❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dual WAN nastavení Mikrotiku

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
MartinArnold

Dual WAN nastavení Mikrotiku

Příspěvekod MartinArnold » 9 years ago

Zdravím vespolek,

Chtěl bych se poradit ohledně nastavení MK, popřípadě s ním i pomoc, když to nezvládnu sám.

Nyní se o připojení stará jeden 3G/4G ethernetový modem Huawei B593, který směruje veškerý přenos do MK. Ten slouží jako hlavní router zajištující hlavně DHCP a NAT místo modemu. Vše s jedním modemem funguje jak má, jen dochází k poměrně častým výpadkům připojení či ke snížení rychlosti, jež mi už vadí. Chci to zkusit pořešit přidáním druhého obdobného modemu s připojením k jinému operátorovi, pravděpodobně Vodafone. V MK tedy potřebuji nastavit nějaký vhodný Failover a Load balancing. Dá se očekávat, že rychlost připojení obou modemů, jak současného u O2 tak druhého u Vodafone, nebude stejná, pojedou však oba stále. Traffic by měl být mezi ně rozdělen a výpadky či lagy jednoho z modemů by měl zastat modem druhý. Nikdy jsem tohle v MK ale nedělal.

Pokud s tímto řešením máte někdo zkušenosti, budu rád za vaše postřehy, rady a doporučení, případně nabídku že mi to nastavíte, když to sám nedám :-) Díky.
0 x