❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Casablanca problém ze zahraniční konektivitou?

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
mymartin

Casablanca problém ze zahraniční konektivitou?

Příspěvekod mymartin » 7 years ago

Dobrý den, prosím o radu mám internet přes Casablancu
a mám problém ze zahraniční konektivitou.
Například T-mobile trasuje relativně normálně ale Casablanca je katastrofa.
Trasováni Evropa, USA, Evropa mi nepřijde normální.
Kdo za tyto problémy může Casablanca a její špatná páteřní síť?
Přílohy
Snímek obrazovky (2).png
Snímek obrazovky (2).png (87.53 KiB) Zobrazeno 4935 x
Snímek obrazovky (1).png
Snímek obrazovky (1).png (177.6 KiB) Zobrazeno 4935 x
0 x

lubor

Příspěvekod lubor » 7 years ago

Uzol prag-bb1 ma len chybnu geolokaciu v databaze (napr GeoIP). Podla odozvy to urcite nechodi CZ - USA - EU.

https://www.maxmind.com/en/geoip-demo
0 x

mymartin

Děkuji, ještě prosím jaký máte názor na společnost Casablanca.
Jaký poskytovatel má nejlepší zahraniční routing.
Lze pro lepší zahraniční konektivitu využít VPN, pokud ano tak od jakého poskytovatele,
kromě masově rozšířených služeb jako je Nord VPN, Express VPN atd které nemají dost vysokou kapacitu.
Zaplatil jsem si VIP členství na serveru fshare.vn a rychlost je nic moc a neustále kolísá například v práci na síti od Dial Telecomu funguje daleko rychleji a hlavně stabilněji zkoušeno ve stejných časech.
Děkuji za vaše tipy.

lubor píše:Uzol prag-bb1 ma len chybnu geolokaciu v databaze (napr GeoIP). Podla odozvy to urcite nechodi CZ - USA - EU.

https://www.maxmind.com/en/geoip-demo
0 x

Wombat
antispam: Ano

Příspěvekod Wombat » 7 years ago

A co vyzkoušet nějakou leech službu (co se toho stahování týče)?
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

Aha, nejdřív to bylo online hraní na Nový Zéland, teď je to zase stahování z Vietnamu...

Co máš vlastně za problém se zahraničím? To je pořád O2 vs UPC, Casablanca vs Dial.... Chceš mi říct, že si někdo v ČR koupí VIP na fileshare z Vietnamu? A ještě chceš super stabilitu a nejlépe 1 skok s 10ms? Zahraniční konektivita není jenom o poskytovateli u tebe, ale taky o tom jak je připojená druhá strana a kudy jsou schopni data poslat.
1 x

mymartin

Na tom že si předplatím VIP členství na Vietnamském úložišti snad není nic divného,
je to levnější než u nás a obsah je v původní verzi tj bez dabingu a hlavně ve 4K kvalitě.
Torrenty nestahuji.
Když jsem byl ve Vietnamu na dovolené
tak jsem se ubytoval přes Airbnb a místní hostitel krom různých
doporučení co mám navštívit a kam zajít do místních restaurací doporučil i stránku fshare.vn.

V práci to jelo například okolo 11 - 14 MB/s stabilně přes Google Chrome, doma od 25 kB/s do 2 MB/s přes Google Chrome a někdy dokonce vůbec.

Jinde stahuji okolo 8 - 9 MB/s.
Chápu že rychlost není ovlivněna pouze na straně mého ISP.
Jak je možné že na lince od Dial Telecomu konektivita funguje daleko lépe.
Nechci nikomu dělat reklamu ale cena profi internetu od Dial Telecomu je trošku jinde než internet do každé domácnosti za pár korun.
Není to ten důvod?
A co internetová neutralita?
Chápu že zajištění rychlé zahraniční konektivity není vůbec levná záležitost a pro menší ISP by mohlo výrazně finančně poškodit jednání jednotlivců kteří nadměrně stahují data ze zahraničí.

"Zahraniční konektivita je relativně drahá a to i v serverovně na optice. Řeší se to tak, že se 1 Gbit portu do NIXu dává jen 10,30, 50 nebo 100mbit do zahraničí. Nebo se též měří přenesená data.
Pokud někdo nabízí Gbit neomezených přenosů (a o zahraničí nic nepíše), smrdí to reklamštinou.
U domácností se sází hodně na to, že běžný člověk toho moc nepřenese, protože 300 Mbit konektivitu do zahraničí za 800 Kč/měsíc bez omezení přenesených dat velkoobchodně koupit nelze.
Také jsem setkal s tím, že jsme několikrát neměli ideální zahraniční konektivitu v našem housingu u Master internet, ale vždy se problém týkal jen konkrétních ip adres spíše než celého světa. Stačilo to nahlásit a krátce poté bylo po problému. Zjevně stačilo někde změnit nějakou routovací tabulku. Ovšem přimět něco takového opravit někoho jako O2 nebo UPC z pozice obyčejného koncového zákazníka může být velmi náročné."*1
*1 http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=4170

Na jiném fóru jsem dostal před lety odpověď která naznačuje že ISP šetří na zahraniční konektivitě a přitom neinformují jakou reálnou rychlost dostanou koncový uživatelé.

