TL;DR - Stávající ADSL připojení je neakceptovatelné, tak zjištuji jak postupovat, abychom měli v domě optiku (FTTB či FTTH)
Bydlím na Národní 37 v Praze (Staré Město) a v domě máme zavedený pouze ADSL. Z důvodů, kterým rozumíte víc než já, dosahujeme cca 6 Mbps down a 0.5 Mbps up. Kabeláž na Praze 1 je trochu starší, než by měla a předsunutý DSLAM je nereálný, takže jediné řešení je zavedení nové technologie; buďto wifi anebo nějaká varianta optiky.
Já bych jako dlouhodobé řešení preferoval optiku. Wifi vidím jako střednědobou záplatu zastaralé infrastruktury a to obzvláště v místech jako je centrum hlavního města.
Otázka tedy zní takto; co mám udělat, aby si našeho domu nějaký ISP všiml a zavedl k nám optiku. Naposledy (před rokem) jsem rozeslal maily s žádostí o připojení a všichni mi odpověděli, že je to pro obě strany neekonomické. Argument, že jeden zákazník se nevyplatí, samozřejmě chápu, tak od té doby jsem začal mluvit se sousedy a zjištuji, že nejsem sám, kdo by o připojení přes kabel měl zájem. Je teď na pořadu obejít všechny byty a firmy a sepsat nějakou žádost/petici?
Co se týče domu a lokace, tak doufám, že zavedení optického kabelu prakticky možné je. Dům je v majetku města a správce, který nás má na starosti, mi (neformálně) potvrdil, že s instalací optického připojení problém nemá. Památkáři (protože dům je kulturní památka v památkové zóně) z magistrátu mi také neformálně potvrdili, že by k žádosti o instalaci kabeláže "pravděpodobně" vydali kladné stanovisko, což dle mého názoru by měli, protože IPTV esteticky zasahuje podstatně méně do krásy Prahy než terestriální antény a satelitní paraboly. Optické kabely (dle info z IPR jsou majetkem O2) vedou všude možně kolem domu (viz příloha) a Geoportalpraha.cz dokonce ukazuje, že zde optický kabel nějaký je, ale správce domu o tom údajně nic neví a v podatelně Institutu plánování a rozvoje jej evidovaný nemají. Bylo mi vysvětleno, že z důvodu nízkého rozpočtu jim schází zaměstnanci a tak mají resty 3 roky zpět.
Jinak jsem také zjistil, že zde máme kolektor (C1) na Uhelný trh. Má se jednat o hloubkový kolektor (2. kategorie) a tak nevím, jak reálné je jeho propojeni s prostory severního křídla našeho domu.
To je tak vše, co jsem byl schopen doposud zjistit a tak bych teď potřeboval vědět, jak postupovat dál. Budu vděčný za jakoukoliv radu.
Díky