni nachazi.
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 13 years ago

já se přiznám, že jsem se docela zasmál tomu, že někdo má síť, ale neví, kde :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale docela gratuluju, síť se 200 lidmi, i kdyby platili 3 kila, to máme 60 klacíků měsíčně, nemusíte řešit ten největší vo...r při rozjezdu, a sice nervy než to má prvních 100 - 150 lidí, abyste byli v kladné nule aspoň provozně, když už ne ekonomicky. Nechcete schopného společníka? :D tady jich najdete pár. Volný čas ve všední dny by byl, zní to jako docela zajímavá výzva, osobně si myslím, že je tu pár lidí, se kterými z 200 lidí uděláte 1000, z 200 se roste už docela dobře, je za co. Kdyžtak napište PM, rozjel jsem síť z 0 na 150, druhou zvětšil ze 100 na 500, zvládnu i 200 - 1000 :) Hlavně to ustabilizujte co nejdřív, jedna bouřka, průser a z 200 je rázem 100.
Nápad se zaměřováním není zlý, ale chce to opravdu obrovsky směrovou anténu, pokud je to v zástavbě, připojit na autobaterku a klidně i mapu (klidně v malování), a postupným čmáráním úhlů zaměřit, takhle jsme jednou ve měste s cca 15000 obyvateli našli přijímací místo pro konekt, které jsme nevěděli, kde vlastně je, v zástavbě s přesností na vchod paneláku :) Ale byl to docela vopruz, protože místní komunikace z doby krále klacka.
0 x

trandak

Příspěvekod trandak » 13 years ago

aliney píše:hapi: Jde o moje APcka... mozna to takhle zni divne, ale pricina je trosku slozitejsi. Dokumentace se k tomu zadna nevedla, coz byla chyba, ale to uz je pozde resit, protoze od toho, kdo sit sestavil a vi kde co je, uz se nic nedozvim...
Jak myslis tu vetu: "proč si někdo dá práci s nákupem takovýho šrotu pro lokalizaci vysílačů místo toho aby tu síť nějak sestavil a opravil podle svýho"
Sit se prave snazim dat do nejakeho stavu, ktery bude mit urcity system (ne neco tam neco tak a proste at to hlavne nejak jede), samozrejme by bylo nejjednoduzsi vsechno vypnout, slozit a znovu nastavit tak jak chci, ale to neni dost dobre mozne. Uz jen proto, ze nevim kde se fyzicke zarizeni nachazi.

Co nějaké smlovy o umístění zařízení, při 200 lidech by to bylo vhodné mít ošetřené papírově a neříkej mi že když se porozhlídneš po městě že tam máš tolik AP a stačí přeci blbý Loco od ubnt a vidíš hned dostupné sítě. a na mikrotikách nemáš třeba popisné čísla domů jako označení?
0 x

aliney

pfadmin: nabidku si poznamenavam, ale myslim, ze tohle ma jeste chvili cas :wink: primarni ted neni rozsirit sit, ale udrzet ji spolehlivou. Az bude poradek doma, muzeme jit ven.
Az tak husta zastavba to neni, cast je sice ve meste, ale vetsina spis "vesnice". No a prave protoze nevim JAKOU smerovou antenu, tak se tady ptam.
0 x

aliney

trandak: papirove by to samozrejme chtelo, ale popisky zarizeni nemaji hlavu ani patu, nekde neni zadny. Pripadne "barak frantoveho brachy" mi moc nepomuze. Kde papirovy podklad je tam problem nemam, ale vim, ze nekteri funguji na dohodu, ja si to dam na strechu a ty mi das net zadarmo. Na takoveho cloveka pak neexistuje faktura. V pravidlech Mikrotiku jsou ale i stare / duplicitni zaznamy, takze jet podle toho taky 100% nelze.
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 13 years ago

Anténu jednopolarizační, protože se pak snáz odhadne, co se zaměřilo (všesměry jsou vždy V, sektory už taky spíš V, páteře spíš H). Nemusí to být nic extra drahého, stačí 29ka maxlink, za pár šupů. My jsme si vystačili s o dost tupější 24kou, podstatné je, aby tam šel poznat hlavní lalok a načmárat do mapy (a umět se vyznat v mapě). Taky mě napadá, když jsou zákazníci připojeni, zjistit, zda někdo nemá něco směrovějšího, určitě to bude mířit na sajt a ne do háje, i když je mi jasné, že pokud mají sektorovky typu NS5, tak toho moc nevykoumáte.
0 x

aliney

takze velke parabole se stejne nevyhnu. Ale coz, tak budu litat s UFO talirem po kopcich :-) Diky za tip, mozna se najde nejaka v zasobach.
Zakaznici maji prave sektorovky typu NS5, tudy cesta nevede.
0 x

hapi

aliney píše:hapi: Jde o moje APcka... mozna to takhle zni divne, ale pricina je trosku slozitejsi. Dokumentace se k tomu zadna nevedla, coz byla chyba, ale to uz je pozde resit, protoze od toho, kdo sit sestavil a vi kde co je, uz se nic nedozvim...

jako já to chápu ale nechápu že si s původním majitelem neobjel body kde vůbec jsou. Jo taky jsme koupily jednu síťku kde původní majitel taky nevěděl co tam má za HW ale MKčka udělali svojí práci a síť se za 14 dní rozjela do svojí nový krásy z tepla domova.
0 x

aliney

hapi: jednoduse shrnuto "nebyl na to cas" ... dejme tomu, ze z duvodu neco jako: utekl, zavreli ho, je nezvestny, apod... nechci to moc rozebirat.
Ale vim, kde je pater a dalsi nejdulezitejsi body, zbyva jeste dohledat ty "male ovecky".
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

byl jsem v dost podobné situaci, borec se zabil na motorce, zbyla manželka s dětma, on to měl takovou bokovku po práci s cca 200 klientama, krmil to 4x DSL. Paní veděla o 3 bodech, tak jsem na ně vylezl s dalekohledem a rozkoukal se kam kterej spoj vede, s mapou to není problém dát dohromady a ještě se můžeš pokochat panorámatama :lol:
0 x