❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nastavení routy

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Novacek_Jakub

Nastavení routy

Příspěvekod Novacek_Jakub » 10 years ago

Zdravíčko, peru se tu, pro vás, s úplnou banalitou. Mám před sebou RB433AH. Od ISPka mám přidělenou IP z rozsahu 10.x.x.x/26 a anténu danou do bridge s fallback IP 192.168.1.20. Připraveno mám
  • do portu 1 mám připojenou konektivitu
  • porty 2 a 3 v bridgy (port 2 AP a 3 stolní PC)
  • na bridgy je nastaven DHCP server
a potřeboval bych pomoci s
  • nastavením routy
  • abych se ze vnitřní sítě dostal na anténu (192.168.1.20)
Poradí, prosím, někdo?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Neporadí. Na to routu nepotřebuješ. I to AP je součástí vnitřní sítě - je připojeno na bridge.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Novacek_Jakub

Příspěvekod Novacek_Jakub » 10 years ago

Jak to, že nepotřebuji? Potřebuji odroutovat provoz ze vnitřní sítě (192.168.1.0/24, porty 2 a 3) ven do internetu (přidělená adresa 10.x.x.x/26, port 1).
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 10 years ago

Bud si udelas ve firewallu / NAT pravidlo na maskaradu nebo src nat
/ip firewall nat add chain=srcnat src-address=192.168.1.0/24 action=src-nat to-addresses=10.x.x.x (tvoje IP od ISP)

/ip firewall nat add chain=srcnat src-address=192.168.1.0/24 action=masquerade out-interface=ether1

Samozrejme v ip route mas GW od ISP
/ip route add gateway=10.x.x.x

Ale jak psal kolega, tak z vnitrni site se na rozsah 192.168.1.0/24 musis dostat, jestli jsi dobre napsal IP adresy, na to routy nepotrebujes. Napr
/ip address add address=192.168.1.1/24 interface=bridge1

Jinak prvotni dotaz nemel byt na ISPforum, ale na tveho poskytovatele. :idea: a rozsah 10.x.x.x nemusis schovavat, to neni verejna IP
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Jenže o tom jsi nemluvil ... Že nemáš na routeru výchozí bránu jsem ani nepředpokládal. A neexistence překladu adres z tvého dotazu také nevyplývala ... Mluvil jsi jen o APčku.
Musíš se ptát opravdu konkrétně, jinak ti nikdo neporadí. Přístup na tvůj router nikdo nemá a křišťálovou kouli nevlastníme.
Novacek_Jakub píše:Jak to, že nepotřebuji? Potřebuji odroutovat provoz ze vnitřní sítě (192.168.1.0/24, porty 2 a 3) ven do internetu (přidělená adresa 10.x.x.x/26, port 1).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.