Chápu že pro hodně lidí je tato informace zbytečná ale ISP často dávají do obchodních podmínek daleko větší podrobnosti které zákazníky nezajímají.
Jedině co nechápu že se neustále mluví o síťové neutralitě a v reálu dostanu od každého ISP úplně jinou konektivitu především zahraniční.

Docela zajímavý článek o nákladech na šířku pásma.
https://blog.cloudflare.com/the-relativ ... the-world/

Petr Bačina píše:Aha, nejdřív to bylo online hraní na Nový Zéland, teď je to zase stahování z Vietnamu...

Co máš vlastně za problém se zahraničím? To je pořád O2 vs UPC, Casablanca vs Dial.... Chceš mi říct, že si někdo v ČR koupí VIP na fileshare z Vietnamu? A ještě chceš super stabilitu a nejlépe 1 skok s 10ms? Zahraniční konektivita není jenom o poskytovateli u tebe, ale taky o tom jak je připojená druhá strana a kudy jsou schopni data poslat.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Veškerá komunikace dál může být omezena na hromadě míst a to že ti není nějaký server schopný poslat víc jak pár Mb/s může být problém právě na straně serveru a konektivity daného datacentra. Na zahraničí může být tento problém znatelnější. Jasně může být problém už na straně Casablanky. Dobrý operátor si zařídí nejen domácí konektivitu , ale i tu zahraniční. Casablanca může využívat úplně tragický tranzit a pak může omezení nastat už u nich. Taky ale mohou mít tranzitního operátora který má spojení do toho Vietnamu přes x dalších operátorů o různých kapacitách.
Celé je to mnohem složitější než si myslíš a není to úplně jednoduché řešit. Zvlášť když se jedná o nějaký server ve Vietnamu který využívá v ČR skoro nikdo.
Změn operátora na toho, který má zahraničí vyřešené lépe.
Síťová neutralita je o něčem jiném než co řešíš.
1 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Schválně si udělej tracert na ten fshare a uvidíš kudy to jde a přes které operátory.
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

Domaci user by za par kacek za domaci pripojku chtel to co kupuje jakykoliv ISP za x desitek tisic kč... to je trochu mimo....
0 x

mymartin

Slušný poskytovatel nabízí rychlí internet do všech směrů, chápu to že když internet poskytuje kdejaký garážník tak o kvalitě nemůže být řeč.
Dial Telecom
107.43 Mbps /2.71 Mbps.
FPT Telecom Ho Chi Minh City
http://www.speedtest.net/result/6958901869
Dial Telecom je prostě jednička v ČR a to nedělám nikomu reklamu mají bohužel monopol a konkurence může jen tiše závidět.

KoZLiCeK píše:Domaci user by za par kacek za domaci pripojku chtel to co kupuje jakykoliv ISP za x desitek tisic kč... to je trochu mimo....
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 7 years ago

tipuju že těch naměřených 100 mega je zbytek volný kapacity do Vietnamu....
1 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 7 years ago

Na tu vzdálenost nelze očekávat moc dobré výsledky.
113,7Mbps /10,81 Mbps.
FPT Telecom Ho Chi Minh City
http://www.speedtest.net/result/6967565310

Honza
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

A není to žádný Dial Telecom s "monopolem"... a ještě o 40ms méně ;-)
0 x

K3NY

Příspěvekod K3NY » 7 years ago

Na tom že si předplatím VIP členství na Vietnamském úložišti snad není nic divného -> to teda je. Si muzes rovnou predplatit megaupload a neprudit tady

Torrenty nestahuji. -> tvoje chyba

Chápu že rychlost není ovlivněna pouze na straně mého ISP. -> to jsme radi

Také jsem setkal s tím, že jsme několikrát neměli ideální zahraniční konektivitu v našem housingu u Master internet, ale vždy se problém týkal jen konkrétních ip adres spíše než celého světa. Stačilo to nahlásit a krátce poté bylo po problému. Zjevně stačilo někde změnit nějakou routovací tabulku. -> tak o tom dost pochybuji

Ovšem přimět něco takového opravit někoho jako O2 nebo UPC z pozice obyčejného koncového zákazníka může být velmi náročné."*1 -> pro ne ses jen 1 z milionu takze nezajem, pokud jim reknes IP adresu nekde z Vietnamu :D
*1 http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=4170

Na jiném fóru jsem dostal před lety odpověď která naznačuje že ISP šetří na zahraniční konektivitě a přitom neinformují jakou reálnou rychlost dostanou koncový uživatelé. -> a co je tedy realna rychlost? Rychlost kterou muze v me siti zakaznik dosahnout (a sitich konkretniho statu) a ta bude asi i agregovana, nebo je to moje maximum na druhy konec sveta, kde to zajima 1 z milionu?
0 x

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 7 years ago

mymartin píše:Dobrý den, prosím o radu mám internet přes Casablancu
a mám problém ze zahraniční konektivitou.
Například T-mobile trasuje relativně normálně ale Casablanca je katastrofa.
Trasováni Evropa, USA, Evropa mi nepřijde normální.
Kdo za tyto problémy může Casablanca a její špatná páteřní síť?

Ahoj,

Telia sonera je brána spíše za tu nejlepší konektivitu.
Jinak rychlost stahování je dána spíše limity TCP/IP protokolu a rychlosti světla, tzn. čím kratší je drát a čím méně aktivních prvků - tedy čím menší latence tím větší maximální dosažitelná rychlost v jednom vlákně.... .

Richard
0 x