❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaká optika nebo mikrotrubička chránící proti hlodavcům

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
tuner99

Jaká optika nebo mikrotrubička chránící proti hlodavcům

Příspěvekod tuner99 » 9 years ago

Ahoj,

má někdo zkušenost s nějakým typem optiky (stačí něco mezi 4-8 vlákny) nebo nějaké trubičky, která odolává hlodavcům. Umístění tras by bylo v kolektorech ve škole z 80. let propojujících budovy. Nevím přesně co tam za hlodavce může být, ale určitě tam něco bude :-). Díky za info.
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 9 years ago

Zkus elekTrikarske kovove chranicky. Vyjde to podle me levneji nez armovany kabel
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 9 years ago

Když nad tím přemýšlím, tak rozkousaně HDPE jsem ještě neviděl. Pokud to byla měkká izolace, hlavně pokud pod ní bylo stínění, tak do stínění se fakt pustili jako o život (izolace topenářských trubek vata + hliníková folie, ho 1,5 m od země pouze vata) , ale na HDPE jenom pár pokusů o zákus a vzdali to. Bavím se o potkanech nebo krysách (nevím co tam bylo a nehodlám to zjišťovat)
šlo o HDPE 40/33. Třeba je to pro ně moc tlustý, nebo jim to opravdu nejede
0 x
Petr Krist

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 9 years ago

Stavěli jsme kdysi optiku pod obilným silem. Dole v kolektorech to vypadalo jak v povídkách Stephena Kinga. Místní elektrikář používal jednoduchou metodu - hodil kus kabelu do kolektorů. Když tam byl za týden nepoškozenej, tak hlodavcům nechutnal. Když zmizel bylo to bez šance. Btw. HDPE likvidovali bez větší námahy.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

Kysa

Příspěvekod Kysa » 9 years ago

Asi jsem měl zatím štěstí na zvířátka, kterým HDPE nechutnalo.
0 x
Petr Krist

helapc

Příspěvekod helapc » 9 years ago

Jde i o to jestli to hlodavcum prekazi. Rozkousou i beton kdyz jim stoji v ceste. Ja mam zatim jednu prhryzanou MT bylo to v brehu Nahona a udelali si na ni hnizdo, ochranou folii do vykopu pouzili na vystlani
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 9 years ago

Přesně tak. Ono to závisí na víc faktorech. Jestli jim to překáží, množství hlodavců, potravinová konkurence atd ... Pod tím silem se prakticky hýbala podlaha. Dávaly se tam speciální pancířový kabely a stejně jsem je už byli opravovat. V kolektorech, kde je hlodavců dost, ale ne takhle extrémní množství, jsme problémy s překousáním HDPE nebo kabelu neměli. Alespoň si nepamatuju.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!