Ahoj takže prosím o radu :
mám s kamarády a jejich známými sít tedy celkem cca 25-30klientů. Nestahovači ale přeci jen sem tam hrajem.
Konekt 30Mbit. Aktuálně připojka NBM5 a pak GW je OMN5HnD -400mhz který má vyplé wifi, jede na nem maškaráda, omezení rychlosti je přímo u klientů na ubiquiti hw.
Mé dotazy zní:
NBM5 nahrazuji PBE-M5-400-ISO s CPU: 560 MHz (MIPS 74Kc). A GW uvažuji o Mikrotik RB850Gx2.
1. mám sit nechat routovanou novým GW nebo nechat celou v bridge a routovat jen u klientů na vystupu ethernet ubiquiti HW.
2. vykašlat se na RB850Gx2 a routovat to přimo tím Powerbeamem ?
3. jiná doporučení ?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Rady pro malou síť
Tisíc lidí, tisíc chutí ...
Nejhorší nápad je routovat na rádiu. Kombinace RB a bridge k lidem je též funkční. A běžně používaná.
Nejhorší nápad je routovat na rádiu. Kombinace RB a bridge k lidem je též funkční. A běžně používaná.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
A co bys jsi si představoval jiného?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Tisíc lidí, tisíc chutí ...
A duvod proc neroutovat na radiu? Vzdy to CPU bohate stiha a neni s tim problem.
iTomB
0 x
Ono to stíhá. Ale tak jako domácí routřík ... ne pro malou síť. Kromě toho tam jsou jen základní možnosti, což nemusí stačit. Sice i to jde obejít, ale je to nepřehledné a otrava. A jelikož je to rádio, tak tam jsou softwarově jen věci, co UBNT uzná za nutné na rádiu mít a co se jim vejde na flash a unese ram. Doinstalovat se nedá nic a udělat vlastní firmware už také ne.
Ale - RB850 má podstatně víc výkonu, tedy rezerv do budoucna a pro případné problémy, než libovolné rádio UBNT.
Ber to jako rady z praxe. Důvodů se dá najít určitě spousta.
Možná bych to "povolil", pokud chápeš pojem router v tom nejzákladnějším výkladu. Přehodit paket z jedné strany na druhou. Pak ano, je jedno co tam je, neboť to dělá i to rádio ...
Ale - RB850 má podstatně víc výkonu, tedy rezerv do budoucna a pro případné problémy, než libovolné rádio UBNT.
Ber to jako rady z praxe. Důvodů se dá najít určitě spousta.
Možná bych to "povolil", pokud chápeš pojem router v tom nejzákladnějším výkladu. Přehodit paket z jedné strany na druhou. Pak ano, je jedno co tam je, neboť to dělá i to rádio ...
0 x