na firmě mám na starost HW, síť a věci kolem. Teď chci optimalizovat síť, přidat pár aplikací na server atd. součástí toho je i zpřístupnění části serveru zvenčí (pro kolegy do jejich sdílených složek atd...)
Zažádal jsem poskytovatele o veřejnou IP a on mi dal na výběr následující odpovědí :
1. Zákazník dostane jednu IP pro sebe a dá si jí na svůj HW = /30 (4 IP konfiguračně). My neděláme NAT ani PAT, to byste si dělali sami.
2. Veřejná IP (loopback = /32 = 1IP) je na našem CPE a pak se dělá překlad (NAT) zákaznické sítě přes Loopback a pokud se chcete dostat z venku k sobě do LAN, tak se dělá přesměrování portu = PortAdressTranslation
Síť bude vypadat následovně :
poskytovatel-můj router-firemní síť
Které z těchto nabízených řešení bude nejlepší? Co se serveru týče, nechci na něm dělat žádné domény, překlady atd. všechno bych nechal na routeru (jsme firma o 12 lidích, nějaké pokročilé síťové funkce či infrastruktura není třeba )
Mám tedy dva dotazy :
1. které řešení pro mně bude lepší? (můj cíl je být schopný na základě veřejné IP a přesměrování portů dát všem kolegům přístup k jejich složce na NASku a sobě na server)
2. stačilo by pro funkci routeru např. toto :
Kód: Vybrat vše
https://www.alza.cz/ubiquiti-unifi-security-gateway-d4121174.htm
(mám zde už několik UnifyAP a tak by se právě gateway od ubiquiti mohla hodit...) a nebo mám gateway pořídit jen pro podrobnější statistiky z AP a koupit regulérní router?