❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

propoj na 200-250m - nutnost: nejvyšší propustnost

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
woji

propoj na 200-250m - nutnost: nejvyšší propustnost

Příspěvekod woji » 7 years ago

Dobrý den,
mohl bych poprosit o radu, jaké použít zařízení na propoj dvou sítí - vzdálenost je kolem 200m - přímá viditelnost.
Požadavkem je pásmo 5GHz a co nejvyšší propustnost (cena samozřejmě rozhoduje, ale jsem si vědom, že za 2 tisíce něco takového nerozchodím).
Děkuji
0 x

pgb

Příspěvekod pgb » 7 years ago

Powerbeam ac iso ve 20MHz dá asi 120Mbps a funguje slušně. Samozřejmě záleží na rušení + přímá viditelnost je nutnost.
0 x

woji

moc díky za odpověď a návrh.
jen se ještě zeptám - nemáte zkušenosti s variantou na Mikrotiku? Je to sice už pár let, ale nemám s produkty Ubiquiti moc dobrých zkušeností.
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 7 years ago

V případě malého rušení bych dal proti sobě 2x SXT AC a v případě většího rušení 2x DynaDish AC.
Mirek
0 x

woji

díky ... máte nějaké zkušenosti s rychlostmi na takovémto spoji na MK?
Ty DynaDishky se mi líbí, ale teoretické rychlosti ze specifikací budou něco jiného než reál ...
0 x

mirek.k

Při 20 MHz to dá 100 mbps.
0 x

Sidi

Příspěvekod Sidi » 7 years ago

woji píše:díky ... máte nějaké zkušenosti s rychlostmi na takovémto spoji na MK?
Ty DynaDishky se mi líbí, ale teoretické rychlosti ze specifikací budou něco jiného než reál ...

Obecně při frekvenci 5Ghz a 20Mh kanálu nejde počítat s více než 100Mbit. Je jedno jestli ubnt, nebo mk.
0 x

woji

Ano, to je mi jasné.
Ale tak pořád je možnost 40MHz, 80 MHz.....
0 x

mirek.k

Tak určitě. Okolní ISP tě budou milovat :-).
Když tak se podívej na www.pojitko.cz. Tam nabízí upravená zařízení, která lze provozovat mimo běžné pásmo.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 7 years ago

60ghz ;)
0 x

Sidi

Příspěvekod Sidi » 7 years ago

woji píše:Ano, to je mi jasné.
Ale tak pořád je možnost 40MHz, 80 MHz.....

Maximálně v nějaké vesnici s pár sty obyvately. I tak je 40Mhz velkej problém, 80Mhz utopie.

Nedejbože pokud tam dáš v 80Mhz "všesměrový" SXT a budeš svítit všude okolo sebe - to tě okolí opravdu ukamenuje.
0 x