❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zaloha na mikrotiku.

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
LojzaLevejhak

Zaloha na mikrotiku.

Příspěvekod LojzaLevejhak » 9 years ago

Zdravim

Řeším takovou věc mám doma 2x ubiquiti, každá od jiného ISP a obě jsou nastaveny jako router a rozdavaj adresy z dhcp obě 192.168.5.X
Za nimi mam MKT 750 v bridge a potřeboval bych aby byla jedna linka hlavní a druhá linka se v případě výpadku té první přepla a jel bych na tu druhou.
V současné době to řeším tak že prostě přehodím přívodní kabel :lol: , nevíte jakým způsobem by se dal mkt nastavit abych mohl mít zapojeny v mkt obě linky a jen se v případě výpadku té první přehodil provoz na druhou. ?

Dík za rady.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 9 years ago

Už se to tu řešilo několikrát. Hledej :-) Vpravo nahoře kolonka "Hledej" a zkus třeba výraz "záložní linka"
0 x

LojzaLevejhak

No jo to jsem samozřejmě zkusil jako první ale moc jsem toho nepobral :D Hodil by se takzvaný návod pro debila jestli by se našel někdo ochotný ? :D ...
nebo alespoň poradit jak na to :P
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maetoo » 9 years ago

Nie som si isty, či sa da založny konekt riešiť keď su všetky ethernet porty v bridge.
Porty by som riešil cez HW bridge. Čiže na rb750 by som napr. nechal ether1 v master mode: none pre hlavnu linku.
Ether2 by som tiež nechal v master mode:none pre domácu lan sieť. Ether3 a ether4 by som nastavil ako master mode:ether2.
A nakoniec ether5 by som dal tiež do master mode:none a do necho by som vložil kábel zo založnej linky.
Cez netwatch by som v pravidelnom čase nechal posielať packety na nejaky verejny server.
Pokiaľ by packety boli doručene na zadanu ip adresu, pripojenie by išlo cez hlavnu linku, čiže cez ether1.
Ak by packety neboli doručene na dany verejny server, netwatch by automaticky prepol na založnu linku, na ether5.
Takže asi toľko v skratke. Hlavna linka mi malo kedy vypadne, ale keď už vypadne hlavna, automaticky rb750 prekne na založnu linku a ja nemusim žiadne kable prehadzovať.
0 x

LojzaLevejhak

Tak díky za radu nakonec jsem to nějakým způsobem sesmolil dohromady :D
do Netwatch jsem narval script co tu koloval na fóru a po nějakém tom laborování mi to začalo makat :)
0 x