❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Virtual AP level 3

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
smrtka

Virtual AP level 3

Příspěvekod smrtka » 9 years ago

Ahoj,

mohl by mi někdo pomoci s nastavením router OS tak, abych měl funkční AP i když mám jen level 3 licenci? Jinými slovy nakonfigurovat virtual AP. Pořídil jsem starší RB411 a chtěl bych ho na chalupě použít jako AP, tzn. dostat signál od ISP z nano M5 a mít tam wifi pro 3-5 zařízení. Něco jsem hledal, ale dostal jsem se jen k tomu, že downgradoval na 5.14 (před fixem), udělal virtual AP, ale nevím, co teď udělat s fyzickými interface mezi sebou.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Co bys rád? Je to prostě další interface.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

smrtka

Nějaký návod, co jak nastavit. Jsem schopnej dát eth1 IP podle ISP a dostat se na internet (aspoň tak usuzuji podle toho, že se po nastavení ntp serveru synchronizoval čas), vytvořit virtual AP a nastavit mu security profile. Ale nevím, jak nastavit zbytek: wlan1 interface (ap bridge samozřejmě nejde), mám udělat bridge mezi virtual AP a eth 1, nebo mezi wlan1 a eth 1, když je v-AP podřízený? Co jsem našel návody, tak všechny počítaly s v-AP při nastavení AP bridge...
0 x

ludvik

access point máš už nastavený ... tak tuhle část v návodech ignoruj.

Co máš udělat vlastně nevím, protože nevím co chceš. Chceš router? Chceš router s NAT? I s DHCP? Nebo ti stačí jen "prodloužení drátu k ISP"? Pokud to poslední, tak to vraž do jednoho bridge s lan1. A pak vše nastavuj na tom bridge (tedy vlastně jen IP od ISP).

Ten virtuál je samostatné rozhraní. To jsem ti už řekl.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

smrtka

Co chci je mít wifi router, kam se bude připojovat cca 5-6 zařízení, DHCP určitě. Největší problém je, že nechápu, jak mám nastavit wlan interface. Buď jsem viděl dvě wifiny (jedno ssid podle virtual ap, druhé bylo prostě "mikrotik", přitom jsem ho na wlan nenastavoval).
0 x

ludvik

to hlavní bude klient ... bude se snažit někam připojit. Takže tam nastav nějaké kraviny, včetně nějakého nesmyslného klíče.
A co chceš děláš jen s tím virtuálním. To se prostě neliší, je to jako další wifi karta.

Ale upozorňuju, že jsem takto virtuální AP nikdy nedělal. Jen na zařízeních, co AP mód umožňovaly.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

smrtka píše:Co chci je mít wifi router, kam se bude připojovat cca 5-6 zařízení, DHCP určitě.

Prostě si nastav 5virtuálních SSID. Všechny přiřad k původní wifi kartě. Nastav všude stejné SSID a šifrování. A nakonec všechny Virtualy dej do bridge s wlan0.
Potom přiřaď ip adresy dle potřeby na ten bridge
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 9 years ago

bud jsem tak moc opily, nebo mu tu radite uplne howna :-D

Ether1 je kabel k ISP, ten si nastavi, tedy
/ip addresses - ip/maska
/ip route - 0.0.0.0/0 -> routa ISP
prip. staci jen /ip dhcp-client pokud mu ISP poskytuje dhcp

wlan1 - nechat klidne vyresetovane v defaultu jen zmenit na Bridge + country + frekvenci
v modu station nefunguje virtual ap

vytvorit Virtual AP, kde Master interface je wlan1
nastavit mu ssid + security profile pokud to chce zaheslovat

/ip adresses priradit virtualAP interfacu napr.: 10.10.10.1/24
/ip dhcp-server -> dhcp setup a projit "automatickym" nastavenim dhcp serveru pro virtualAP interface

/ip firewall nat -> add -> action -> masquerade -> ok

Internet pres wifi funguje, anlej panaka!
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

smrtka

Perfektní, tohle jsem potřeboval. Už to běhá, až na jednu věc - nepřipojí se víc než jedno zařízení. Někde něco dělám blbě.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 9 years ago

smrtka píše:Perfektní, tohle jsem potřeboval. Už to běhá, až na jednu věc - nepřipojí se víc než jedno zařízení. Někde něco dělám blbě.

AP bridge má s licenci level 3 omezeni pouze na jednoho klienta. Je potřeba licence 4, to mělo zaznít jako první.
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 9 years ago

ap bridge s L3 nerozjedes, pouze Bridge = 1 klient
ale poukud mas starou verzi umoznujici AP bridge . resp. virtual AP s L3 ...... 5.2 ?? a mensi?? nevim uz kolik
tak potom to funguje, ale je nutny downgrade nebo koupe neco s L4
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

pepulis

Příspěvekod pepulis » 9 years ago

aliney píše:ap bridge s L3 nerozjedes, pouze Bridge = 1 klient
ale poukud mas starou verzi umoznujici AP bridge . resp. virtual AP s L3 ...... 5.2 ?? a mensi?? nevim uz kolik

Jo, jo, jsem se sekl, Jen bridge.
0 x

smrtka

aliney píše:ap bridge s L3 nerozjedes, pouze Bridge = 1 klient

Jasně, nastavil jsem virtual AP podle tvého návodu, ROS 5.14, ale připojí se jen jeden uživatel, takže řeším, kde dělám chybu.
0 x

ludvik

Jenže tato softwarová chyba "obcházení licenčních podmínek" byla opravena právě ve verzi 5.14. Takže jsi ještě o setinku mimo.
0 x

smrtka

Po měsíci jsem se k tomu zase dostal - net běhá, pokud hodím virtualAP a ether1 do bridge, ale pořád zůstává možnost připojit pouze jednoho klienta, i když jsem udělal downgrade na 5.13. Nedělám něco špatně s NATem?
0 x