❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NanoStation - bleskojistka/prepetovka?

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
tuxmartin

NanoStation - bleskojistka/prepetovka?

Příspěvekod tuxmartin » 10 years ago

Zdravim,
potrebuju si stahnout ze strechy asi 30 metru FTP CAT6 kabelu. Na strese mam NanoStation5 Loco. Na druhem strane spoje ochranu proti blesku neresim (strecha je oproti sousednim dvema domum strasne nizko), ale tady je to nejvyssi barak skoro v cele ulici.
Je potreba pouzit bleskojistku, nebo nejakou prepetovku? A pripadne jakou? Proleze ji bez problemu 24V POE?

Nasel jsem treba Ubiquiti ETH-SP, nebo Dbii SafeSurge-PRO. A taky levne cinske.

Hlavne me zajima - co vsechno muze odejit? Pokud jenom NanoStation, tak mi to moc nevadi. Mam ale strach, ze by mohl vzit s sebou i server na druhem konci kabelu. Pokud ano, odnese to jen PCIe sitovka?
Nekdo mi radil, at pred to dam switch, ze odejde jenom ten. Zda se mi to divne.

Pokud bych pouzil bleskojistku, je dobre ji uzemnit hned na strese? Nebo az u PC?
Pokud na strese, muzu je uzemnit primo ke stozaru, ktery je spojeny s hromosvodem?
Pokud dole u serveru, tak predpokladam na kolik do zasuvky. Je to tak?

Jak to resite vy? A co byste mi doporucili?

Diky.
0 x

cejny

Příspěvekod cejny » 10 years ago

Jakoze site nedelam, tak bych to propojil optikou a jedine co ti odejde je nanostation a zelezo s nim propojene dratama. Nikdo ti nezaruci ze to nepreskoci prepetovku nebo bleskojistku, proste ze to pripadne nezrusi vsechno zelezo na siti.
0 x

tuxmartin

Příspěvekod tuxmartin » 10 years ago

Na pude je sice zasuvka, ale nemuzu ji pouzit (je pod jinym elektromerem). Takze stejne kvuli POE tam musim tahnout drat.

Optice bych se rad vyhnul. Je to drazsi a prijde mi to na moji potrebuju zbytecne komplikovane. Ten NS ma TCP propustnost stejne asi max 25Mbps.

Jak se to profesionalne resi? Jeste jsem nevidel, aby mel kazdy klient, ktery ma na strese NS tazenou dolu optiku.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Takže ti přijde po tom drátu, kterým tu NS napájíš. Přeskočí do zásuvky, bude pobíhat po bytě ... a zabloudí i do routeru. Tím krásně tu optiku obejde :-)
cejny píše:Jakoze site nedelam, tak bych to propojil optikou a jedine co ti odejde je nanostation a zelezo s nim propojene dratama. Nikdo ti nezaruci ze to nepreskoci prepetovku nebo bleskojistku, proste ze to pripadne nezrusi vsechno zelezo na siti.

Ani profesionální přepěťové ochrany třeba od Dehn nezabrání tomu, že ti to nic nezničí. Blesk je mrcha. A lidi to ani nechtějí platit, do první špatné bouřky. Jenže ona tak často na většině míst není, takže to řeší opravdu málokdo a spoléhá se na to, že nejvíc toho svede bleskosvod (nejlépe u souseda) a u nich to nenadělá moc další škody.

A když si všechno zabezpečíš, tak to přijde po kabelu ČEZu, neboť jim bouchne do trafostanice.
A když si všechno zabezpečíš, tak to přijde po kabelu O2, neboť jim bouchne ani nevím kam ...
Nebo se vykašleš na jednu jedinou věc - ovládání vrat k domu ... co by odtamtud mohlo přijít?
A když ti nepřijde nic, tak ti na střechu spadne topol ...

Když si odmyslím opravdu přímý zásah bleskem, tak je nejpravděpodobnější scénář ten, že to odnese jen první zařízení v cestě. Tedy switch, síťová karta, či zásuvkový napájecí zdroj.
Měli jsme i zásah do všesměrové antény. Ta se rozletěla na stovky kousků, stejně tak byl routerboard místo na stožáru v zahradě mezi zelím. Ale UTP co vedlo dolů se přepálilo a router domácí to přežil ...

Dle našich zkušeností většina případů s přepětím jde z druhé strany, od napájení. Blesk na místě je dost výjimka.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Mazzalo

Příspěvekod Mazzalo » 10 years ago

Přesně jak píše ludvik blesk je mrcha a neštěstí nechodí po horách ale po lidech, samo je lepší když po sousedech :) Řekl bych, že se můžeš pokusit pouze minimalizovat rizika a doufat. Použít přepěťovku na UTP kabel ze střechy, pro server a aktivní prvky UPS, přepěťovky řádně uzemnit. Pokud dostaneš přímý zásah, tak je to většinou konečná, blesk si najde cestu třeba i přes anténní rozvody, viděl jsem po úderu blesku koax vyskočenej ze zdi...
0 x