❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Poda GPON neboli optika až do bytu

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
newster

Poda GPON neboli optika až do bytu

Příspěvekod newster » 9 years ago

Zdravím,

chtěl bych se dozvědět z řad uživatelů a technických lidí, jak funguje nová technologie od Pody GPON neboli optika do bytu.

http://www.poda.cz/index.php/cz/domacnosti/vyhodne-balicky/tv-internet/technologie-gpon

Prý davají modemy s wifi a switchem. Jaký je to model, specifikace?
Jaký použivají optický kabel?
Je možné použit jiné zařízení např. Mikrotik s SFP modulem?
Jestli ej to opravdu GPON? Nebo něco jako EPON nebo GePON?

Pokud máte nějaké bližší informace a rádi se o ně podělíte budu jen rád.

Děkuji s pozdravem Petr
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

Možná by bylo lepší se na všechny tyto otázky zeptat přímo PODY. Pochybuji že někdo z místních bude vědět jaký používají optický kabel atd...
0 x

pelag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pelag » 9 years ago

Z toho co píšou je to jistě GPON , Hua ZTE , Dasan cokoliv
jaké vlákno do bytu to ví jen poda a každý používá jinej způsob ukončení tažení, možností je fura výsledek skoro stejnej
MK se použít podle mě nedá, a pokud ano tak čistě jako hloupej bridge ale do toho Poda zřejmě nepujde

PODA jako každejoperátor bude ctít jednoho výrobce a jednu technologii ( proto nelze použít vlatní ONU jednotku ) v rámci sídliště či města, samozřejmě je možné že historicky mají někdě nasazenou třeba motorolu nebo Hua a v druhém městě budou mít třeba ZTE

pokud chceš okopírovat jejich řešení tak z vlastní zkušenosti je to na inspiraci ale každej ISP řeší FTTH po svém a nepotkal jsme dva kteří by mělo všechno na chlup stejné
0 x
Lukáš Sajdl
„Každý člověk dělá chyby, ale jen hlupák u nich zůstává.“

Standa99
antispam: Ano

Příspěvekod Standa99 » 8 years ago

ONU jednotky mají od Huawei. Mě by spíše zajímalo, jakou kartou do PCI-Express by šla ta jednotka (s trvalými 5W) nahradit. Nemáte někdo tohle testnuté + nějaký tip na kombinaci SFP modulu + karty?
0 x

newster

Příspěvekod newster » 8 years ago

To bude problém, i kdyby jsi našel nějaký SFP modul tak stejně nebudeš mít jejich konfiguraci a do té jednotky se nedá dostat! :( vše (změna SSID a HESLA k wifi + porty pro TV a PC) se nastavuje přes jejich "web klienskou zonu".

Spíš by mě zajímalo jestli existuje nějaká OLT jednotka v SFP modulu pro mikrotik (ONU by měla fungovat právě s Huaweii) nebo jestli se něco plánuje?
0 x

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 8 years ago

Ahoj,

řešením je HG8010 a za něj co potřebuješ, jen je potřeba přesvědčit podu, aby to zakončila na tomto, dále si za to dej co uznáš za vhodné

Richard
0 x

Standa99

@newster: Jenže já tu jejich jednotku vůbec nechci a optiku bych chtěl mít zakončenou v tom SFP modulu, který bude na kartě do PCI-E. Na té kartě si nahodím dvě rozhraní, jedno pro NET + druhé pro TV a ty budu routovat dál. Už jsem mluvil s jedním technikem, který nic o SFP + kartě netušil, akorát jsem se dozvěděl o těch Huawei ONU jednotkách.
A to co se ptáš ty, tak nejspíš zajímá i mě, akorát já mám X86 server. Zatím jsem si o tom moc nečetl, takže o OLT nebo ONU jednotkách nic netuším, ani jakou to má návaznost na GPON atd.

@Richard: Možná mi ten technik naznačoval něco o podobné jednotce, jenže furt je to krabička navíc, ale aspoň to nemá zbytečně WiFi, což také vůbec nepotřebuju.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

Podle mě když si dáš do PC kartu do které strčíš například https://routerboard.com/SFPONU který je kompatibilní s Huawei. Poté jde pouze o to donutit PODU aby ti místo jejich krabičky zaregistrovali tento GPON modul. Sám to tak také mám, nechtěl jsem krabičku kterou bych předřadil mému CRS125. Tak mám tento GPON SFP modul přímo v CRS a je zaregistrovaný takže žádnou další "krabičku" nepotřebuju
0 x

Standa99

Dík za tip. Co se konkrétně bere pro tu registraci? MAC adresa nebo něco jiného.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

Myslím že sériové číslo
0 x

Standa99

Děkuju, to číslo je vidět na tomto obrázku. Sice to bude až za pár měsíců, ale pokud mi dají do začátku tu krabičku, tak bych si poté pořídil mnou zamýšlené, požádal je o přidání sériového čísla a budu testovat (potom bych jim tu krabičku vrátil).
0 x

newster

To by mě zajímalo jak je přesvědčit aby zaregistrovali jiné seriové číslo. Myslím, že bezvýsledně, když nelze na tom routeru změnit přesměrování portu, zrušit DHCP (vyjadření od techniků, že to nelze).

Ještě jedna věc kdybych koupil spliter a rozdělil tu optiku do dvou zařízení a naklonoval seriové číslo tak by to fungovalo? :) (jsem začátečník v xGPONu) Nebo v OLT jednotce musíte na pevno říct hele na tomto výstupu je max X spliterů?
0 x

Standa99

Mě technik tvrdil, že ta ONU jednotka může být v bridge a veřejnou budu mít klasicky na svém serveru, na což by ten Huawei HG8010 opravdu stačil, ale i tak by ho bych ho raději vynechal. Tady je PDFko, kde je vidět, že ty GPON od Huawei mají i webové rozhraní pro nastavení.
0 x

newster

Ano webové rozhraní mají ale nedostanu se přes příhlášení protože to společnost poda nedovoluje. Už hledám jak tu SFP jedntku GPON naklonovat na stejné SN ;)
0 x

Standa99

Aha ty už ji máš, jakou? Co chceš místo ní připojit, něco co já?
0 x